9 viktiga komponenter som hjälper dig att uppnå flow

Flow-coachen Frida Roberts har ingående studerat vad det är som händer inom oss när vi går in i det eftertraktade mentala tillståndet "flow." Här kan du läsa om de nio komponenterna inom flow.

Text: Mia Bornberger
Foto: Getty Images

1. Utmaning och skicklighet

Uppgiften får inte vara för svår men heller inte för enkel. Eftersträva balans mellan hur mycket kunskap du kan applicera och hur utmanad du känner dig när du löser uppgiften.

2. Tydliga mål

Ju mer specifikt desto bättre. Istället för ”Idag ska jag färdigställa den här rapporten” bör målet vara ”Idag ska jag färdigställa den här rapporten – före klockan 12”.

3. Fullt fokus

Koncentrationen bör vara på topp och uppgiften man har framför sig i centrum. Ställ allt annat åt sidan så du helt och hållet kan vara närvarande och fokuserad på uppgiften.

LÄS ÄVEN: 5 tips för ökad livslust: Ta dig vidare när livet känns tungt

4. Känslan av kontroll

Rutiner och förberedelser är nyckeln för att lyckas. Ju mer du känner att du har kontroll över situationen, desto mer närvarande blir du.

5. Känslan av säkerhet

Detta hakar i den förra punkten. När du känner kontroll blir du också säkrare i stunden. Det i sin tur stärker självförtroendet.

6. Tid och rum försvinner

När du befinner dig i flow är du helt enkelt så uppslukad av uppgiften att du tappar uppfattningen om både tid och rum. ”Va, har det redan gått en timme?”

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig hantera svårigheter – utan terapi

7. Den autoteliska upplevelsen

Hur kan löpare springa i flera timmar? Hur kan en bowlare sätta strike efter strike? Berömmelse och pengar i all ära, men den stora drivkraften hos framgångsrika idrottare är den så kallade autoteliska upplevelsen, eller ”runners high”. Det är det rus som till exempel en maratonlöpare känner när allt flyter och endorfinerna är på topp, känslan av att: ”Jag kan springa hur långt som helst!”

8. Självkänsla och självförtroende

När man är i flow försvinner oro och negativa tankar. Man glömmer vardagsbekymmer som annars upptar mycket av ens tid. Flow stärker en positivt och intensivt vilket leder till att man slutar bekymra sig och tvivla på sig själv.

9. Tydlig återkoppling

Feedback i realtid är en flow-trigger och hjälper oss att försätta oss och önskvärt tillstånd. Den hjälper oss att vara 100 procent närvarande i stunden.

LÄS ÄVEN: Anders Hansen: ”Det här vill din hjärna att du ska göra när du får ångest”