Laga med skogens guld: Krämig kantarell­risotto

Här kommer ett smarrigt recepttips som är en perfekt rätt att bjuda på. Härliga kantareller tillsammans med fänkål och syrlig citrus är en smakkombination som heter duga. Prova själv och briljera på middagsbjudningen!

Recept: Sofia Tegnefur
Foto: Glutenfri Matlust

Kantarell­risotto

4 personer

1 ½ l kallt vatten

2–3 tsk grönsaksbuljong

4 dl arborioris

2 ½ dl vitt vin

1 fänkålshuvud

2 msk tamarisoja

2 dl vatten

300 g förvällda kantareller

200 g kokta kikärter

2 dl sojagrädde

1–2 msk vitvinsvinäger

1 tsk torkad timjan

saft av en citron

salt & svartpeppar

Gör såhär:

1. Fyll en stor kastrull med vatten, tillsätt grönsaks­buljongen. Låt koka upp.

2. Tillsätt riset, låt koka på svag värme ca 10 minuter.

3. Häll av eventuellt överskottsvatten, tillsätt det vita vinet.

4. Låt koka i ytterligare 10 minuter på svag värme. ­Tillsätt vatten om vinet kokar bort för snabbt.

5. Skiva fänkålen tunt.

6. Hetta upp 2 dl vatten i en vid stekpanna, tillsätt sedan tamarisoja och den skivade fänkålen. Låt koka på svag värme 10–15 minuter, eller till fänkålen är mjuk.

7. Häll av överskottsvattnet från fänkålen, blanda ner kantarellerna, kikärterna och riset. Rör om försiktigt så att allt blandas ordentligt.

8. Tillsätt sojagrädde, ­vinäger, timjan och citronsaft, rör om på nytt.

9. Smaka av med salt och svartpeppar.