Lärarens knep för mer energi och färre sjukdagar: ”Varje dag”

Som lärare är risken att drabbas av virusinfektioner stor, men Erika Vega har hittat en väg ut ur förkylningsträsket – hon äter H13-honung varje dag.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

När Erika ska köpa presenter till sina föräldrar och vänner kan det mycket väl hända att det blir en rejäl förpackning med H13-honung.

— Honungen är god och eftersom jag vet att den fungerar för mig så känns det bra att ge bort den i present, säger Erika.

Allt började för många år sedan när hon besökte en hälsomässa och råkade få syn på Doktor Honungs produkter. Hon träffade också forskarna som tagit fram den och fick ett mycket bra intryck av dem.

LÄS ÄVEN: Bota förkylningen med 5 enkla husmorsknep

Fick bättre immunförsvar tack vare honungen

Från start hade de bara en enda produkt och det var deras H13-honung i små påsar. (Tänk dig ungefär likadana påsar som nötcréme säljs i.)

— Jag har följt Doktor Honung i åratal, kan knappt komma ihåg hur länge sedan det var jag kom i kontakt med dem första gången. Men jag vet att det var innan 2016, för då slutade jag jobba som flygvärdinna och hade vid den tiden redan ätit honungen i några år. Jobbet som flygvärdinna innebar många virusinfektioner, men när jag började äta H13-honung fick jag ett bättre immunförsvar mot förkylningar.

LÄS ÄVEN: Minska inflammationer i kroppen och skjut upp åldrandet: 5 viktiga tips

Erika utbildade sig till språklärare och undervisar numera i årskurserna sex till nio. Lärarkåren är också en yrkesgrupp som brukar vara hårt utsatt för smittorisk när det gäller förkylningar. Men Erika som redan var noga med att äta Doktor Honungs preparat varje dag, slapp och slipper undan de förargliga och påfrestande sjukdagarna.

— Till en början hade jag alltid honungen i kylen eller frysen. Numera tar jag kapslar med alla de nyttiga magsyrabakterierna i och boostar mig med H13-honung när jag ska träna och när förkylningstiderna närmar sig på vintern.

Blir sällan sjuk

Den flytande honungen känns bra att ha som ytterligare tillskott, tycker Erika, när hon känner sig lite låg eller krasslig, eller behöver mer energi innan ett hot yoga-pass.

— Jag vet att jag har en bra balans i magen, jag blir sällan sjuk och jag har överlag ett bra immunförsvar. Och även om jag skulle bli sjuk så återhämtar jag mig snabbare. Det händer att jag under ett läsår inte har en enda sjukdag.

LÄS ÄVEN: Ät dig till ett bättre immunförsvar – med antiinflammatorisk kost

Tidigare i sitt liv minns hon hur hon ofta fick använda semesterdagar eller fridagar till återhämtning. Det är stor skillnad idag när hon möter alla barnen i klassrummet och vet med sig att många av dem är genomförkylda. Hon behöver inte längre bekymra sig för att bli smittad. Just detta är en skön trygghet för henne.

— När jag vill ha mer energi innan träningen blandar jag kallt vatten med lite salt, citron och H13-honung. Det blir som vätskeersättning och det mår jag bra av.

Erikas 3 insikter:

  1. Honung är verkligen nyttigt och läkande om man får i sig rätt sort.
  2. Stress och oro rubbar immunförsvaret väldigt snabbt. Då finns det ingen honung i världen som kan rädda en.
  3. Bra hälsa förutsätter en sund mage och ett lugnt sinne.

LÄS ÄVEN: Träna trots förkylning? Läs läkarens råd innan du lämnar sjukstugan

Det här är Erika Vega

Ålder: 48 år.
Familj: Singel.
Bor: I Malmö.
Gör: Språklärare, läromedelsutvecklare.