Läk kroppen och få finare hud – med hjälp av ansiktszonterapi

Ansiktet är inte bara en spegel av hur vi mår, det är också indelat i zoner som alla är kopplade till olika organ i kroppen. Med lätta tryck och massage på rätt punkt kan obalanser släppa och kroppen börja läka sig själv.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images, Susanne Hovenäs

Det är sen eftermiddag när jag kliver in på Lisa Tallroths behandlingsrum i Vasastan i Stockholm. Jag är trött efter en dag framför datorn och det känns skönt att få sträcka ut på britsen och bli lite omhändertagen. Samtidigt lite nervöst, vad kommer mitt ansikte att avslöja?

Jag är här för att testa ansiktszonterapi, som är en behandling för att upptäcka obalanser i kroppen genom att se hur huden mår. Ansiktet är nämligen indelat i zoner som alla är kopplade till olika organ i kroppen.

— Man kan se allt i ansiktet, minsta hudförändring, leverfläck, utslag och svullnad talar om för oss hur vi mår. Vi kan med andra ord lära mycket om oss själva genom att titta i ansiktet och det är med ansiktet som vi kommunicerar med vår omvärld, säger Lisa Tallroth.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

Lisa börjar med att observera min hud. Hon tittar på hudfärgen, är den blek eller röd? Finns det utslag, finnar, har jag leverfläckar och i så fall på vilken zon sitter dessa? Efter det känner hon på strukturen, är den fast eller lös, har jag svullnader någonstans? En ansiktszonterapeut kan känna och behandla förändringar i huden, från sandkornsstora upphöjningar till riktiga bulor.

Med över 25 år som terapeut är Lisa Tallroth pionjär inom ansiktszonterapi. Hon är dessutom lärare på Axelsons och ger också behandlingar inom naturlig facelife, fotzonterapi, reiki, soul body fusion och reflexologisk chakrabalansering. Ni hittar Lisa på ansiktszonterapi.com.

När Lisa identifierat mina obalanser — framför allt i tunntarm och njurar — börjar hon med mjuka och erfarna fingrar att trycka och massera på dessa ställen.

Jag njuter, det känns skönt och sakta men säkert börjar jag att slappna av. Det är också en av de stora vinsterna med behandlingen — att vi stressar ner mentalt och får igång cirkulationen.

— Cirkulationen är A och O. Jobbar vi med massage i ansiktet och bindväven löser vi inte bara upp blockeringar som skapar obalanser, utan kroppen kan också tillgodogöra sig både krämen och fukten som vi smörjer in.

LÄS ÄVEN: Få mjuk hud med oljor som du hittar i skafferiet

Lisa berättar att filosofin bakom ansiktszonterapi är att stötta det som är friskt för att det ska kunna ta hand om det som är sjukt, och att man behandlar ursprungsproblemen, inte bara symtomen.

— Vi strävar efter att yin och yang ska vara i en balans i cellerna och kroppen. Har man ett välbalanserat system är huden smidig och frisk. Är man glad och lycklig syns det också i ansiktet, att vara förälskad är till exempel det bästa skönhetselixir som finns.

Efter ett toalettbesök — jag kände genast att en utrensning startat — lämnar jag Vasastan lite lugnare och mycket gladare.

Nyfiket tittar jag numera lite extra noga i ansiktet för att få ledtrådar om något organ är i obalans. Då kan jag enkelt ge mig själv lite massage och tryck just där, för det fina är att behandlingen inte ger några biverkningar mer än att man kan känna sig lite trött, få lätt huvudvärk och bli törstig.

Här ser du vilka organ som är kopplat till vilken zon i ansiktet. Om du själv vill lossa på spänningar och obalanser, lägg dina pekfingrar i mitten av zonen och dra dem med ett lätt tryck utåt i pilarnas riktning, upprepa sju gånger.

Vad är ansiktszonterapi?

Grunden i ansiktszonterapi är den orientaliska medicinens grundprinciper men också den sydamerikanska zonterapin, liksom akupressurpunkter i ansiktet. Syftet är att sätta igång kroppens egen självläkning genom att stimulera meridiansystemet och blodcirkulationen.

Terapin påverkar också ansiktet på så sätt att blodcirkulationen i huden ökar och rynkor blir mindre synliga när depåer och blockeringar i systemet behandlas.

Därför är ansiktszonterapi bra

  • Blodcirkulationen i ansiktet ökar och huden blir fräschare.
  • Zonterapi passar alla åldrar.
  • Är naturlig, inga kemiska substanser.
  • Löser upp spänningar och stress i kroppen.
  • Förbättrar cirkulationen.
  • Avslappnande, frigör endorfiner.
  • Har en förebyggande inverkan på hälsan.
  • Den kreativa och produktiva förmågan förbättras.
  • Underlättar kontakten med kroppen och förståelsen för den egna hälsan.

LÄS ÄVEN: Fördelarna med torrborstning: Rensa kroppen och fyll på med ny energi