Tre enkla och läckra grönsaksröror – gott till det mesta

En härlig röra gjord på säsongens godaste råvaror kan lyfta vilken måltid som helst. Här får du recept på rödbetsröra, myntadipp och rostad röra med pumpa.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Rödbetsröra

Smakfull röra med fin färg och vacker garnering.

Ca 6 dl röra, 10 portioner

2 stora eller 4 små, kokta rödbetor
3 dl kokta linser, korall- eller puylins
1-2 msk kapris
1 citron, zest och juice
1 tsk nymald svartpeppar
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
½ dl vatten
1 msk tamarisoja

Gör så här:

  1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till en slät och krämig konsistens.
  2. Smaka av, där ska finnas en tydlig sötma av betorna, sälta av kapris och aningens hetta av peppar.
  3. Fyll med fördel upp i en spritspåse och förvara kallt tills servering.
  4. Garnera med tunt hyvlade betor, olivolja och sumac eller svartpeppar.

Myntaröra

En fantastiskt god röra som kan varieras med olika örter som basilika, koriander, persilja, thaibasilika eller allesammans. Den håller i minst 5 dagar om den förvaras kallt och passar till många olika rätter som i en wrap, på ett surdegsbröd eller att doppa grönsaksstavar i.

Ca 5 dl röra, ca 10 portioner

30 g färsk mynta
1 avokado
2 dl cashews, naturella
1 lime, zest och juice
½ citron, juice
1 tsk örtsalt
2 skivor picklad jalapeño
¾ dl vatten
1 d kokosmjölk
Ev ett litet knippe färsk persilja, för den gröna färgen

Gör så här:

  1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till en slät krämig konsistens.
  2. Smaka av. Riklig smak av mynta, hetta, fin syra och god sälta. Ös på lite mer om någon smak saknas.
  3. Fyll med fördel upp i en spritspåse. Förvara kallt till servering, toppa med färsk mynta, citronzest och olivolja.

Rostad pumparöra

Som en krämig hummus av pumpa. Smaksätt med tahini och chiliflakes. Röran är hållbar om den förvaras kallt.

Ca 10 portioner

800 g pumpa, butternut eller hokkaido
1 msk ghee eller olivolja
1 tsk havssalt
½ dl tahini eller jordnötssmör
½ tsk tsk chiliflakes
1-2 msk tamari
½ msk rostad sesamolja
2-3 msk äppelcidervinäger
1 tsk örtsalt
Ev ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär pumpan i mindre bitar (butternutpumpan skalas och kärnas ur, hokkaidon kan man äta skalet på, bara att dela i bitar och kärna ur.
  3. Lägg på en plåt och fördela ghee och strö över saltet. Rosta i cirka 30 minuter tills den är mjuk och gyllene.
  4. Mixa den rostade pumpan med tahini, chiliflakes, tamari, sesamolja, vinäger och örtsalt till en slät krämig röra. Tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.
  5. Smaka av röran, en tydlig hetta, sötma från pumpan, syra och god sälta ska finnas där. Krydda på mer till önskad styrka.
  6. Fyll upp i en spritspåse och förvara kallt till servering. Toppa med till exempel ringblommor, sumac och olivolja.