Mikael sänkte kolesterolet – utan biverkningar: ”Fantastiskt att kunna må så här bra”

Mikael Wernerssons höga kolesterol behandlades med läkemedel. Och visst sjönk värdena, men statinerna gav svåra biverkningar. Efter tips från en vän testade han ett kosttillskott istället. Och det fungerade!

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Gugge Zelander

Mikael Wernersson var bara 42 år när doktorn lade pannan i djupa veck och förklarade att han måste göra något åt sina höga kolesterolvärden.

– Jag fick med mig ett recept, men anade inte att det skulle bli så tufft. Inte på grund av blodfettvärdena utan av medicinen, som gjorde det nästan omöjligt att både jobba och träna, berättar Mikael.

Men idag, tolv år efter det där läkarbesöket kan han leva ett helt normalt liv — utan mediciner och med helt normala kolesterolvärden. 

Mikael Wernersson.
Ålder: 54 år.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Bor: Oxie utanför Malmö.
Arbetar: Med service inom industrin.
Fritidsintressen: Cykling, löpning
och att pyssla med fritidshuset.

Hade högt kolesterol trots aktiv livsstil

— Det känns helt fantastiskt och till och med doktorn såg förvånad ut när jag kom på återkontroll och alla värden var normala. Allt tack vare det där tomatextraktet som en bekant rekommenderade mig att prova för ett par år sedan…

Hjärt- och kärlproblem finns i släkten. Både Mikaels far och farmor har fått kämpa med höga kolesterolvärden och att hålla dem i schack med hjälp av mediciner. Så Mikael var inte helt förvånad när doktorn tog upp frågan med honom den där dagen för tolv år sedan.

LÄS ÄVEN: Sant eller falskt om kolesterol – Vi faktakollar 7 påståenden

— Jag hade väl på känn att även jag skulle drabbas förr eller senare. Ändå kändes det som ett tufft besked eftersom läkaren i princip lät mig förstå att jag skulle vara tvungen att ta medicin mot kolesterolet resten av livet. Det var tungt, särskilt som jag alltid varit mån om att hålla mig i bra form med allt från fotboll och löpning till cykling och annan träning.

Mikael fick först rådet att lägga om livsstil, men där fanns inte mycket att ändra på. Han levde ju redan ett aktivt och sunt liv. 

Värk i muskler och leder av medicinen

— Jag var i bra form och tog väl hand om mig. Så då blev nästa steg statiner som skulle ta ned kolesterolvärdena — men de gjorde inte någon större skillnad på kolesterolet, säger han och fortsätter:

— I stället fick jag rätt snart stora problem med värk i muskler och leder, som gjorde livet väldigt mycket tuffare. Jag arbetar med service inom industrin och rör mig ofta i trånga utrymmen där det är fysiskt krävande att jobba och det blev väldigt tufft när jag gick och hade ont hela tiden.

Även träningen blev lidande och till slut även humöret. Och ovanpå allt började Mikael tappa hår, en inte helt ovanlig biverkan av vissa statiner.

— Men risken för hjärtproblem tar man förstås på allvar, så jag kämpade på och tog statinerna under lång tid, men jag fick mer och mer ont i mina armar och gjorde så småningom ett uppehåll, men då steg kolesterolvärdena snabbt. Så jag var tvungen att börja igen, trots biverkningarna.

LÄS ÄVEN: 6 sätt att sänka det farliga blodfettet – på naturlig väg

I den vevan berättade en bekant att han testat ett nytt amerikanskutvecklat kosttillskott, SanoKardio, baserat på ett näringskomplex med karotenoider och lykopen från tomat i kombination med vitamin B1 (tiamin). Han tänkte att det kunde vara värt att prova, eftersom han hade så stora problem med biverkningarna av statinerna. 

Kolesterolet sjönk tack vare kosttillskott

— De begränsade mig både i jobbet och privat. Men för säkerhets skull fortsatte jag att ta statinerna ett tag. Sedan fasade jag ut medicinen och nu har jag tagit SanoKardio i drygt två år — och känner mig bättre och starkare än på länge. Det känns fantastiskt att kunna må så här bra, värken och de övriga biverkningarna är borta och samtidigt är kolesterolet under kontroll. Jag tar en kapsel SanoKardio till kvällen, sedan är det inte mer med det. Enklare och bättre kan det inte vara.

Träningen har Mikael kunnat ta upp för fullt igen och han ägnar sig gärna åt löpning och har även provat på triathlon. Men allra helst plockar han fram cykeln och trampar iväg i trakterna kring Oxie utanför Malmö.

— Det blir 5-6 mil per tur och jag mår otroligt bra av att få röra på mig. Att få susa fram genom landskapet på två hjul — det är lite som motorcykelåkningen när man var yngre. Fast mycket tystare och skönare… 

Tomatextrakt kan minska sjukdomsrisken

Kan tomatextrakt medverka till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar? Ja, inte sällan minst lika bra som statiner och därtill helt utan biverkningar. Det hävdar kardiologen Decker Weiss som har specialiserat sig på preventiv hjärthälsa. Han är verksam vid Scottsdale Heart Institute i Arizona, USA.

– Det finns flera studier som är gjorda dels på näringsämnen som lykopen och karotenoider från tomat, dels extraktspecifika studier på Lycored Nutrient Complex, ett specialkomponerat tomatextrakt som ingår i kosttillskottet SanoKardio, säger han och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Sänk kolesterolet på naturlig väg – med 8 livsmedel från växtriket

–Studierna pekar på att tomatextraktet med tillskott av vitamin B1 (tiamin) kan påverka flera riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, som halten av skadliga blodfetter, blodtryck samt den endotela funktionen och graden av inflammation i blodkärlen.

De senaste fem åren har Decker Weiss sett tusentals patienter på sin klinik, som kunnat normalisera sina kolesterolvärden och reducera andra riskfaktorer för hjärtsjukdom — framför allt då högt blodtryck — genom att lägga om livsstil och komplettera med ett tillskott av SanoKardio. De flesta får så bra värden att de kan sluta helt med sin gamla medicinering, andra tar tomatextraktet parallellt med sin medicinering, men kan gå ner i dos och slipper därmed de flesta biverkningar.

Se vad vi mer har skrivit om kolesterol, hjärtat och kosttillskott