Finn glädje i en ny hobby: 5 aktiviteter som boostar din hälsa

En rolig hobby hjälper dig att stressa ner. Det är hälsosamt för både kropp och själ. Här får du tips på 5 hälsobringande hobbyer!

Text: Nina Lødemel
Foto: Getty images, UIB

Att vara hälsosam handlar inte bara om att svettas, pusta och flämta. Det är verkligen bra att träna kroppen fysiskt, men det är också bra för hälsan att hitta ett intresse som gör att du kan försvinna in i din egen värld. När allt kommer omkring är det trots allt den goda balansen du bör sträva efter!

Visste du att det kan vara hälsosamt att måla, läsa eller sjunga?

— Det är inte nödvändigtvis viktigt att ”stänga av” för att stressa ner, utan att ”koppla om”. Genom att ha hobbyer som engagerar, händer detta automatiskt för många människor. När vi kopplar bort det som stressar oss, ger vi vår hjärna och kroppen möjlighet att nedreglera stressreaktionen, säger stressforskaren och professorn Anette Harris vid universitetet i norska Bergen.

Anette Harris.

Att ägna sig åt en hobby eller lära sig något nytt kan ha en positiv effekt på vår hälsa, eftersom det bland annat minskar långvarig stress. Anette Harris betonar också att det kan få många positiva ringar på vattnet när vi avsätter tid för att lära oss något nytt, till exempel ett nytt språk eller ett avancerat stickmönster.

— När vi lär oss något nytt ger det oss en möjlighet att lära oss behärska det, en faktor som är helt central när det gäller stresshantering. Vi vet att hjälplöshet och hopplöshet lätt kan leda oss in i en negativ spiral där vi upplever att problemen bara växer. När vi har en känsla av att behärska och uppnå något, ger det de flesta människor en positiv boost — och denna energi och optimism kan vi ta med oss till andra områden i våra liv.

LÄS ÄVEN: Håll igång hjärnan – och hitta din nya favorithobby

5 hobbyer som ökar ditt välmående

1. Läs en bok

Du kan förmodligen känna i kroppen att stressen minskar när du försvinner in i en bra bok. Men visste du att läsning kan sänka ditt blodtryck och din hjärtfrekvens? Forskare har funnit att bara sex minuter med en skönlitterär bok kan minska din stress med 68 procent.

När du kryper upp i fåtöljen och läser får du också hjärngympa. Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att motionera huvudet. Läsning kan också motverka symtom på depression, och genom att träna hjärncellerna kan man bromsa demens. Du blir också mer empatisk.

Vi förbereder kroppen på att lugna ner sig och sova efter att ha läst lite, och om vi sover bättre kommer hälsofördelarna snart att följa efter. Om du kan lägga ifrån dig den spännande boken och somna, vill säga.

2. Måla eller rita

Det är aldrig för sent att börja med en ny hobby. Att sätta sig ner med en pensel, sänka axlarna och fokusera alla tankar på vad som händer på målarduken kan vara ett fantastiskt sätt att stressa ner. Enkla målarböcker för vuxna är också ett roligt alternativ!

Om du minskar stressen får du en mer optimal reglering av stresshormonet kortisol i kroppen. Hög stress under en lång tidsperiod kan ha effekter på din hälsa. När du skapar något i din egen takt finner du frid och glädje, och målning kan ge dig ett abstrakt sätt att bearbeta dina känslor. Du tränar också din problemlösningsförmåga.

Förresten har det bevisats att genom att utforska din egen kreativitet kan du få en ännu mer optimistisk inställning till livet.

LÄS ÄVEN: Dansa, skriv eller pyssla dig till ett bättre välmående

3. Sticka

Vissa människor får den ultimata njutningen när de lägger ett garnnystan i knät, tar tag i stickorna och försvinner in i en värld av maskor. Om det gör dig lycklig så har du helt rätt, du är inte fel ute. Stickning ger dig möjlighet att slappna av och stressa ner och kan därför sänka blodtrycket, förebygga symtom på depression och ångest, minska risken för demens och distrahera dig från att känna kronisk smärta.

Känslan av kontroll och framsteg frigör lyckohormonet dopamin. Du får helt enkelt valuta för pengarna: Stickning kan göra dig lycklig! Även om du stickar ensam, har det visats att aktiviteten kan minska ensamhet och känslor av isolering. Sedan pandemin har stickning också blivit trendigt, så sätt igång!

4. Lär dig ett nytt språk

Har du skjutit upp att fräscha upp den lilla spanska du kan, eller drömt om att lära dig ett helt nytt språk? Gör det nu! God mental hälsa är en viktig nyckel till lycka. Att lära sig ett nytt språk kan sätta fart på hjärncellerna och förbättra den mentala hälsan. Vilket i sin tur kan få dig att känna dig lyckligare.

Din hjärna måste arbeta på högvarv när den tragglar med spännande ord, grammatik och syntax. Det pirrar i hjärnan av glädje när den får brottas med något nytt som skapar nya kopplingar i hjärnan.

Du får också ett träningspass för din hjärna som kan ge dig bättre minne. Forskarna är inte helt säkra på varför, men de som talar flera språk visar tecken på demens fyra år senare än andra.

LÄS ÄVEN: Det här är ikigai och så hjälper det dig att hitta meningen i ditt liv

5. Sjung

Endorfinerna — lyckohormonerna — ökar när vi sjunger, vilket i sin tur kan ge dig positiva känslor och faktiskt förändra upplevelsen av smärta.

Det visar sig att människor känner sig mer avslappnade efter att ha sjungit några verser. Du får den effekten oavsett om du sjunger i duschen eller i kören. Att sjunga jagar helt enkelt helt enkelt bort stressen (så länge vi inte uppträder inför en stor publik!).

Vissa studier visar också att människor som sjunger snarkar mer sällan. Detta kanske kan minska stressen hos personen som sover bredvid oss också?