Vegetarisk mat till barn – så här säger dietisten

Det är ingen fara med att välja bort kött till barnen. Tvärtom, säger dietisten Sara Ask, som ger tips till föräldrar som vill att hela familjen ska äta mer växtbaserat.

Dietisten Sara Ask ger tips till föräldrar som vill att hela familjen ska äta mer växtbaserat. Foto: Getty Images, Ulrika Pousette

Gärna 800 gram grönsaker, frukt och bär om dagen — eller mer. Och max 350 gram kött — i veckan. De uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som kom förra året uppmanar oss att äta mycket mer av grönsaker, frukt och bär och även mer av nötter och frön än tidigare (uppåt tre matskedar om dagen). Däremot rekommenderas vi att dra ner på allt kött, inte minst chark, och istället äta mer protein i form av linser, bönor och ärter samt fisk och skaldjur.

Även barn bör äta mer växtbaserat enligt Livsmedelsverket, vilket förstås kan skapa huvudbry i vissa familjer. Hur gör man egentligen om man vill att familjen ska äta mer vegetariskt? Kan man till och med ta bort köttet helt och hållet?

Läs även: Vad gör protein i kroppen? En guide till kroppens byggstenar

Kan barn äta vegetariskt?

— Det är toppen att låta barn tidigt vänja sig vid grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön. Det är mat som ökar chansen för god hälsa på sikt. Det går bra att ge enbart vegetarisk mat förutsatt att man har kunskap om var i den vegetariska maten näringen finns, och att barnet äter den maten, säger dietisten Sara Ask som skrivit flera böcker om vegetarisk mat till barn.

Det är alltså ingen fara för barn att inte äta kött, men för att vara säker på att de inte drabbas av bristsjukdomar finns det vissa saker man bör ha extra koll på.

— Ja, framförallt vitamin B12, D-vitamin och järn. De två sistnämnda händer även att allätande barn får i sig för lite av. Och så är det viktigt att välja joderat salt i matlagningen eftersom jod inte finns i så många vegetabiliska livsmedel. Beroende på vad som ingår i barnets kost kan det bli aktuellt med tillskott av vitamin B12, D-vitamin och ibland även järn och omega-3-fett.

Läs även: Röd paprika: Så nyttig är den

Hennes bästa råd till föräldrar är att läsa på ordentligt.

— Ta reda på fakta så att du är säker på att inte missa något viktigt näringsämne. På Livsmedelsverkets hemsida hittar du lättillgänglig och bra info. Med den kunskapen i ryggen kan det bli hur bra som helst!

— Men såklart går det inte att sticka under stol med att ju fler potentiella livsmedel som plockas bort, desto större krav ställs på att den mat som är kvar innehåller tillräckligt med näring. Men med tillräckligt med kunskap kan man laga vegetarisk mat som innehåller all näring ett barn behöver.

Sara Ask är legitimerad dietist med gedigen klinisk erfarenhet från Karolinska Universitetssjukhuset. i dag arbetar hon heltid med att informera och inspirera om framförallt vegetarisk mat och mat för barn. Foto: Ulrika Pousette

Ersätt animaliska produkter med vegetariska alternativ

Det som är viktigt när man börjar ta bort livsmedelsgrupper ur den vanliga kosten är att ersätta dem, till exempel med bönor och linser.

— Det är bra att försöka äta något som innehåller baljväxter varje dag eftersom de bidrar med protein, järn, zink och annan viktig näring. Falafel, hummus, bönbiffar eller vanliga naturella kikärtor är bra, till exempel. Man kan gärna rosta kikärtorna i lite goda kryddor i stekpanna.

För den som utesluter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan tillförlitlig källa till kalcium som behövs för att bilda ett starkt skelett och starka tänder. Berikad havredryck är ett exempel.

Läs även: Krispiga rotfruktsfritters med citronsmakande tahinikräm

— Ekologiska vegetabiliska drycker får tyvärr bara berikas med D-vitamin, så här behöver man välja icke-ekologiskt. Läs på förpackningen, kalciuminnehållet bör vara runt 120 milligram per 100 milliliter för att motsvara innehållet i komjölk. Havredrycken bör också vara berikad med B12, riboflavin och jod.

