Fördelar med torrborstning: Rensa kroppen och fyll på med ny energi

Hälsa har träffat ayurvediska hälsorådgivaren Emilia och testat garshan – en form av torrborstning som rensar kroppen från gifter och stärker både kropp och själ!

Text: Emma Henriksen
Foto: Gugge Zelander

Torrborstning har blivit väldigt populärt. Men vad är egentligen torrborstning och varför är det så bra för dig?

Precis som namnet antyder är torrborstning ett sätt att massera huden med hjälp av en borste på torr hud. Torrborstning har sina rötter i den uråldriga holistiska hälsotraditionen ayurveda. Inom ayurveda finns en särskild torrborstning som kallas för garshan. Torrborstar och garshan ger samma effekt, men i stället för en borste med grova strån används vid garshan finare och skonsammare vantar gjorda av råsiden.

Emilia Kraft Nobel är ayurvedisk hälsorådgivare och massageterapeut. Garshan är en av hennes favoriter bland de olika behandlingsformerna inom ayurveda och något som blivit en viktig del i hennes vardag.

— Det är nog det enklaste och mest effektiva du kan göra för att sätta igång den naturliga utrensningen, säger Emilia.

Lymfsystemets jobb är att rensa ut gifter från kroppen. När du torrborstar din hud stimulerar du lymfsystemet och hjälper huden att föra bort toxiner och slaggprodukter.

Emilia Kraft Nobel, 38 år, ayurvedisk hälsorådgivare och massageterapeut.

Lymfsystemet stimuleras

Lymfsystemet spelar i sin tur en viktig roll i kroppens immunförsvar och genom att torrborsta huden stärker du kroppens försvar mot infektioner.

— Eftersom lymfsystemet inte har en egen inbyggd pump som sätter igång utrensningen måste vi hjälpa till att aktivera flödet genom aktivitet och stimulans, berättar Emilia.

Förutom att torrborstning stimulerar lymfsystemet förbättrar det även matsmältningen och ämnesomsättningen.

— När du går över armarna med torrborsten brukar det bubbla till i magen och det är tecknet på att kroppens system är igång. Det är så häftigt!

Genom att torrborsta huden ökar du också kroppens blodcirkulation, vilket är särskilt viktigt om du är mycket stillasittande och bär åtsittande kläder.

— Det är många som använder torrborstning för att sätta igång cirkulationen. Att torrborstningen ökar värmen och blodcirkulationen kan bland annat hjälpa mot värk i leder.

Dessutom tar torrborstningen bort döda hudceller och ger din hud en riktig boost!

— Efteråt är huden helt len och mjuk och du känner verkligen att det har hänt mycket. Uppkomsten av celluliter har också med blodcirkulationen att göra, och genom att torrborsta regelbundet rensar du bort slaggprodukterna och håller din hud slät och fin.

Garshan är en behandling inom ayurveda som vanligtvis används för personer med Kapha-obalans vilket innebär att du oftast har en långsammare matsmältning. Men garshan används också för att avlägsna toxiner, vilket inom ayurveda kallas för ama.

— Ofta upplever människor med en sådan obalans sig som tröga, tunga och har låg energi. I dessa fallen är garshan en väldigt enkel och effektiv metod för att rensa kroppen och fylla på med energi.

Emilia ger en rad olika behandlingar och de flesta av dem har en väldigt lugnande och värmande effekt. Till skillnad från garshan.

— Vid sådana behandlingar får jag nästan väcka klienten efteråt. Men efter en behandling med garshan blir du i stället pigg, alert, vital och får en sådan härlig energi!

Börja med att torrborsta fötter och ben med långa, raka drag i riktning mot hjärtat.

Ger energi och livskraft

Energin som kroppen fylls med efter att ha torrborstat din hud håller dig pigg och fräsch hela dagen.

— Jag brukar rekommendera att inte bara utnyttja den energi du får till att göra en massa saker utan också bara njuta av den påfyllda energin och vitaliteten du upplever, säger Emilia.

De som går på en garshanbehandling hos Emilia brukar ge henne liknande respons på hur torrborstningen har påverkat dem.

— De brukar säga att de sover bättre och vaknar pigga och är utvilade på morgonen. De har bättre koncentration och kan hålla kvar sitt fokus under hela dagen på jobbet. De säger också att de är allmänt piggare i kroppen och har lättare att röra sig.

Även om de fysiska hälsofördelarna med torrborstning är orsak nog att inkludera det i din vardag så har det även en fantastisk påverkan på ditt psyke och mentala välbefinnande.

— Torrborstning ger dig energi, vitalitet och livskraft. Jag tänker att det är det som de flesta av oss söker — att känna sig pigga, glada och alerta.

