Håll igång hjärnan – och hitta din nya favorithobby

Visste du att hjärnan håller sig ung genom att utmanas och utnyttjas? Mysiga aktiviteter som stickning, trädgårdsarbete och besök hos vänner ger dig helt enkelt en mer robust hjärna. Här är tio hobbyer som är bra för dig.

Text: Irén Evensen
Foto: Getty Images

Hjärngymnastik är viktigt

Fokus och uppmärksamhet är en viktig del av förmågan att minnas. För att kunna lagra minnen, både på kort och lång sikt, måste du först fokusera aktivt på informationen du får.

Försök att att associera informationen med färg, ljud, smak och lukt. När du löser korsord, sudoku eller enkla matematiska problem, letar du hela tiden efter lösningar och din hjärna får en riktig genomgång. Detta är hjärngymnastik när den är som bäst.

Men det är som med resten av kroppen, det finns inget magiskt piller som håller den i form. Så det är ingen idé att lösa korsord i några veckor och tro att du säkert kommer att slippa dåligt minne.

Från 50-60 års ålder får många människor en känsla av att deras minne har försämrats. För de flesta av dem visar det sig att det egentligen handlar om bristande uppmärksamhet och förmåga att utföra flera uppgifter samtidigt.

— Vi åldras på olika sätt och det finns en stor variation i hur olika individer åldras. Att bibehålla goda effekter av kognitiv stimulering är därför särskilt viktigt för äldre personer, eftersom hjärnan behöver utmanas varje dag, säger Anne Cecilie Sjøli Bråthen, postdoktoral forskare vid Institutionen för psykologi vid Oslo universitet.

LÄS ÄVEN: 9 appar som hjälper dig att komma igång med träningen

Regelbunden träning är bra för hjärnan

Motion är inte bara hälsosamt för kroppen, utan också för koncentrationen, enligt flera studier. Om du är fysiskt vältränad har detta en positiv effekt. Att röra på sig, både med hög och låg puls, ökar syretillförseln till hjärnan.

Praktiskt taget alla hjärnans strukturer och funktioner stärks om du tränar regelbundet. Du blir mer uppmärksam, minns bättre, klarar stress bättre och blir också mer kreativ.

— Vi vet med säkerhet att fysisk aktivitet är bra för vår mentala kapacitet. Det som är bra är att det också är bra för resten av vår kropp. Hälsosamma vanor för kroppen är också hälsosamma vanor för hjärnan. Det viktigaste är att du lyckas hitta en träningsform som du tycker om och på så sätt lyckas göra till en vana, säger Anne Cecilie Sjøli Bråthen.

Meditation ger mätbara förändringar

Mycket forskning har gjorts om vilka hälsofördelar meditation har för oss människor, och resultaten har visat att meditation har en tydlig biologisk effekt på kroppen och kan bidra till att stimulera immunförsvaret och delar av din hjärna.

Det finns många olika former av meditation, och det viktigaste för att uppnå full effekt är att förstå hur meditation faktiskt fungerar. Studier visar att mätbara förändringar har gjorts i hjärnans aktivitet hos dem som har mediterat.

Meditation är en slags träningsprogram för det mänskliga medvetandet och du tränar din koncentrationsförmåga, ditt minne och förmåga att lära.

Studier visar att meditation är lika nyttigt för ditt sinne som den är för kroppen i allmänhet.

LÄS ÄVEN: Enkel meditationsövning för nybörjare – hitta lugn i vardagen

Musikens magiska kraft

Både att spela och lyssna på musik är bra för din hjärna. Studier som gjorts på amatörmusiker visar att de har en yngre hjärna än deras biologiska ålder och att hjärnans åldrande sker långsammare än andra.

Att spela ett instrument innebär att man lär sig något nytt, vilket i sin tur bidrar till att ändra hjärnans inställningar. Det kan förebygga kognitiv försämring och det gör att flera områden i hjärnan, till exempel hörsel, motorik och perception, måste arbeta tillsammans.

Kom ner i varv med handarbete

Vissa människor jämför stickning och annat handarbete med yoga. Det är de repetitiva rörelserna och det faktum att du måste vara närvarande i nuet som gör likheterna tydliga.

Handarbete är perfekt för din koncentration, det minskar stressen och samtidigt utvecklar du samordningsförmåga och psykomotoriska färdigheter. I en studie som gjordes på kvinnor med anorexi visade majoriteten att de var mindre oroliga när de sysslade med handarbete.

En svensk studie visade att stickning är ett av flera hantverk som kan bidra till att bromsa utvecklingen av demens.

Utmana dig själv med en ny hobby

När du använder dina händer producerar hjärnan endorfiner, som i sin tur hjälper till att minska våra ångest- och stressnivåer. Att använda händerna till något kreativt, som att måla, forma och beröra, ger hjärnan en positiv boost.De flesta vet att fysisk träning är bra för oss, men många inser inte att våra händer bidrar till god hjärnträning.

Det kan hjälpa till att frigöra serotonin och endorfiner i hjärnan, vilket minskar stresshormonet kortisol. En kreativ process kan hjälpa dig att hålla dig ung och frisk länge.

LÄS ÄVEN: Så mycket behöver du faktiskt träna för att må bättre

Datorspel kan vara nyttigt

Ja, du läste rätt! Även om vi till en början gärna tror att datorspel tillhör den yngre generationen, är detta definitivt en trend som du borde hoppa på. Lite spelande varje dag kan vara nyttigt för att träna upp din förmåga att orientera dig i ett nytt rum eller ett nytt landskap.

Trädgårdsarbete skyddar mot demens

Om du har turen att ha en trädgård är det en gyllene möjlighet till hälsosam fysisk aktivitet och sinnesfrid. Bland växter och blommor blir man lugn, och en svensk studie visar att plantering och ogräsrensning är aktiviteter som ger hjärnan god stimulans.

Studien, som följde 800 kvinnor under 44 år, visar att enkla och roliga aktiviteter som de flesta av oss klarar av är ett bra skydd mot demens och minnesstörningar.

I studien drogs slutsatsen att om hjärnan ofta utsätts för fysisk stimuli, som till exempel trädgårdsarbete, kan det skydda mot demens nästan lika bra som fysisk aktivitet. Om du inte har en trädgård kan naturen runt omkring dig ge dig samma effekt.

LÄS ÄVEN: Madeleine drabbades av utmattningsdepression: ”Trädgården blev min läkning”

Lär dig ett nytt språk

Kanske har du nu ett gyllene tillfälle att lära dig ett språk som du alltid har velat lära dig? Det är nämligen bra träning för dina hjärnceller när du bestämmer dig för att behärska ett nytt språk.

Forskning visar att vissa delar av hjärnan växer rent fysiskt, precis som muskler. Samtidigt håller det hjärnan ung att lära sig nya saker. Anmäl dig till en kurs eller ladda ner en nybörjarkurs som du kan ta online. Lycka till!

Värna om dina relationer

Relationer stimulerar våra hjärnor, och social interaktion är helt enkelt hjärngymnastik. Studien ”Mental Exercising Trough Simple Socializing” (Mental träning genom enkelt socialt umgänge), publicerad i ”Personality and Social Psychology Bulletin” visar att sociala relationer med vänner och familj är viktiga både för känslor och för hjärnan.

Studien visade att ju mer aktivt socialt liv, desto långsammare är den åldersrelaterade minnesförlusten. Sätt därför av tid till att vara social. Gör det till en vardagsaktivitet, precis som en hobby.

Källor: Nrk.no, Forskning.no, Utforsksinnet.no, Sosialnytt.com, Stegforhalsa.se og Ihl.no