Avgörande näringsämnen för ett friskare och längre liv

Livsstilen är viktigare än vi tidigare trott för att uppnå ett långt och friskt liv. Men även två viktiga näringsämnen, Q10 och selen, kan spela en avgörande roll.

Genom att äta rätt kost kan man påverka åldrandet. Foto: Getty Images

Vi blir allt äldre för varje generation och chansen att bli 100 år är närmare 30 gånger större för den som föds idag än för den som kom till världen 1924. Samtidigt ökar sjukdomar med koppling till livsstilen, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer.

Den stora och viktiga frågan är därmed inte bara vad vi kan göra för att leva längre, utan snarare hur vi kan uppnå både en hög ålder och fortsätta vara friska och pigga.

Allt fler forskare intresserar sig för åldrandets gåtor — och för vilka faktorer det är som avgör hur gamla vi blir och för hur vår hälsa kan bibehållas långt upp i åldrarna.

Läs även: Aminosyraterapi: Höj din energinivå och bromsa åldrandet

Kompensera för ärftliga riskfaktorer

Forskningen talar sitt tydliga språk: Ärftligheten spelar en viktig roll för hur länge vi lever och för vilka sjukdomar vi drabbas av. Men hur vi lever och vad vi äter gör större skillnad än vi tidigare trott och kan många gånger kompensera för ärftliga riskfaktorer.

— Det pågår massor av spännande forskning som visar att det finns väldigt mycket vi kan göra i vår vardag för att öka chanserna att leva ett långt och friskt liv, säger Trine Baur Opstad, biolog och forskare vid Oslo Senter for Klinisk Hjerteforskning.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar exempelvis att 75–80 procent av alla dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas genom en sundare och mer aktiv livsstil. Livsstilen kopplas också i hög grad också till sjukdomar som diabetes och cancer.

— Kunskapen om risk- och friskfaktorer växer hela tiden och det är viktigt att vi arbetar aktivt för att sprida dessa forskningsresultat. Ytterst handlar det ju om att ge människor chansen att göra val som i förlängningen kan ge ett både längre och bättre liv.

Att äta spenat är ett enkelt sätt att få i sig selen. Foto: Getty Images

Telomererna påverkar åldrandet

Trine Baur Opstad har ägnat en stor del av sin forskning åt att kartlägga hur våra gener samspelar med andra faktorer som kan påverka risken för att drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Som en del i sin forskning har hon studerat hur den yttersta delen av våra kromosomer, de så kallade telomererna, påverkar sjukdomsrisk och åldrande.

— Telomererna uppgift är att skydda arvsmassan och styra celldelningen, vilket är själva förutsättningen för liv, säger Trine Baur Opstad och fortsätter:

— Telomererna förkortas varje gång en cell delas och når till slut en kritisk nivå där celldelningen bromsas upp och cellen dör. Under vissa omständigheter förkortas telomererna snabbare och då kommer många av de sjukdomar som vi förknippar med åldrande och död.

Läs även: Vad gör protein i kroppen? En guide till kroppens byggstenar

För ett par år sedan fick Trine Baur Opstad i uppdrag av den norska motsvarigheten till folkhälsomyndigheten att studera hur spårmineralet selen och det vitaminliknande coenzymet Q10 påverkar telomererna och därmed åldrandet.

Visste du att…

… vi har mellan 5 000 och 15 000 baspar av telomerer i cellerna när vi föds, beroende på ärftlighet och vilken typ av celler det handlar om. Telomererna förbrukas i takt med att cellerna delar sig, men hur snabbt det går är individuellt och beror bland annat på livsstil och miljöfaktorer. Genom att bromsa förkortningen av telomererna kan åldringsprocessen sannolikt bromsas upp.

Selen och Q10 kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom

Bakgrunden var den stora svenska KiSel-10-studien och en rad senare studier på samma material, som lagt grunden till en fördjupad kunskap om just hur selen och Q10 drastiskt kan minska risken att dö i förtid i hjärt- och kärlsjukdom med upp till 50 procent.

— Vi analyserade blodprover från KiSel-10-studien och det blev tydligt att de deltagare som tog selen och Q10 hade mer ”kvar” av sina telomerer jämfört med de deltagare som fick placebo.

— Exakt hur de här mekanismerna fungerar återstår att visa, men en förklaring är sannolikt att selen och Q10 fungerar som starka antioxidanter som motverkar oxidativ stress och inflammation — faktorer som gör att telomererna förkortas, vilket i sin tur påskyndar åldrandeprocessen i cellerna. Därmed kan cellernas ”bäst-före-datum” skjutas framåt i tiden.

Läs även: Är det nyttigt att dricka citronvatten? Så här säger experterna!

Vanor som förkortar telomererna

Idag vet vi att faktorer som långvarig stress, rökning, alkoholmissbruk, överdrivet solande och skadlig miljöpåverkan kan bidra till att telomererna förkortas i förtid. Samtidigt vet vi att tillskott av selen och coenzym Q10 — näringsämnen som många äldre lider brist på — kan ha en bromsande effekt på åldrandeprocessen och i förlängningen även leda till att vi lever längre.

