Här är snuskfällorna att se upp med!

Hygien har fått högsta prioritet under coronapandemin. Men var finns de värsta smitthärdarna för olika bakterier och virusar? Och hur ska vi göra för att skydda oss från både farliga och mindre farliga infektioner?

Text Else Marie Lehman  Foto Getty Images

Corona har lett till att många av oss drabbats av bacillskräck. Vi tvättar oss, spritar händerna och undviker att komma för nära andra människor. Sådana åtgärder räcker långt för att skydda oss mot både farliga sjukdomar och mindre farliga förkylningar eller magsjukor. Men för att vara på säkra sidan bör vi också se upp med de vanligaste bakteriehärdarna som man lätt glömmer bort.
Oftast utsätts vi för bakterier när vi rör vid saker som många andra också vidrör. Det kan vara varukorgen i mataffären, bankomaten, dörrhandtaget till kaféets toalett och stoppknappen på bussen. I grund och botten alla ställen där du inte är den enda som tar i saker.
När vi städar hemma fokuserar vi ofta på den synliga smutsen, vi vill att det ska se snyggt ut och lukta fräscht. Men egentligen skulle vi lugnt kunna dammsuga och putsa fönster lite mer sällan, till förmån för rengöring av handtag, strömbrytare och andra saker som vi tar i, trycker på och rör vid varje dag. Här är de vanligaste smitthärdarna både i och utanför ditt hem:

Här är snuskfällorna att se upp med!

Handtag

En riktig smittspridare kan vara dörrhandtag – både hemma, men naturligtvis särskilt ute, där många använder dem. Det gäller handtag på både dörrar, skåp, lådor – och på kylskåpet på kontoret!
Hemma är det särskilt handtaget vid ingången och toalettdörren samt handtaget på handfatskranen som samlar bakterier. Dessa bör rengöras ofta!

Här är snuskfällorna att se upp med!

Knappar

Vi trycker på många olika knappar varje dag – i hissen, på bussen, vid bankomaten och på många andra platser. Använd gärna en nyckel att trycka med, så att du slipper ta i knapparna. Om du måste vidröra knapparna, använd gärna handsprit på händerna efteråt om du inte kan tvätta händerna.
Psst! Har du rengjort fjärrkontrollen nyligen eller har den samlat på bakterier ända sedan du köpte tv:n? Och hur är det med datorns tangentbord..?

Här är snuskfällorna att se upp med!

Räcken, stroppar och stänger

Ledstången i trapphuset och vid rultrappan på tunnelbanestationen är platser där bakterier vandrar från hand till hand. Likaså stängerna och stropparna som vi håller i för att hålla balansen på bussen. Ta gärna lite handsprit när du klivit av, om du inte har möjlighet att tvätta händerna.

Här är snuskfällorna att se upp med!

Surfplattor

Du kommer till exempel i kontakt med dem på förskolan och arbetsplatsen, där de används hela dagarna av många människor. Helst ska de rengöras dagligen med en fuktig trasa, men de kan fortfarande överföra bakterier och infektioner. Kom ihåg att detsamma gäller för din privata surfplatta och telefon om du har dem med dig och ofta använder dem i offentliga miljöer, där händerna inte alltid är 100 procent nytvättade. 

Här är snuskfällorna att se upp med!

Soptunnor

Avfall i det offentliga rummet kan i sig utföra en grogrund för bakterier och lockar ofta till sig insekter, fåglar och råttor, vilket ytterligare bidrar till hygienutmaningarna. Undvik därför att röra soprunnor i allmänna utrymmen och sprita/tvätta händerna efter att du tagit i dem.

Följer du 20-sekundersregeln?

Förkylning

Slipp magsjuka under rötmånaden