Därför ska du träna på morgonen: 5 anledningar att ta ett tidigt pass

Morgonstund har guld i mun. Det verkar verkligen gälla när det kommer till träning. Forskning tyder på att morgonträning kan skydda mot cancer, stress och ensamhet.

Text: Eva Boholm
Foto: Getty Images

Med en snabb promenad, gympa eller joggingtur på morgonen kickstartar du kroppen och får en härligare – och sundare – start på morgonen. Du slipper hinka i dig kaffe för att vakna och kan ägna kvällarna efter jobbet åt roligare saker. Här är fem anledningar till att komma upp och igång med tuppen!

5 fördelar med att träna på morgonen:

1. Morgonträning verkar kunna skydda mot cancer.

En ny studie visar att tidig morgonträning, mellan cirka kl 8.00 och 10.00, verkar kunna skydda mot bröst- och prostatacancer, skriver Medical News Today. Enligt forskarna kan detta hänga ihop med vår inre klocka, den cirkadiska rytmen. Det är sedan länge känt att personer som arbetar nattskift oftare drabbas av cancer på grund av en rubbad dygnsrytm och störda sömnmönster, vilket bland annat försvagar immunförsvaret. Sömnen och dygnsrytmen gynnas av att vi tidigt på dagen får fart på kroppen, tror forskarna. 

LÄS ÄVEN: Hemmapass utan redskap: Handduksträning med Sofia Åhman

2. Gjort är gjort.

Du har träningen överstökad redan innan arbetsdagen börjat. Då slipper du stressa för att hinna med ett pass när du sedan kommer hem trött och slutkörd efter jobbet. Du kan bara sjunka ner i soffan och ta det lugnt med gott samvete.

3. Du blir mer social.

Eftersom kvällen är fri och du redan har kört dagens träningspass är det fritt fram att träffa vänner och att umgås med familjen. Träningen rensar dessutom bort stresshormoner som annars kan göra dig lättretlig eller nerstämd. Du blir en gladare och piggare person att umgås med. Och du orkar vara mer social.

LÄS ÄVEN: Träna trots förkylning? Det här säger läkaren

4. Endorfinrus istället för koffeinkick.

Endorfinruset ger dig en härlig start på dagen. Istället för att komma till jobbet trött och stel är du fit for fight långt innan – du slipper koffeinkicka dig för att få fart på jobbgnistan. En endorfinkick från morgonträningen kan ha positiv inverkan under hela dagen. Studier visar att tidig träning gör dig mer skärpt och koncentrerad under resten av dagen. 

5. Fettförbränningen är större på fastande mage. 

Under natten töms ditt kolhydratförråd. Om du ger dig ut på ett motionspass före frukosten tvingas kroppen bryta ner fett för att få energi. Perfekt om du siktar på att gå ner i vikt. Ät gärna en rejäl middag kvällen före ditt morgonpass. Då hinner kroppen bryta ner maten så att musklerna är försedda med tillräckligt med näring för att du ska orka med ett välgörande morgonpass.

LÄS ÄVEN: Sofia Åhman: Kom igång med träningen – även när du inte har lust

Se vad mer Hälsa har skrivit om träning