Dadeln är en tropisk frukt som växter på dadelpalmen. Trädet har odlats i tusentals år och förutom att äta den söta frukten har dadlar även använts i medicin.
Med tanke på hur söt frukten är det många som ifrågasätter om det verkligen är nyttigt att äta dadlar. Är det inte lika illa som godis? Nej, inte riktigt.
När vi äter dadlar får vi också i oss fibrer, vitaminer och mineraler, vilket vi inte får när vi äter godis. Dadlar är närings- och energirika. Smågodis bidrar bara med energi. Så dadlar är absolut ett näringsmässigt bättre val.
Här går vi igenom dadlarnas hälsobringande egenskaper och vad frukten faktiskt innehåller.
Näringsinnehåll dadlar per 100 gram
Torkade dadlar har ett högt innehåll av fibrer, kalium, koppar och vitamin B6. Dadlar bidrar även med bland annat magnesium, jod och järn.
Tabellen nedan visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehållet i 100 gram torkade dadlar (ca 5–6 stora dadlar) samt hur stor andel av det rekommenderade dagliga intaget av de olika näringsämnena som täcks av ett intag av 100 gram torkade dadlar.
| Torkade dadlar | Rekommenderat per dag | 100 g dadlar ger | Andel av rekommenderat intag per dag (%) |
| Energi | 2305 kcal | 299 kcal | 13 |
| Kolhydrat | 259–346 g | 74 g | 21,4–28,6 |
| Kalium | 3 100 mg | 700 mg | 22,6 |
| Järn | 15 mg | 1,3 mg | 8,7 |
| Vitamin B6 | 1,2 mg | 0,19 mg | 15,8 |
| Magnesium | 280 mg | 41 mg | 14,6 |
| Jod | 150 ug | 17,3 ug | 11,5 |
| Fiber | 25–35 g | 6 g | 17,1–24 |
| Koppar | 0,9 mg | 0,26 mg | 28,9 |
Läs även: Det här händer i kroppen när du äter socker
Går man upp i vikt av dadlar?
Dadlar smakar väldigt sött, så det behövs inte jättemycket för att tillfredsställa sötsuget. Samtidigt är dadlar en energirik matvara, så stora mängder kan öka det totala energiintaget och leda till energiöverskott, som med tiden resulterar i viktökning. Det är därför klokt att inte äta för mycket dadlar om du vill hålla vikten nere.
Läs även: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam
Borde man bara äta dadlar som dessert?
Dadlar kan även användas som mellanmål eller sötningsmedel i måltider. Eftersom dadlarna även bidrar med andra näringsämnen än socker är de utmärkta som sötningsmedel om du gör egen granola, smoothies och energibollar. Fibrer från dadlarna är också näring för bakterierna i tjocktarmen och kan bidra till en god bakterieflora och tarmhälsa.
Använda dadlar i stället för socker
Poängen med energibarer är att de ska ge snabb energi när det behövs, till exempel vid långa träningspass.
Det är lika mycket energi i socker från dadlar som i rent socker, så med bara energi i fokus fungerar båda lika bra. Men eftersom dadlar samtidigt innehåller en rad vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen är dadlar ett näringsmässigt bättre alternativ.
Läs även: Sänk blodtrycket på naturlig väg – med frukt
Hur ofta kan jag äta torkade dadlar?
Det finns ingen övre gräns för hur mycket dadlar man kan äta, eller hur ofta.
Om du äter dadlar istället för godis och snacks med lägre näringsinnehåll och mer tillsatt socker är dadlarna ett bra alternativ dagligen, men kom ihåg att dadlar innehåller mycket fibrer och sätter fart på magen. Alltså, ät allt med måtta!
Dadlar kan också vara ett snabbt mellanmål för påfyllning av energi i samband med träning.
Näringsämnen i dadlar
Kalium
Tillsammans med natrium är kalium viktigt för vätskebalansen. Vätskebalansen är en av de viktiga parametrarna att ha på plats för optimal effekt av träning och bästa möjliga resultat i tävlingar.
Innehållet av kalium i musklerna hänger samman med muskelmassa. Så vid muskeltillväxt är det viktigt att få i sig tillräckligt med kalium.
Vitamin B6
Ett vattenlösligt vitamin som primärt är involverat i metabolismen av aminosyror. Aminosyror är proteinernas byggstenar.
Koppar
Koppar finns i kroppens alla vävnader, med lite högre koncentration i lever, hjärna, hjärta och njurar. Koppar ingår i olika enzymer i kroppen och är viktig för bland annat järnmetabolismen.
Läs även: 7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker
Jod
Jod är en beståndsdel i T3 och T4, som är hormoner som produceras i sköldkörteln. Hormonerna reglerar ämnesomsättningen.
Magnesium
Är viktigt för mer än 300 enzymer i kroppen och ingår därmed i många olika processer i kroppen. Magnesium är bland annat inblandat i ämnesomsättningen och bildandet av fettsyror och protein i kroppen.
Dadlar glykemiskt index
Trots att dadlar innehåller en stor mängd socker har de faktiskt ett lågt glykemiskt index. GI-värdet för torkade dadlar är 40. Den glykemiska belastning är 24.9 och klassas därför som hög. Glykemisk belastning (GB) är ett mått som utgår från GI-värdet men tillämpar det på olika portionsstorlekar.
Källa: glygemic-index.net
4 tips: Så kan du använda dadlar
- Ersätt sockret med dadlar i kakor eller energikulor. Dadlarna kommer ge dig en söt produkt, utan något tillsatt socker.
- Försäkra dig om att innehållet i produkter du köper inte har något tillsatt socker. En del produkter har nämligen ett högt innehåll av tillsatt socker, något som är onödigt eftersom dadlarna har ett naturligt högt innehåll av socker och en distinkt söt smak.
- Tillsammans med mandlar är dadlar ett bra mellanmål. Fettet och proteinet i mandlarna hjälper till att fördröja upptaget av socker från dadlarna, och tillsammans är matvarorna ett näringsrikt mellanmål.
- Dadlar innehåller mycket fiber, vilket påverkar bakteriefloran i tjocktarmen och kan bidra till en god matsmältning. Ett ökat intag av dadlar kan öka tarmrörelserna och hjälpa mot förstoppning.
Goda och enkla recept med dadlar:
Lyxiga chokladbollar med dadlar

Byt ut godiset och stilla sötsuget med ett hälsosamt snacks! Unna dig dessa nyttiga chokladbollar gjorda på söta dadlar. Det är superenkelt att göra och dessutom är de helt glutenfria!
Recept: Nyttiga chokladbollar
Ljuvliga no bake brownies – ingen ugn behövs

Svenska Get Raws grundare, Carolina von Rosen, bjuder på raw brownies. De är veganska, glutenfria och utan raffinerat socker. Du gör dem enkelt utan ugn!
Recept: No bake brownies
Frökex med kardemumma och dadlar

Baka ditt egna smarriga fröknäcke som är fritt från gluten och laktos. Du kan variera smaksättningen med torkade aprikoser, plommon, kanel och vanilj.
Recept: Frökex med kardemumma




