Torrborstning är ett enkelt och prisvärt sätt att få igång blodcirkulationen och lymfsystemet, men det finns några saker som är viktiga att tänka på när du torrborstar.

— Det är viktigt att borsta i riktning mot hjärtat. Då sätter du igång hela lymfsystemet. Om du borstar från hjärtat dränerar du i stället. Tänk på att dra långa drag över ben och armar, men vid alla leder — som armbågar och anklar — borstar du i cirkulära rörelser.

Det är viktigt att borsta med cirkulära rörelser över alla leder.

Bäst att torrborsta på morgonen

Ett vanligt fel som Emilia ser är att många smörjer in sig med olja eller lotion efter duschen.

— Många är vana vid att duscha och sen smörja in med bodylotion. Tar du i stället oljan på torr hud efter att du torrborstat så sugs det in bättre i huden. När du sedan tar en varm dusch efteråt så öppnar sig porerna igen och oljan går in i huden. Efter duschen behöver du inte smörja in dig med något! Mina klienter får ofta en aha-upplevelse när jag berättar det.

Det är alltså inte bara själva torrborstningen som är viktig utan också hur du tar hand om din kropp efteråt.

— Det är viktigt att följa ordningen: torrborsta — olja — varm dusch, säger Emilia.

Eftersom torrborstning ger dig en sådan energi tycker Emilia att det är bra att försöka göra det på morgonen för att till fullo kunna utnyttja och njuta av det.

— Det är viktigt med en morgonrutin. Hur vi startar morgonen sätter stämningen och påverkar oss under resten av dagen.

Alla känner kanske inte att det finns tid på morgonen att avsätta till torrborstning. Men enligt Emilia så räcker det med 15 minuter, två till tre gånger i veckan.

— Torrborsta i fem minuter. Sedan smörjer du in kroppen med olja och låter det sjunka in i huden i fem minuter. Efter det tar du en varm dusch på fem minuter. Sen är du klar!

I stället för att tänka på hur mycket tid vi behöver lägga för att få in torrborstningen i vardagen menar Emilia att du bör se det som en investering och belöning för dig själv, din kropp och ditt mående.

— Det är en självkärlek att ta hand om sig själv och sin kropp. Kroppen är vårt tempel och känslan efter torrborstning — att du tagit hand om dig själv och gett din kropp all den energin, det behöver vi alla.

Så torrborstar du på rätt sätt

 1. Borsta alltid mot hjärtat, det vill säga i riktning mot hjärtat.
 2. Börja med fötterna och benen och dra långa, raka drag upp mot hjärtat.
 3. Över alla leder som anklar, armbågar, handleder ska du borsta i cirkulära rörelser.
 4. Fortsätt med så mycket du når av resten av kroppen (förutom över ditt hjärta och bröst) med långa, raka drag.
 5. Efter att du borstat hela kroppen så oljar du in dig med en olja som du tycker om.
 6. Vänta en stund efter att du oljat in kroppen, sedan tar du en varm dusch.
 7. Upprepa gärna 2-3 gånger i veckan för ett märkbart resultat.
 8. Tänk på att inte torrborsta över hjärtat eller på bröstet.

Glöm inte att rengöra din borste regelbundet! Skölj borsten med tvål och vatten och låt den torka med stråna nedåt. Garshanvantarna kan du tvätta i tvättmaskinen, 30 grader.

Välj rätt borste

Det finns en hel del olika torrborstar i varierande storlekar och former att välja bland – här guidar vi dig till vad du behöver tänka på när du köper en torrborste.

 • Det är viktigt att borsten du använder är gjord av naturmaterial och att den inte är för mjuk eller för hård.
 • En borste utan handtag är ett bra och enkelt alternativ som ger dig ett fast grepp vilket gör det lättare att borsta huden. Men om du tycker det är svårt att nå på ryggen eller fötterna så är en torrborste med handtag att föredra.
 • Om du tycker att en sådan torrborste gör ont på huden så är garshan ett lite mer skonsamt alternativ, där du kan anpassa trycket på ett lättare sätt.

Finns det tillfällen då det inte är bra att torrborsta?

– Har du kraftiga problem med hjärtat ska du vara försiktig. Du ska heller inte vara gravid då du inte vill göra någon utrensning när du är gravid. Är du mitt i en sjukdom eller går på mediciner så ska man också undvika en utrensning. Garshan kan bli för kraftfull för vissa, säger Emilia.

Läs även:

Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

5 vardagstips för ungdomlig hud

10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Se vad Hälsa mer har skrivit om hudvård och ayurveda