Veganska thaiburgare med sötpotatis och quinoa

Sötpotatis, quinoa och spännande kryddor möts i dessa veganska thaiburgare. Servera med mangosalsa och sataysås. Vill du göra middagen ännu matigare? Lägg till rostad potatis!

Av: Henriette Brun
Foto: Christian Brun

Sötpotatisburgare, 8 stycken

8 burgarbröd

1 stor sötpotatis (cirka 400-500 g)
2 msk olivolja
1 nypa salt
4 dl kokt quinoa
1 ½ havregryn
1 tsk cayennepeppar
1 tesked salt

Grönsaksblandning:
2 rivna morötter
3 finhackade vårlökar
2 vitlöksklyftor, finhackad
2 msk olivolja för stekning
1 tsk riven ingefära
1 näve thaibasilika (finhackad)
1 ½ msk citrongräspuré
1 näve koriander (finhackad)

Mango- och gurksalsa:
1 mango
½ gurka
1 msk limesaft
2 msk finhackad koriander

Sataysås:
4 msk jordnötssmör
2 msk kokosmjölk
2 msk kallt vatten
2 tsk limesaft
½ tsk chili
1 msk sojasås

Sötpotatisburgare – så här gör du:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skala sötpotatisen och dela i 18–20 bitar. Lägg potatisen i en ugnsform. Salta och ringla över olivolja. Grädda i cirka 30 minuter tills bitarna är mjuka. Ta ut ur ugnen och mosa dem med en gaffel. Låt svalna.
  2. Stek under tiden morötter, vårlök och hackad vitlök i olivolja. Efter cirka 5 minuter, tillsätt riven ingefära, thaibasilika, citrongräspuré och koriander. Stek i ytterligare 10 minuter.
  3. Blanda sötpotatisen med kokt quinoa, havregryn, cayennepeppar och salt i en skål.
  4. Tillsätt den stekta grönsaksblandningen och blanda väl. Låt röran sätta sig i cirka 10 minuter. Forma sedan 8 burgare och stek i panna på medelhög värme.
  5. Mangosalsa: Skär mango och gurka i små fyrkanter. Blanda i en skål tillsammans med limesaft och finhackad koriander.
  6. Sataysås: Rör ihop alla ingredienser i en skål. Om du vill ha såsen lite tunnare, tillsätt lite kallt vatten och rör om.