En ny YouGov-undersökning genomförd på uppdrag av HelloFresh visar att fyra av tio svenskar slänger något varje gång de organiserar sitt skafferi.
– Vi behöver bli bättre på att handla rätt mängder och hålla koll på vad vi har hemma. Arbetet med att minska sitt matsvinn börjar i inköpsfasen, säger Sofia Fattori.
Läs även: Jenny sparar tusentals kronor – genom att leva svinnsmart
Sofias 4 tips för att undvika skafferisvinn:
- Planera veckans måltider så att du undviker att handla för mycket. Kika igenom vad du har hemma innan du handlar och låt skafferiet och kylskåpet avgöra vad ni ska äta.
- Inventera ditt skafferi och skriv upp vad du har hemma digitalt eller på en lapp på kylskåpet. Genom att göra detta får du snabbt en överblick över vad du har hemma.
- Förläng hållbarheten på livsmedel genom att förvara dem på rätt sätt. Torrvaror som ris, pasta och mjöl är bra att förvara i tättslutande burkar för att skydda mot fukt och skadedjur. Flytta ner kryddorna från skåpet ovanför spisen till ett svalt och mörkt utrymme och placera livsmedel som nötter och frön i kyl eller frys, om det inte är snabb åtgång, för att undvika att de härsknar.
- Har du har brist på tid och inte hinner prioritera planering eller inventering kan ett alternativ vara att beställa hem måltidskassar – där mängden ingredienser är noga beräknade och du får användning för allt.
Läs även: Organisera ditt kylskåp – minska matsvinnet och spara pengar
Anledningar till att vi slänger skafferivaror
- Livsmedlet has passerat bäst-före- datumet (50%).
- För att livsmedlet stått i skåpet väldigt länge (37%).
- Jag smakade/luktade och det var oätligt (36%).
- För att livsmedlet ej kommer till användning (26%).
- För att det finns mjölbaggar eller skadedjur (24%).
Läs även: Uthällt kaffe: Det bortglömda matsvinnet




















