Honungen som boostar ditt immunförsvar: ”Främst i världen på det här”

Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson brinner för att göra honungen till den folkmedicin den fungerat som i årtusenden. Tillsammans bildar de Doktor Honung.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Getty Images, Privat

Särskilt tre områden är intressanta när det gäller honungens hälsobringande effekter; att bekämpa bakterier, sårläkning och stärkt immunförsvar.

— Vi har forskat på bin och deras mjölksyrabakterier i 20 år nu. Vi vet att när ett bi varit ute och samlat in nektar från blommor och kommer hem och ska lämna över till sitt husbi som ska fortsätta processa den lilla droppen nektar till honung — då är det 35 grader varmt i bikupan. Men som tur är har bina mjölksyrabakterier i sina magar som går emot de mikroorganismer som annars hade kunnat förstöra processen att omvandla nektar till honung, säger Tobias Olofsson, expert på mikroorganismer och en av personerna bakom Doktor Honung.

LÄS ÄVEN: Manukahonung – vad är det för speciellt med den?

Mjölksyrabakterier i honung

De 13 mjölksyrabakteriernas roll upptäcktes av Tobias Olofsson och hans kompanjon Alejandra Vásquez redan 2005, då de var forskare vid Lunds universitet. De fann att dessa bakterier hade en viktig uppgift, nämligen att ta död på icke önskvärda mikroorganismer. Och att de kan göra det på ett osedvanligt kraftfullt sätt.

— Orsaken till att honung under tusentals år har kunnat fungera som folkmedicin är att förr i tiden när det inte fanns biodlingar hämtade människorna honungen direkt från bikuporna och då fanns mjölksyrabakterierna kvar i den levande produkten, säger Alejandra Vásquez som har forskat på mjölksyrabakteriernas möjligheter.

LÄS ÄVEN: Naturens läkemedel: Örterna som lindrar förkylning

År 2007 startade forskarduon en forskargrupp vid Lunds universitet och patentskyddade de 13 mjölksyrabakterierna de hittat.

— Vår forskningsresa har bestått i att ta reda på vad de här bakterierna gör för bina och för oss människor. Vilka egenskaper har de? Och går de att använda på ett hälsofrämjande sätt för både människor och djur? säger Alejandra.

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez är Doktor Honung, doktorhonung.se

Återskapar det nyttiga

Att honung är nyttigt har man vetat länge, men att det handlar om mjölksyrabakterier, det var det de två forskarna i Lund som upptäckte.

Tyvärr innehåller inte den honung som vi köper i butikerna de begärliga bakterierna. De har processats bort, men de går att återskapa i laboratorium.

Återhämtningsresultatet kallas för H13 och den kan föras tillbaka i honungen igen, men även i andra produkter.

LÄS ÄVEN: Gör egen mjölksyrad rödkål: Enkel beskrivning

— Vi är främst i världen på det här, säger Tobias och fortsätter:

— Vi har kartlagt vilka mikroorganismer det är som bina får med sig tillbaka in i tillverkningsprocessen i bikuporna från blommorna tillsammans med nektarn. Och vi har sett att det handlar om ungefär samma bakterier som vi människor brukar ha problem med när det gäller infektioner och svårläkta sår.

Motverkar sjukdomsbakterier och stärker immunförsvaret

Efter flera både nationella och internationella forskningssamarbeten har Alejandra och Tobias kunnat påvisa att de mjölksyrabakterier som de förökar i sitt laboratorium är desamma som under miljoner år skyddat honungsbina och deras honung.

Vilka hälsofrämjande effekter har då de 13 samarbetande mjölksyrabakterierna kallade H 13-microbiome som ni producerar och tillsätter i funktionella livsmedel, drycker och kosttillskott?

LÄS ÄVEN: Surtanten Jenny Neikell om fermenterad mat: ”Bättre än kosttillskott”

— De främjar sårläkning, motverkar sjukdomsbakterier och inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit, som ju beror på rubbad tarmflora. De är också stärkande för immunförsvaret.

Alla produkter innehåller de 13 bakterierna

Bakterierna är starka och har skyddat och skyddar framledes bina själva mot sjukdomar och ger skydd också åt deras egna födoämnen honung och bibröd, alltså pollen som bin fermenterar i honungsceller.

— Det har varit en fantastisk resa för oss att göra från och med upptäckten av de 13 bakterierna, till att förstå dess egenskaper och att ta reda på hur potenta de är. Vi har under åren namngett de flesta, men vi har fortfarande kvar två som vi inte har gett några namn ännu. Alla våra produkter som vi säljer innehåller de 13 bakterierna.

LÄS ÄVEN: Fermentera mera: Därför blir kroppen glad av sur mat

Tobias förtydligar:

— Vi odlar alltså upp bakterierna i vårt labb, fryser in dem och sorterar dem med DNA-teknik.

Den probiotiska honungen var Doktor Honungs första produkt. Den innehåller miljarder av de 13 mjölksyrabakterierna. God att äta som den är, menar Alexandra och Tobias. Själva tar de en tesked på gröten eller i filen varje dag.

Alternativ till antibiotika

Den första produkten företaget tog fram var en honung med tillsatta nyttiga mjölksyrabakterier. Idag saluför Doktor Honung en mängd olika livsmedel. De fermenterar (syrar) också honung i drycker. Speciellt en har blivit prisbelönt och anses vara världsunik.

— Det är vår Honey Hunter’s Elixir, Gudarnas dryck, som numera finns att beställa på flera olika Michelinkrogar som lågalkoholdryck, säger Alejandra.

Doktor Honungs vision är att deras mjölksyratillsatta honungsprodukter ska främja hälsa och på sikt kunna vara ett alternativ till antibiotika.

LÄS ÄVEN: Prova på att fermentera grönsaker – så här gör du

Vilken av era produkter är bäst på att boosta immunförsvaret?

— H13 Essential som smakar som nypon är mycket bra. Men också H13 Original är att rekommendera, det är ren honung med tillsatta mjölksyrabakterier. En påse om dagen eller dela påsen, det går också bra. Man kan också ta en H13-kapsel om dagen, det funkar för mig, säger Alejandra.

Honung som medicin

Enligt WHO är antibiotikaresistens idag ett av de största hoten mot mänskligheten. Allt fler dör av antibiotikaresistenta infektioner.

Att använda honung som folkmedicin är inget nytt. Honung har använts i årtusenden för att bota sjukdomar och krämpor.

Forskarduon Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez har upptäckt vad det är som ligger bakom dunderhonungens superkrafter. Hemligheten finns i binas honungsmagar, där de förvarar nektar från blommor. Det var just där de fann de 13 dittills okända arterna av mjölksyrabakterier.

I sin forskning har Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez använt dessa bakterier från färsk honung och har kunnat visa att de klarar att ta död på kända sjukdomsbakterier. Förhoppningar finns om att i framtiden kunna ersätta antibiotikan inom olika områden, både invärtes och utvärtes.

Hittills har de lyckats bota allt från infekterade sår till problem med öron, näsa och hals, till bihåleinflammation och vaginala infektioner.

Källa: Sveriges Naturs artikelarkiv – Sverigesnatur.org