Gör egen mjölksyrad rödkål: Enkel beskrivning

Syrade grönsaker har massor av goda hälsofördelar och är ett perfekt tillbehör till många middagar. Här får du lära dig att göra mjölksyrad rödkål med smak av chili.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Det är enkelt att syra grönsaker, kål och rotfrukter. Då använder man råvarans egna mjölksyrebakterier för inläggning. Tänk på att använda rena redskap och ha rena händer när du mjölksyrar. Till detta recept behövs en glasburk med gummiring och bygellås. Burken bör rymma 600 ml.

LÄS ÄVEN: Fermentera mera: Därför blir kroppen glad av sur mat

Mjölksyrad rödkål

Förbered en saltlake genom att röra ihop 2 ½ dl kokt vatten med ¼ msk havssalt.

Du behöver:

600 g rödkål strimlad
½ tsk oblekt havssalt (jodfritt)
½ chili

Gör så här:

  1. Ansa kålen genom att avlägsna eventuella fula blad.
  2. Använd en mandolin eller osthyvel och strimla ned kålen i en bunke. Tjockleken kan vara 1 mm. Använd ett rivjärn till rotstocken.
  3. Strö salt över kålen och vänd runt. Med en knuten näve stampar du kålen i några minuter.
  4. Tänk på att rödkål vätskar sig mindre än till exempel vitkål så här är saltlaken användbar.
  5. Flytta över rödkålen till glasburken. Använd en träslev och tryck ner kålen i burken. Stick ner chilin eller annan kryddning och lägg ett helt kålblad på toppen. Du vill ha så lite luft i burken som möjligt, så fyll upp med saltlake.
  6. Knäpp igen locket och ställ burken på en mörk plats (18–22 grader) i 2–5 dygn och därefter lite svalare i två veckor. Nu är kålen klar men kan förvaras i kylskåpet i flera veckor. Hållbarheten är ca 3 veckor efter att du öppnat burken.
  7. När du öppnar ska det dofta syrligt och lite lätt av svavel (om det är kål du har syrat), men inte finnas minsta antydan till vitt, grått eller grönt mögel. Finns det är det bara att slänga och börja om.
  8. Krydda din syrade kål med spiskummin, chili, vitlök, pepparrot eller korianderfrö för att variera den, och med ett rivet äpple om du önskar den sötare.

LÄS ÄVEN: Surtanten Jenny Neikell om fermenterad mat: ”Bättre än kosttillskott”