Ny forskning varnar: Så mycket mikroplast kan hamna i din mat

Forskning visar att du intar mikroplast när du använder köksredskap i plast, till exempel plastskärbrädor. Här är allt du behöver veta om risken, och vad du bör använda istället.

Forskarna anser att man bör tänka över hur man kan minska användningen av plast. Foto: Getty Images

De praktiska plastskärbrädorna som är så lätta att rengöra är knappast bra för hälsa och miljö. Det visar ny forskning. Norska forskare från forskningsinstitutet NORCE bidrog till studien.

— Din mat kommer förmodligen att vara full av mikroplaster, oavsett om du använder bunkar, skärbrädor eller måttkopp, visp, panna eller sked — som innehåller ny eller gammal plast. Om du använder dessa köksredskap dagligen motsvarar det att lägga till cirka 2 400 till 5 000 mikroplastbitar i din diet varje år. De värsta bovarna är köksutrustning av gammal plast, berättar Dr. Alessio Gomiero.

Läs även: Uthällt kaffe: Det bortglömda matsvinnet

Han är seniorforskare vid NORCE och vetenskaplig koordinator för North Atlantic Microplastic Centre (NAMC), som leds av forskningsinstitutet NORCE.

Alessio Gomiero, seniorforskare vid NORCE. Foto: Privat

Mikroplaster hamnar i maten

Forskningen genomfördes genom att gelé tillagades med hjälp av antingen köksutrustning som inte var av plast, nyare köksutrustning av plast eller äldre köksutrustning av plast.

Testutrustningen som inte bestod av plast var gjord av rostfritt stål och glas. Följande redskap testades: skärbrädor, bunkar, silikonbelagda köksredskap och pannor belagda med polytetrafluoreten (PTFE), så kallad non-stick-beläggning.

Läs även: Är ekologisk mat alltid ett bättre val?

Köksutrustningen som inte var av plast och de nya redskapen av plast köptes från lokala leverantörer, medan den äldre köksutrustning av plast togs från ett kök.

Det finns naturliga material som inte skapar föroreningar på samma sätt som plast, till exempel trä. Foto: Getty Images

— Våra resultat visar att all köksutrustning vi testade frisätter mikroplast i maten. Med hjälp av ett infrarött mikroskop kunde vi upptäcka mikroplastpartiklar större än 0,015 mm, säger Alession Gomiero.

Det kan vara lätt att tänka att den stora uppmärksamheten kring mikroplast är överdriven. Men denna forskning visar att det är högst relevant. Forskarna anser att man bör tänka över hur man kan minska användningen av plast.

— Det går att ändra lite på sina vanor och till exempel använda naturliga material som inte skapar föroreningar på samma sätt som plast. Trä kan vara ett alternativ till plast, men vi har inte forskat på alternativ. Vi har endast forskat på mängden mikroplast i köksutrustning, säger Alession Gomiero.

Köksutrustning av gammal plast släpper ifrån sig mest mikroplaster. Foto: Getty Images

Köksprodukter ska inte avge hälsofarliga ämnen

Signe Sem är seniorrådgivare inom kemisk livsmedelssäkerhet på Mattilsynet (norska livsmedelsverket) och har en något annorlunda syn på köksredskap av plast. Hon understryker att inga köksprodukter ska avge hälsofarliga mängder mikroplaster till maten.

— Skärbrädor och annan köksutrustning som är avsedda att komma i kontakt med mat borde under normala eller förväntade användningsförhållanden inte överföra ämnen till maten som gör den hälsofarlig. Detta är ett generellt och viktigt krav som gäller för alla material som kommer i kontakt med livsmedel, säger hon.

Läs även: Hormonstörande ämnen i hudvårdsprodukter: Det här ska du titta efter

Signe Sem understryker samtidigt att det är viktigt att följa bruksanvisningen som ska medfölja de olika produkterna.

— Om bruksanvisningen inte följs kan man riskera att vi får ämnen i maten i mängder som kan medföra hälsofaror. Det är producenten och leverantören som har ansvar för att ge denna information vidare till butiken som säljer dessa redskap, påpekar hon.

Signe Sem, seniorrådgivare inom kemisk livsmedelssäkerhet på Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

Behövs mer kunskap om mikroplaster

Att använda skadad köksutrustning kan också öka risken för att vi får plastpartiklar i maten.

— Man bör också undvika att köpa köksredskap och matförpackningar från nätbutiker utanför EU/EES. Dessa följer inte nödvändigtvis samma stränga regelverk som vi har i Norge och Sverige, säger Signe Sem.

Mattilsynet rekommenderar inte ett material framför ett annat.

—Det viktiga är att du köper från en butik som ger dig information om användningsvillkor, fastslår hon.

Läs även: Upptäck botanisk hudvård: Växtbaserat, effektivt och personligt

Signe Sem berättar att plast är det material som är mest reglerat.

— Det finns till exempel en lista över plastmaterial som är tillåtna att använda. Dessa ämnen har riskbedömts av EU:s organ för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Ändå understryker hon att det behövs mer kunskap om mikroplast.

— Mikroplaster finns överallt i naturen och kan därför också komma in i vår mat.

Det behövs mer kunskap om hur mycket som hamnar i livsmedel och eventuella negativa hälsoeffekter.

Om du använder köksredskap i plast dagligen motsvarar det att lägga till cirka 2 400 till 5 000 mikroplastbitar i din diet varje år. Foto: Getty Images

Byta ut plastredskap mot trä

Catherine Svindland är seniorrådgivare inom biologisk livsmedelssäkerhet på Mattilsynet. Om du är bland dem som vill byta ut plast mot trä, har hon många bra tips när det gäller rengöring av köksredskap:

— Skärbrädor i trä kan ersätta dem i plast. Då är det viktigt att du tvättar träskärbrädorna brädorna noggrant, tvättar dem länge med diskmedel i varmt vatten och sköljer väl med det varmaste vatten som finns i kranen. Låt skärbrädan torka helt innan du lägger den i låda eller skåp.

Catherine Svindland är seniorrådgivare inom biologisk livsmedelssäkerhet på Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

Hon förklarar att noggrann rengöring är särskilt viktig om du använder träskärbrädor för rått kött, fisk, grönsaker, groddar, importerade kryddor och sockerärtor eller frukt, som melon.

— En snabbsköljning räcker inte. Om du däremot använder skärbrädan för bröd, räcker det att du borstar av den. Kom ihåg att byta ut skärbrädan när den har blivit sliten och har djupa repor. Detta gäller oavsett typ av skärbräda, eftersom bakterier kan överleva lättare i reporna, säger Catherine Svindland.

Träredskap kan vara ett bra alternativ till plast, men de måste rengörs på rätt sätt. Foto: Getty Images

Träredskap måste rengöras ordentligt

Arild Larsen är ledare för teamet för näring och konsult för Norges Husflidslag Innlandet (Norges Husflidslag är en paraplyorganisation för hantverks- och traditionella hantverksföreningar i Norge). Han anser att korrekt rengöring spelar en stor roll och berättar att trä som material i kontakt med livsmedel har varit föremål för mycket forskning. Det finns dock inget klart svar på om det är optimalt att använda trä i livsmedelsindustrin eller i hemmaköket.

Läs även: Fermenterad tång: Så blir klimatsmarta maten godare – och nyttigare

— Forskningen har gjorts på bakterieöverlevnad och risk för korskontaminering. Detta påverkas av många faktorer, vilket gör det svårt att dra generella slutsatser. I vissa situationer kan trä potentiellt utgöra en risk för smitta, medan trä i andra fall kan vara lika säkert eller säkrare än andra material. Oavsett material är det avgörande att rengöring utförs korrekt, snabbt och regelbundet för att minimera risken för smittoöverföring, säger han.

Risken för smitta varierar mycket. Flera föredrar nu skärbrädor av björk. Arild Larsen berättar att vissa studier pekar på att det finns ämnen i trä som hämmar bakterier, till exempel betulin i björk.

— Man kan därför hävda att björkskärbrädor till viss del är självrengörande.

Arild Larsen, ledare för teamet för näring och konsult för Norges Husflidslag Innlandet. Foto: Privat

Diska träredskapen för hand

Norges Husflidslag avråder från att tvätta köksredskap i trä i diskmaskin.

— Hög temperatur och starka rengöringsmedel skadar snabbt trä. Om du däremot tvättar för hand, med varmt vatten och diskmedel, kan du undvika uttorkade och spruckna slevar och skärbrädor.

Det behövs inte mycket diskmedel när du handdiskar, några droppar i diskvattnet räcker. Använd diskborsten och skölj med rent vatten efteråt, säger Arild Larsen.

Vårda dina träredskap så håller de längre och du minskar risken för bakterieöverlevnad. Foto: Getty Images

Se till att träprodukterna torkar ordentligt efter disk. Luta skärbrädorna mot väggen eller mot en kastrull, så att de torkar på båda sidorna.

— Träredskap kan också oljas in, så att träets porer mättas med olja och hindrar andra vätskor från att tränga in. Behandlingen måste upprepas regelbundet. Om ytan ser torr ut är det dags för en ny oljebehandling. För detta kan man till exempel använda rå linolja, förklarar han.

Läs även: Bättre metabol hälsa: 4 viktiga saker att ha koll på

Dina köksknivar bör också hållas borta från maskinen.

— Knivar bör du också diska för hand i varmt vatten och med ett milt diskmedel. Men du gör det främst för att förhindra att eggen blir trubbig eller skadad. Det är också viktigt att knivarna får torka ordentligt efter disk.


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons