Uppnå flow: Experten delar med sig av sina bästa tips

Din kritiska röst tystnar, du ökar din produktivitet med flera hundra procent och må bra-hormonerna fullkomligt sprudlar. – Upplevelsen av flow, när du är ett med det du gör är fantastisk! Näst intill religiös, säger certifierade flow-coachen Frida Roberts.

Text och foto: Mia Bornberger

Du vet känslan när du blir så uppslukad av det du håller på med att du fullständigt glömmer både tid och rum — och dig själv? Allt går din väg. Du har kontroll. Du är ett med slalombacken, tyget du syr i eller den där spännande boken du läser. Gratulerar, du har uppnått ”flow”!

Frida Roberts

Ålder: 44 år.
Familj: Man och två barn samt katten Leo och hunden Peppe.
Bor: Danderyd.
Gör: Arbetar för Ambitionprofile, ett bolag som revolutionerar hur organisationer arbetar med stressfrågor.
Utbildning: Jur. kand, yrkesutbildning i marknad & kommunikation, certifierad business coach, certifierad flow-coach med mera.

Vissa människor har en naturlig tillgång till flow, för andra krävs det träning. Men det bästa med flow är att det är något alla kan uppnå.

Flow-coachen Frida Roberts har ingående studerat vad det är som händer inom oss när vi går in i det eftertraktade mentala tillståndet och hon berättar också hur man gör för att komma dit.

— Det som händer när du hamnar i flow är att hjärnan till viss del stänger av din tidsuppfattning och allting förskjuts. Ditt ego och din inre kritiska röst tystnar och du får tillgång till andra delar av hjärnan i stället. Upplevelsen när du känner att du är ett med det du gör är fantastisk, den är näst intill religiös, säger hon.

Produktiviteten ökar i flow-tillståndet

Frida Roberts är uppvuxen i Hovås söder om Göteborg, hon är utbildad jurist men har främst arbetat med digital kommunikation och som marknadsansvarig på olika företag i Sverige, men också i städer som London och Rom. Idag arbetar hon med att hjälpa organisationer, ledare och medarbetare att prestera på en hög nivå och samtidigt må bra och värna om sin hälsa.

— Allt det jag har lärt mig om flow vill jag nu göra tillgängligt för alla. Det finns så mycket spännande och gedigen forskning att ta del av.

Enligt expertisen på området kan du öka din produktivitet med nästan 500 procent när du är i flow. Det vill säga att du alltså i praktiken kan få lika mycket gjort på en dag som andra hinner på en vecka. Konstnärer och musiker är klassiska exempel på yrkesgrupper som ofta är väldigt medvetna om när — och om — de kommer in i flow eller inte.

LÄS ÄVEN: Ikigai hjälper dig att hitta meningen i ditt liv

— Vi har alla olika förutsättningar, rent biologiskt. Mycket handlar om hur väl de kemiska substanserna i hjärnan samspelar med varandra. I personligt flow har du en makalös cocktail av neurokemikalier. Så det är inte konstigt att vi älskar att vara i det här tillståndet med det påslag av bland annat dopamin, endorfiner, serotonin och anandamid som det ger. Vill du maximera möjligheten att komma in i flow är morgon och förmiddag rätt tid att försöka, för generellt sett är det den period på dygnet då kreativiteten, produktiviteten och inlärningsförmågan är på topp för de allra flesta. Att vi alls hamnar i det är sannolikt nedärvt och något evolutionärt, säger Frida Roberts.

— Det som för det mesta för evolutionen framåt är brist på resurser och då kan man antingen slåss om dem, eller så kan man samarbeta och uppfinna. Och att samarbeta är något vi är bra på när vi är i flow. Det finns alltså en överlevnadsaspekt i det hela, både på individ- och gruppnivå.

Hur hamnar man i flow?

Men flow handlar inte enbart om prestation då och då, utan kan också ses som något som omfamnar livet i stort, menar Frida, som i samband med covidpandemin drabbades av en utmattningsdepression efter en intensiv och väldigt stressig tid på jobbet. Hon slutade då på företaget och kom istället att upptäcka flow ”på riktigt”.

— Att jag gick in i väggen var egentligen det bästa som kunde hända, även om det var oerhört mörkt just då. I takt med att jag återhämtade mig började de existentiella frågorna snurra i huvudet. Hur ska jag leva mitt liv? Vad är en fungerande vardag? Hur kan jag må bra och prestera bra samtidigt? Jag hade hört talas om flow innan, men nu gjorde jag en riktig djupdykning i ämnet. Idag är jag certifierad businesscoach och flowtränare. Det var en lärorik inre resa och jag har mött många kloka härliga människor på vägen.

LÄS ÄVEN: Milla Floryd om restorative yoga: ”Gjorde mig till en snällare människa”

Hur ska man då göra för att få till flow, rent konkret? Hur lyckas man när man som bäst behöver det? Det handlar om träning, menar Frida Roberts. Det gäller att bestämma sig och sakta men säkert nöta in rutiner och vanor för att kunna försätta sig i flow. Mycket handlar om allmänna grundförutsättningar som sömn, kost, motion och vätskebalans, men man behöver också en tydlig struktur för hur man ska ta sig an uppgifter.

— Den största utmaningen är alla distraktioner, i synnerhet mobilen som stjäl mycket fokus och energi. Våga stänga av den, är mitt råd. Man kan också ta hjälp av olika triggers som talar om att ”nu är det dags”. Det kan vara allt ifrån brusreducerande hörlurar och en speciell spellista, till att ställa fram saker som doftar. Själv använder jag citrusfrukter och mint när jag ska in i flow. Och så behöver man ju så klart vara ostörd. Är man på jobbet kan man komma överens med kollegorna att de inte ska störa när hörlurarna är på, eller att man sätter sig i ett enskilt rum och hänger på en ”stör ej”-skylt.

Utmana dig själv lagom mycket

Flow är inte antingen helt av eller helt på, det finns variationer. Man talar om mikro och makro inom flow, där mikro kan vara när man skriver det där mailet och verkligen får till formuleringarna, medan makro är när en lång artikel man arbetat på går i tryck och man funderar på om vad det var Gud som hjälpte till. Något av det mest grundläggande för att uppnå flow är själva balansen mellan färdigheter och jobbet man ska utföra.

— Du ska utmana dig själv, men inte för mycket. Är det för svårt blir du stressad, är jobbet för enkelt och monotont tappar du fokus och blir okoncentrerad. Det allra bästa är när du får omedelbar feedback. Står du på en surfbräda får du ju det hela tiden. Uppträder du på en scen ger publiken dig respons och författar du en artikel ligger feedbacken i flödet i texten.

LÄS ÄVEN: Finn glädje i en ny hobby: 5 aktiviteter som boostar din hälsa

Vilka är då avigsidorna? Finns det några sådana? Ja, menar Frida Roberts. Att glömma kastrullen på spisplattan eller det där inbokade tandläkarbesöket, alltså viktiga saker som pågår runtomkring. Därför behöver man vara väl förberedd innan man försätter sig i tillståndet. Och man bör inte befinna sig i flow för länge, eftersom det då kan bli dränerande.

— Riktiga flowjunkies kan få till tre 90-minutersperioder per dag. Jag ställer min klocka på 90 minuter och det är ett sätt att hushålla med resurserna. Du behöver också släppa uppgiften emellanåt och ägna dig åt någon fysisk aktivitet för att få tillbaka fokus. Tar du till exempel en promenad så får du tillgång till andra nätverk i hjärnan. Då ökar också chansen för att du får kopplingar och stimulans.

Fridas tips för härligt flow:

Prioritera flow och använd de evidensbaserade verktyg som finns tillgängliga, eliminera alla distraktioner och framför allt – lägg undan mobilen, lek och våga ta dig utanför din komfort-zon – där hittar du ditt flow!

LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”