Många oroar sig kanske för att ens barn kommer att drabbas av proteinbrist om de inte äter animalier. Men barn som äter blandkost i Norden får i sig två till tre gånger så mycket protein som de egentligen behöver, så det finns marginal.

— Det är inga problem att hitta bra proteinkällor i vegovärlden, som bröd, pasta, ärtor, linser, bönor, nötter och frön, liksom vegetabilisk dryck och ”gurt”, ett vegetabiliskt alternativ till yoghurt. Och så finns det också i köttersättningsprodukter, tofu och tempeh. Den som inkluderar mjölkprodukter och kanske också ägg får protein den vägen också.

Livsmedelsverket rekommenderar järnberikad barngröt åtminstone upp till två års ålder för barn som äter vegetariskt. Foto: Getty Images

Järnbrist som vegetarian

Något som däremot kan vara svårt att få i sig tillräckligt av om man bara äter vegetariskt är järn. Barn har ett rekommenderat dagligt intag av järn som är nästan lika högt som en vuxens.

— Järn är ett av de näringsämnen man definitivt behöver ha koll på. Det finns i baljväxter och i gröna ärtor, gröna sojabönor och haricots verts och andra gröna grönsaker, nötter, fröer, fullkornsprodukter och torkad frukt. Livsmedelsverket rekommenderar järnberikad barngröt åtminstone upp till två års ålder för barn som äter vegetariskt.

Läs även: Panerad tofu på spett med salsa

— Järn i vegetarisk mat är svårare för kroppen att ta upp, men upptaget underlättas av C-vitamin, som finns i exempelvis citrusfrukter, paprika, potatis och kål.

Ett problem med växtbaserade alternativ till kött, som sojakorv eller quornburgare, är att vi har svårt att ta upp vissa näringsämnen i dem. En studie från en forskargrupp på Chalmers tekniska högskola visade att köttsubstitut visserligen enligt innehållsdeklarationen innehöll gott om järn, men att detta inte kunde användas av kroppen på grund av att de innehåller fytat, ett ämne som bildar olösliga föreningar med järn vilket hämmar kroppens upptag.

— Jag tycker absolut att köttersättningsprodukter fyller en funktion, men det är bra att veta att järnet i dem verkar vara svårt att ta upp. Däremot innehåller dessa produkter protein, fibrer, energi och annat som barn behöver, så de är inte på något sätt meningslösa. Det behöver bara finnas andra källor till järn i barnets kost.

Vill du även fasa ut mejeriprodukterna är det viktigt att hitta vegetabiliska alternativ som är berikade med näringsämnen. Foto: Getty Images

Vegomat som går hem hos barn

Saras Asks bästa råd till föräldrar som vill ge sina barn mer vegetarisk mat är att tänka färg, form, smak och olika texturer så att det som dukas fram ser inbjudande ut och doftar gott.

— Och att det gärna ska vara lätt att plocka ihop sin egen rätt bland det som står på bordet. Känner man sig inte redo att testa linsgrytan än, hur gott den än doftar av kokosmjölk, lime och röd curry, är det till exempel bra om man har hackade nötter eller något annat att toppa riset med.

Ett annat tips är att försöka introducera många olika sorters mat tidigt i barnets liv.

Läs även: ”Fem om dagen” på en budget: Så får du mest näring för pengarna

— Om ens barn blir petiga eller inte har mest med gener att göra. Nära 80 procent av petigheten kan förklaras av ärftliga faktorer som hur tydligt man känner matens doft och smak och hur benägen man är att testa nya saker. Men, men det är sagt, är det jättebra att tidigt ge barn mat med olika smaker och konsistenser, gärna också sådant som drar åt det bittra och syrliga hållet. Smaker som man behöver vänja sig vid successivt för att lära sig uppskatta, som brysselkål, rättika och lingon.

— Generellt gäller att ju tidigare desto lättare, men samtidigt är det viktigt att veta att det inte är kört efter spädbarnsåret. Vem har inte lärt sig gilla till exempel sushi som vuxen?

Variera tacosen med nya spännande grönsaker. Foto: Getty Images

Sara Asks bästa vegoråd till föräldrar!

Tänk tacos

Mat som är lätt att servera enligt tacomodellen gör att alla runt bordet kan ta för sig av det de känner sig redo att provsmaka. Barn brukar uppskatta att få bestämma själva vad som hamnar på tallriken och det gör inget om det är blekt och ovarierat till en början.

Använd smakbryggor

Servera ett nytt livsmedel tillsammans med en välkänd och accepterad maträtt eller krydda. Genom att associera maten till en känd maträtt eller krydda förknippas de positiva känslorna med det nya. På så sätt lämnas en dörr till det nya lite på glänt.

Olika texturer

Låt inte all mat vara mjuk och slät. Tänk gärna olika texturer, till exempel kan lite “crunch” på toppen eller en panerad yta locka både barn och vuxna att äta. Överhuvudtaget behöver maten se god ut och dofta gott – det är den bästa starten!

Läs även: Veganska thaiburgare med sötpotatis och quinoa

Nyckellivsmedel i den dagliga vegetariska menyn för barn

  • Järnberikad gröt, åtminstone upp till två års ålder.
  • Baljväxter som kikärter, gula ärter, linser och bönor ger protein, järn, zink, fibrer och annan viktig näring.
  • Fullkornsprodukter som havre, råg och fullkornsbulgur/fullkornspasta.
  • Grönsaker och rotfrukter.
  • Mjölkprodukter eller berikade vegetabiliska alternativ (Obs! Ge inte risdryck till barn under sex år.).
  • Joderat salt.
  • Rapsolja eller rapsoljebaserat matfett bidrar med omega-3.

Läs även: Tre enkla och läckra grönsaksröror – gott till det mesta

Viktiga mineraler och vitaminer

Vitamin B12

Används för att bilda röda blodkroppar och är nödvändigt för nervsystemets funktion. Finns i bland annat mejeriprodukter, ägg och kött.

D-vitamin

Viktig för skelettets uppbyggnad. Solen är bästa källan, men från september till maj står den för lågt på himlen för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin därifrån. Finns mycket i fet fisk, som lax, sill och makrill. Finns även i ägg, berikade mjölkprodukter och berikat matfett. (De sistnämnda är en minst lika viktig källa som ägg.)

Kalcium

Oftast inget problem om man får i sig mejeriprodukter. Finns också i gröt och välling. Kan tas som tillskott.

Omega 3

Bra för hjärnans utveckling och synen. Finns bland annat i fet fisk och rapsolja.

Järn

Järn hittar man bland annat i baljväxter, havregryn, torkad frukt, sojabönor, gröna bladgrönsaker, nötter och fröer. Järn i vegetabilier är svårare för kroppen att ta upp, men det kan underlätta att ha något C-vitaminrikt till, som frukt till efterrätt.

Zink

Där du hittar järn hittar du oftast zink och även här underlättar C-vitamin upptaget.

Jod

Välj ett jodberikat salt. Man behöver inte salta extra för att få i sig tillräckligt.

Källa: Läkartidningen, Vårdguiden, Sara Ask.

Läs mer om vegetarisk mat till barn på Livsmedelsverkets hemsida.


Tidningen Hälsas bästa träningstips
Fördelar med att yoga som man: ”Ett fantastiskt verktyg”

Fördelar med att yoga som man: ”Ett fantastiskt verktyg”

Pilates hemma: Stärk rygg, mage och höfter med enkla övningar

Pilates hemma: Stärk rygg, mage och höfter med enkla övningar

Träna i naturen: Enkla övningar maxar din skogspromenad

Träna i naturen: Enkla övningar maxar din skogspromenad

Gabriella trodde ryggsmärtan skulle vara för evigt — sedan hittade hon sensing

Gabriella trodde ryggsmärtan skulle vara för evigt — sedan hittade hon sensing

Sätt fart på lymfsystemet

Sätt fart på lymfsystemet

Ta hand om din rygg: Två övningar för att slippa värken

Ta hand om din rygg: Två övningar för att slippa värken

Stärk och stretcha höfterna: Två övningar för dig som sitter mycket

Stärk och stretcha höfterna: Två övningar för dig som sitter mycket

Backträning: Två övningar för styrka och kondition

Backträning: Två övningar för styrka och kondition

Kom i form med NEAT – vardagsmotionen som skär ner din tid på gymmet

Kom i form med NEAT – vardagsmotionen som skär ner din tid på gymmet

8 anledningar att styrketräna – oavsett hur gammal du är

8 anledningar att styrketräna – oavsett hur gammal du är

Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons