Slipp den eviga kampen mot obehagliga känslor

Rikke Kjelgaard är psykolog och undervisar i terapiformen ACT. Här förklarar hon vad ACT är och hur människor kan bli hjälpta av terapin.

Text: Vibeke C. Larsen
Foto: Getty Images

Vad är ACT?

— ACT är en form av terapi som börjar bli populär här hemma och som är en del av beteendeterapin. Många människor kämpar med att bli av med ångest, rädsla och obehag, vilket är naturligt eftersom det är obehagliga känslor. Men det leder till att livet handlar om att ta bort det obehagliga, och det hindrar dig från att lära känna dig själv och leva det liv du vill leva.

LÄS ÄVEN: Michael Mosleys bästa hälsotips: ”Jätteenkla att utföra”

— Vi arbetar med att du ska ha ångest, istället för att ångesten har dig. För om man lägger all sin energi på att inte känna obehag, finns det inte mycket utrymme för att vara den version av sig själv som man vill vara. Om obehaget får finnas där frigör vi en massa resurser som vi kan använda för att göra livet bättre. Jag kan inte hjälpa folk att inte vara rädda eller ledsna, men jag kan hjälpa dem så att det inte tar över deras liv och istället öka livskvaliteten. Och när man ökar livskvaliteten händer det något.

Rikke Kjelgaard. Foto: Privat

Hur går terapin till?

— Vi tittar på en specifik situation, som om du kommer hem trött och stressad, och barnen är omöjliga. Du blir överväldigad av obehagliga känslor, skäller ut man och barn, och sedan dricker du en flaska vin eller äter fyra chokladkakor för att dämpa de obehagliga känslorna. Det är inte skadligt att göra det ibland, men om det händer varje dag blir det problematiskt. I terapin pratar vi om hur du vill vara i den situationen, och vad du konkret kan göra annorlunda för att vara den personen. Det kan handla om att du säger till familjen att du behöver fem minuter för dig själv. Samtidigt ger vi utrymme för obehaget.

LÄS ÄVEN: Mindness för själen: Mentala träningsprogrammet som boostar din självkänsla

Vad krävs för att ändra beteende?

— När man arbetar med att ändra sitt beteende är det som att lära sig ett nytt språk. Man måste öva, och i början är det lite hackigt innan man talar det flytande. Vi kan inte glömma de gamla mönstren, men vi kan lägga till nya, så att vi reagerar annorlunda nästa gång. Det kräver mycket övning att bli medveten om vad man brukar göra, och att förändra det.

LÄS ÄVEN: Johanna Bjurström: ”Ha MINST en skrytdag i veckan”

Vilken nytta kan man få?

— Man får ett bättre liv och slipper den eviga kampen som många är fast i, där man inte får känna och uppleva obehag. Man får också lära sig vad som får ens hjärta att sjunga, vad som är betydelsefullt, och vilken person man vill vara. ACT kan skapa en enorm förändring om man själv arbetar med det.

Hur blir man medveten om vilket liv man vill leva?

— I ACT finns det massor av övningar. Försök till exempel att föreställa dig att du är på en magisk fest, där tre av dina närmaste håller tal för dig. Lyssna på det tal du vill höra. Och det handlar inte om att du har en fin bil eller fint hår, utan om att du är accepterande, kärleksfull och omtänksam. Sedan tittar vi på hur du också kan vara det mot dig själv, och hur du konkret är det.

LÄS ÄVEN: 6 faktorer som hjälper dig till ett friskare, lättare och gladare liv

Vad kan ACT hjälpa till med?

— Det finns evidens för att ACT hjälper mot ångest, depression, låg självkänsla, ätstörningar, OCD, stress och så kan ACT hjälpa vid flera diagnoser. Det varierar hur många sessioner som behövs, men fem till tio gånger är inte ovanligt.