Text: Linda Andersson
Foto: Thomas Carlgren
Satsa på rena matvaror
Om man äter rena råvaror blir man mätt på färre kalorier jämfört med om man äter ultraprocessad mat. Skapa ett berg av kalorisnål mat på tallriken, exempelvis grönsaker som ger stor volym.
LÄS ÄVEN: Michael Mosleys bästa hälsotips: ”Jätteenkla att utföra”
Ät den största mängden mat tidigt på dagen
Vi är skapta för att äta mest till frukost och lunch och mindre framåt kvällen. Om man däremot hoppar över frukost eller lunch ökar hungern senare under dagen och då har vi också en tendens att dras till fel sorts mat.
LÄS ÄVEN: Kostexperten: Låt inte en trött hjärna fatta beslut kring mat
Se upp med högbelönande mat
Det är jättesvårt att äta begränsade mängder av snacks, godis, glass, pizza, hamburgare och annan högbelönande mat. Din hjärna blir så glad av dessa livsmedel att den kommer att vilja ha mer av dem.
LÄS ÄVEN: ”Nästan läsk” – hälsocoachen förklarar nackdelen med äppeljuice
Rör på dig regelbundet
Fysisk aktivitet och träning är viktig för att vår aptitreglering ska fungera som det är tänkt. Stillasittande gör oss mindre känsliga för mättnadssignalerna, vilket innebär att vi överäter.
LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”
Det här är Kristina Andersson
Ålder: 45 år.
Familj: Pappa och storasyster med familj.
Bor: Stockholm.
Yrke: Näringsfysiolog, föreläsare och författare.
Aktuell: Med boken ”Hunger – Hur du överlistar en uråldrig kraft i en tid av överflöd” (Bokförlaget Polaris).




















