nina rosenlund artros naturläkemedel

Nina lindrade sin artros med naturläkemedel: ”Hade tappat hoppet”

Det började med en molande värk som kom smygande i höger knä. Nina Rosenlund sökte läkare och fick diagnosen artros, men gavs inte mycket hopp om att kunna bli kvitt värken ens med smärtstillande läkemedel. Då valde hon att prova ett naturligt alternativ mot ledvärk.

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Gugge Zelander

Nina Rosenlund i skånska Höllviken trivs bäst när hon har mycket kring sig. Inte bara i sitt arbete inom telemarketing utan i högsta grad också på fritiden.

— I mitt arbete rör jag mig inte så mycket, men har väldigt många stimulerande möten med människor. På fritiden är jag desto mer aktiv, umgås flitigt med barn och barnbarn och är noga med att gå mina steg varje dag. Jag älskar att promenera utmed havet och att njuta av naturen där jag bor, säger Nina.

Hon berättar att hon alltid tyckt om att hålla sig i rörelse, särskilt som hennes arbete innebär mycket stilla­sittande arbete inomhus.

— Jag försöker visserligen växla mellan att sitta och stå så mycket som möjligt när jag arbetar, men det har alltid varit viktigt att komma ut och gå och göra saker tillsammans med familjen. Det har gjort att jag haft en bra balans i tillvaron.

LÄS ÄVEN: Ingrid blev fri från artrossmärtan: ”Nu kan jag göra allt jag vill”

För ett par år sedan började Nina känna av en tilltagande stelhet och smärta i höger knä.

— Besvären kom smygande och jag tänkte inte så mycket på det till en början. Jag utgick från att jag skadat mig på något sätt eller råkat ut för en inflammation i knät och hoppades att det skulle gå över av sig själv. Men istället gjorde det mer och mer ont, jag blev allt stelare och knät kändes inte lika stabilt som tidigare.

Ju mer knät smärtade, desto kortare och färre blev promenaderna — till slut blev det en ond cirkel av smärta och stelhet som gjorde att vardagen blev alltmer begränsad. Och smärtan satt i även när Nina vilade.

— När det var som värst vaknade jag på nätterna av smärtan. Och när jag väl vaknat var det svårt att somna om, hur jag än vände mig så gjorde det ont.

När det var som värst hade 60-åriga Nina Rosenlund från skånska Höllviken nästan tappat hoppet om att bli bättre.

Med ständig smärta, mindre motion och sämre sömn var det inget som fungerade riktigt som det skulle och värken, smärtan och tröttheten satte sig på humöret. Till slut fanns ingen annan utväg än att söka läkarhjälp. Beskedet från läkaren var kort och koncist:

— Han sa till mig att jag har artros i knät och att besvären sannolikt skulle bli sämre med åldern. Jag fick rådet att hålla smärtan i schack med hjälp av Alvedon eller Voltaren. Men Alvedon hjälpte bara för stunden — och Voltaren tål jag inte. Jag har tagit det tidigare och fick jätteont i magen och blev illamående, så det var inget jag kunde ta.

Nina lämnade läkaren utan något större hopp om att kunna bli kvitt smärtan i sitt onda knä.

— Det kändes otroligt tung och jobbigt. Jag kunde inte gå mina vanliga promenader, hade svårt att hänga med barnbarnen när jag träffade dem och det gjorde ont både när jag satt och stod på jobbet. Dessutom sov jag dåligt. Det var en ond cirkel som inte gick att bryta.

LÄS ÄVEN: Lindra artros med enkelt träningspass under 20 minuter

Efter nästan ett år med daglig smärta i knät och en alltmer begränsad vardag tipsade en bekant om ett naturligt alternativ, det växtbaserade läkemedlet Flexiloges. Medlet som kom ut på den svenska marknaden förra året är godkänt just för att lindra smärta vid artros och muskelbesvär.