— Det fina är ju att det aldrig är för sent att lägga om sin livsstil och se till att vi får i oss de näringsämnen vi behöver — även om det förstås är allra bäst att börja leva hälsosamt redan tidigt i livet, säger Trine Baur Opstad.

Näringsämnen som kan förlänga livet

Forskning visar att det finns en handfull näringsämnen som är särskilt viktigt för att förebygga ohälsa och för tidig död.

Selen

Ett mineral som fungerar som en kraftfull antioxidant och skyddar cellerna från att oxidera. Finns naturligt i nötter (paranötter är särskilt rika på selen), solrosfrö, fet fisk, lever, kött, kalkon, skaldjur, spenat och äggula.

Paranötterna är rika på selen. Foto: Getty Images

Q10

Ett kroppseget vitaminliknande coenzym som är viktigt för immunsystemet och för en god hjärt- och kärlhälsa. Finns i kött, fet fisk, rapsolja, kyckling, broccoli, nötter och frön.

Q10 hittar du i fet fisk. Foto: Getty Images

Magnesium

Är viktigt för nerv- och muskelfunktionen. Finns i livsmedel som baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur.

Bladgrönsaker är en bra källa till magnesium. Foto: Getty Images

A-vitamin

Behövs för att slemhinnor och syn ska fungera normalt. Finns i olika former i bland annat inälvsmat, matfett, ost, ägg, grönsaker och rotfrukter.

K-vitamin finns det gott om i ägg. Foto: Getty Images

Koppar

Behövs för näringsomsättningen i princip i alla organ. Finns naturligt i inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao.

Skaldjur innehåller mycket koppar. Foto: Getty Images

K-vitamin

Spelar en vital roll för blodets levringsförmåga och för bentätheten. Finns i kål, bladgrönsaker samt i fermenterade livsmedel och alger.

Fermenterade grönsaker är en bra källa till K-vitamin. Foto: Getty Images

Zink

Livsviktigt mineral för näringsomsättning och immunförsvar. Finns i mejeri- och fullkornsprodukter, kött, inälvsmat, musslor, ost och nötter.

I mejeriprodukter hittar du mycket zink. Foto: Getty Images

Fakta om KiSel-10-studien

KiSel-10-studien räknas som en av de främsta i världen när det gäller att belysa sambandet mellan näringsämnena selen och Q10 och risken för insjuknande och död i exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien gjordes under ledning av professor Urban Alehagen vid Linköpings universitet/Karolinska institutet i samhället Kisa utanför Linköping.

Nu har man även kunnat visa att selen och Q10 även påverkar telomererna i våra kromosomer, så att de ”åldras” långsammare, vilket är en viktig faktor för ett långt och friskt liv.

Läs även: Varför är det viktigt att äta omega-3?

KiSel-10-studien gjordes med selenpreparatet SelenoPrecise och Q10-preparatet Bio-Quinon från danska Pharma Nord, allmänt ansedd som ”golden standard” när det gäller studier på selen och Q10.

Källor: Nutrients, Livsmedelsverket, Lunds universitet, Linköpings Universitet/Karolinska Institutet, The Okinawa Research Center for Longevity Science, Annals of Internal Medicine, Oslo Senter for Klinisk Hjerteforskning.

Häll en skvätt vinäger på salladen för att jämna ut blodsockerkurvan. Foto: Getty Images

Läs även: Maten som förbättrar ditt minne och stärker din hjärnhälsa

10 råd som kan förlänga livet

Det finns mycket du kan göra för att leva ett långt liv med god hälsa. Här är några av de saker som forskningen har visat kan göra skillnad i det långa loppet.

  1. Ät väl varierad och näringsrik mat (typ medelhavsdiet eller nordisk diet med mycket fisk) och spara inte på frukt och grönt.
  2. Vinäger på grönsakerna och inslag av fermenterade livsmedel jämnar ut blodsockerkurvan, minskar risken för diabetes typ 2 och ger näring åt de viktiga mag- och tarmbakterierna.
  3. Undvik att äta dig mätt. På ön Okinawa i Japan, en av världens så kallade blå zoner där människor blir särskilt gamla, är tumregeln för god hälsa att äta sig 80 procent mätt och att undvika att äta tunga måltider på kvällen.
  4. Rör på dig regelbundet och gärna direkt efter maten. Då håller du blodsockret i schack och får samtidigt välgörande motion.
  5. Försök fånga solen redan på morgonen. Morgonsolen väcker kroppen till liv och gör att du håller dig pigg och alert hela dagen.
  6. Undvik långvarig stress och försök hitta en egen form av avslappning eller avkoppling som du trivs med.
  7. Tänk optimistiskt och håll fast vid rutiner som ger mål och mening i livet. Hjärnan behöver också träning!
  8. Slå vakt om en bra sömn – att sova gott är välgörande på både kort och lång sikt.
  9. Var noga med munhälsan. Borsta tänderna noga, använd munskölj och undvik muntorrhet. Dålig munhälsa kan vara ett första steg mot exempelvis hjärt- och kärlohälsa.
  10. Håll kontakt med släkt och vänner. Socialt umgänge är en viktig faktor för ett långt och rikt liv.

Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons