Signe lärde sig att acceptera livets svåra bitar: ”Jag flyr inte längre”

I terapiformen ACT arbetar man med att omfamna obehaget istället för att fokusera på att bli av med det. För Signe Zahle Wilcke ledde det till ett bättre liv.

Text: Vibeke C. Larsen
Foto: Astrid Refsgaard, Genklang

För ett ögonblick såg det ut som en stor spindel som kravlade runt på Signes hand. Skräckslagen slängde hon den på golvet. Men det var inte en spindel som träffade golvet, det var Signes ögonskugga. Hennes stress utlöste så våldsamma synstörningar att ögonskuggan i hennes ögon hade förvandlats till en spindel.

— Jag hade i flera år kämpat mot stress eftersom jag var säker på att jag skulle förlora mitt jobb och hamna som hemlös under en motorvägsbro om jag släppte taget. Jag var handlingsförlamad och kände mig inmålad i ett hörn, medan jag betraktade mitt liv som en trafikolycka i slowmotion, berättar Signe Zahle Wilcke.

LÄS ÄVEN: 6 faktorer som hjälper dig till ett friskare, lättare och gladare liv

Signe och hennes man hade vid den här tidpunkten genomgått sju år av fertilitetsbehandlingar, samtidigt som hon försökte navigera i ett jobb som gymnasielärare, där nedskärningar innebar att hon hela tiden möttes av nya krav.

— Det var mitt drömjobb och jag vägrade att acceptera att det inte var bra för mig. Precis som jag vägrade att acceptera att fertilitetsbehandlingen var jobbig. Jag trodde att mitt liv skulle få mening först när jag blev mamma, och därför tillät jag inte mig själv att känna smärta, säger Signe.

Har fått verktyg för att fatta rätt beslut

Idag har Signe accepterat att livet kan vara hårt och göra ont.

För ett par år sedan stiftade hon bekantskap med terapiformen ACT, där hon arbetade med att normalisera och acceptera de svåra sakerna i tillvaron istället för att bekämpa dem.

— Jag har aldrig tidigare upplevt en terapiform där allting föll på plats. Jag fick några konkreta verktyg som jag kan använda och några erfarenheter som jag kan bygga vidare på. Jag har tidigare gått igenom flera terapiförlopp, som mest kändes som en räddning i stunden. När jag kom hem hade jag fortfarande ingen aning om hur jag skulle sätta fötterna för att gå i en annan riktning. Jag saknade en medvetenhet om varför jag gjorde som jag gjorde, förklarar Signe.

LÄS ÄVEN: Jessica Andersson: ”Det är nyttigt att få vara låg ibland”

Tanken bakom ACT är att ju mer man försöker bekämpa till exempel stress och ångest, desto värre kommer det att bli.

— Därför kunde jag inte fatta de rätta besluten. Tidigare kände jag mig handlingsförlamad, men man har alltid ett val eller möjligheten att göra saker annorlunda. Idag har jag en fyr att navigera efter, och det hjälper mig att fatta de rätta besluten, säger Signe.

Fokus på saker man kan förändra

I ACT arbetar man med att frigöra sig från invanda mönster och istället fokusera på det liv man vill leva. Man arbetar med att fokusera på de saker man kan förändra, istället för att fokusera på det man inte har kontroll över. Livet behöver inte vara en produkt av ens förflutna, utan består av de val man gör.

— Jag hade ingen omsorg och vänlighet mot mig själv och kunde därför inte trösta mig själv när det hände saker som jag inte hade kontroll över. Om man inte kan trösta sig själv är man hela tiden beroende av andras tröst, och då blir man beroende av andras känslor, förklarar hon.

Istället hade hon en hård röst inom sig som beordrade henne att komma upp ur soffan och sätta igång.

LÄS ÄVEN: Psykologens råd: Stanna inomhus om det får dig att må bättre

— Det var den rösten som hade fått mig igenom mina universitetsstudier, men det var också den som hade gett mig ångest, och det var dags att jag gjorde mig av med den.

När livet gjorde ont öppnade Signe en påse chips för att dämpa känslorna och åt tills hon blev illamående, samtidigt som hon hatade sig själv för det. Det gör hon inte längre.

— Jag har lärt mig att vara i mina känslor på ett annat sätt och att säga det högt när jag känner smärta. Tidigare var jag rädd för mina känslor. Jag var rädd för att bli uppslukad av en eldsvåda om jag släppte ut min ilska, så jag flydde från känslan. Nu övar jag mig på att acceptera den, förklarar hon.

Signe flyr inte längre från sina känslor

Signe blev sjukskriven för stress i januari 2017 och var sjukskriven i ett halvår. Under sjukskrivningen blev hon gravid och blev 2018 mamma till en dotter.

— Jag vill visa min dotter att man ska vara snäll mot sig själv, för det har jag inte varit. Jag har tärt mycket på mina känslor för att fly från det som var svårt. När man flyr är man inte närvarande i nuet, påpekar Signe.

Idag använder hon ofta dottern som det riktmärke hon ska styra efter.

LÄS ÄVEN: Dopaminfasta över helgen – så gör du fredag kväll till måndag morgon

— Det är självklart enklare att det är hennes behov jag ska tillgodose, men jag har också blivit bättre på att fatta bra beslut för mig själv. Jag stannar upp och känner efter om jag är på rätt väg eller på väg ut i mörkret.

Idag arbetar Signe inte längre som gymnasielärare. Hon har utbildat sig till coach och arbetar bland annat med problematik kring fertilitetsbehandling, vikt och överätning. Hon använder själv ACT i sitt arbete.

Signe Zahle Wilcke är 37 år och bor i Vejle med sin femåriga dotter och man. Hon har en magisterexamen i danska och engelska och har tidigare undervisat på ett gymnasium. Idag är hon självständig coach. Besök signezahle.dk