— Jag hade aldrig hört talas om Flexiloges, men tyckte att det kunde vara värt att prova, eftersom inget annat hjälpt. Och det kändes bättre att ta något växtbaserat än starka smärtstillande medel.

Sagt och gjort. Nina köpte en förpackning Flexiloges med extrakt av läkeörten djävulsklo, men hade begränsade förhoppningar på att det skulle kunna göra någon större skillnad.

— Jag tänkte att värre kan det ju knappast bli. Men redan efter ett par veckor kände jag hur stelheten och smärtan i knät avtog. Plötsligt kunde jag röra mig mer utan att det gjorde ont och jag var inte lika stel längre. Och efter ytterligare ett par veckor var det som att smärtan bara klingade ut.

— Sedan dess har jag knappt känt av smärtan i knät. Jag tar mina två tabletter varje morgon och kan idag gå precis som vanligt, stelheten i knät har släppt och jag behöver inte ligga vaken på nätterna på grund av värken. När det var som värst hade jag nästan tappat hoppet om att bli bättre — men nu har jag fått tillbaka glädjen igen och jag njuter av varje dag. 

LÄS ÄVEN: Mia Rodhborn om sin artros: ”Kände mig dum och otillräcklig”

Vad är Flexiloges och hur kan det hjälpa mot artros?

Flexiloges är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som är godkänt av Läkemedelsverket för lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros). Den verksamma substansen utgörs av extrakt från läkeörten djävulsklo (Harpagophytum procumbens) som i flera studier visat sig ha god effekt mot led- och muskelsmärta.

Den verksamma substansen i djävulsklo är ett smärtstillande bitterämne som också stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor.

Det finns få rapporter om biverkningar av djävulsklo, men Läkemedelsverket rekommenderar att extrakt av läkeörten används endast av personer över 18 år. Gravida och ammande kvinnor ska inte använda medel med djävulsklo.

LÄS ÄVEN: Ät dig fri från artros – med antiinflammatorisk kost

4 andra läkeörter som kan hjälpa mot artros

Nypon – Nypon är inte bara en rik C-vitaminkälla utan har också visat sig ha lindrande effekt på smärta och stelhet vid artros. Danska forskare identifierade den antiinflammatoriska substansen GOPO (galaktolipid) i nyponextrakt och har i flera studier visat att tillskott av torkat nyponpulver (strandnypon) kan ge ökad rörlighet och mindre smärta vid artros samt minska svullnad och ömhet i lederna hos personer med reumatoid artrit. Nypon ingår som aktiv i substans i kosttillskott som Movo, Litomove, Nypozin samt Movizin (tillsammans med boswellia och ingefära).

Gurkmeja – Kryddväxten gurkmeja är också en läkeört med höga halter av polyfenolen kurkumin, en kraftfull antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Gurkmeja har i en rad studier visat sig ge god effekt vid olika typer av led­besvär och reumatism genom att skydda kroppen mot oxidativ stress och aktivera immunsystemet. Gurkmeja ingår bland annat i Curamin Forte (tillsammans med boswellia, se nedan), Flexilett Curcumin (med vitamin C och D) samt i Zincumin (med ingefära och vitamin C).

Ingefära – Används ofta mot illamående och magbesvär, men har också visat sig ha gynnsam effekt vid ledbesvär genom sina antiinflammatoriska egenskaper. Extrakt av ingefära ingår bland annat i Zincumin (tillsammans med C-vitamin och gurkmeja) och Movizin (tillsammans med nypon och boswellia).

Boswellia – Extraktet av den indiska läkeörten boswellia har visat sig ha en antiinflammatorisk och skyddande effekt och används bland annat i ayurvedisk medicin för att behandla artros. Boswellia motverkar oxidativ stress som kan bidra till att bryta ner lederna och används ofta i kombination med gurkmeja (som i Curamin Forte). Andra kosttillskott med boswellia är Flex 5X (med gurkmeja och vitamin K2) samt Movizin (med nypon och ingefära).

LÄS ÄVEN: Rätt mat och motion – bästa medicinen mot artros