Är paprika nyttigt? Vi reder ut 4 vanliga myter

Paprikor är söta, spröda och färgglada. De funkar lika bra i sallader, grytor eller wok, som snacks eller på en smörgås. Med låg fetthalt och full av näringsämnen är paprikan en mycket användbar råvara.

Foto: Getty Images

Vi börjar med att reda ut vad som är rykten, myter och vad som faktiskt är sanning.

Myt 1: Det finns nästan inga näringsämnen kvar om du kokar eller steker paprikan.

Det stämmer att en del näringsämnen minskar vid tillagningen, men paprikan är fortfarande mycket näringsrik även efter tillagning. Det är smartare att fokusera på att öka det totala intaget än hur du väljer att tillaga den.

Ät gärna paprika rå, kokt, grillad och stekt.

Myt 2: Paprika som garnering på smörgåsen ger en försvinnande liten hälsovinst.

Det behövs inte så mycket paprika för att du ska komma upp i 100 gram, som täcker det rekommenderade intaget av C-vitamin med över 150 procent. Detta kan göras genom att till exempel lägga tio paprikaskivor på bröd och knäckebrödsskivor under dagen.

Myt 3: Det är mer C-vitamin i apelsiner än i paprika.

Apelsin är en god källa till vitamin C, men det är mer än dubbelt så mycket C-vitamin i röd paprika som i apelsin.

Myt 4: Det behövs stora mängder paprika för att få i sig den rekommenderade mängden C-vitamin.

För att få i sig det rekommenderade intaget av vitamin C på 75 gram per dag krävs det bara sex paprikaskivor à 10 gram.

Vad innehåller paprika egentligen?

Paprika har ett lågt energiinnehåll, med bara 26 kcal per 100 gram. Ändå bidrar den i hög grad med C-vitamin. Det är överraskande hur lite paprika som behövs för att täcka det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin.

Paprika är också rik på B6, folat, vitamin E och fibrer. Fibrer är en svårsmält kolhydrat. Det gör att fibrerna passerar osmält genom tunntarmen och blir tillgänglig näring för bakterierna i tjocktarmen.

Fibrer kan förbättra matsmältningen, minska kolesterolet, upprätthålla en gynnsam bakterieflora och minska risken för en rad sjukdomar.

Näringsinnehåll i röd paprika

Tabellen visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehåll av näringsämnena i 100 gram röd paprika (motsvarar ungefär tio skivor), samt andel av det rekommenderade intaget för de olika näringsämnena som täcks av att konsumera 100 gram paprika.

Paprika röd rå (100 g)Rekommenderat per dag100 g paprika gerAndel av rekommenderat intag (%)
Energi2 100 kcal26 kcal1,2
Vitamin E8 mg3,2 mg40
Vitamin C75 mg126 mg168
Vitamin B61,2 mg0,23 mg19,2
Kalium3 100 mg216 mg7
Referens är en kvinna mellan 31 och 60 år, med medelhög fysisk aktivitet per dag och energibehov 2 100 kcal. Källa: Livsmedelsverket.se

Skillnad på röd, grön och gul paprika

Röd paprika

Den röda paprikan har en söt och mild smak och innehåller mycket vitamin C, dock inte lika mycket som den gula.

Den röda paprikan innehåller även betakaroten och antioxidanter.

Grön paprika

Den gröna paprikan har inte hunnit utveckla sina näringsämnen lika mycket som röda och gula. Trots det innehåller dem dubbelt så mycket C-vitamin som apelsin.

Smaken är stark och besk och passar bäst i varma rätter.

Gul paprika

Man kan kalla den gula paprikan för den nyttigaste paprikan. Den innehåller tre gånger mer C-vitamin än apelsin och innehåller dessutom mer fibrer, kalcium och järn än röda och gröna paprikor.

Smaken är söt och mild. Ät den gärna för att ge immunförsvaret en skjuts så att du slipper bli förkyld.

Läs även: Röd, grön eller gul paprika – vilken är nyttigast?

4 paprika-tips!

  1. Använd paprika på bröd och knäckebröd med ost för att förbättra upptaget av järn från måltiden.
  2. Förvara paprikan i lite vatten i kylen, så håller den sig krispig och god.
  3. Använder du paprika som garnering på ostskivan kan du öka mängden så att det bidrar till ditt dagsbehov av C-vitamin.
  4. Använd tacorester som paprika och lök för att göra en omelett till frukost nästa dag.

Hur ofta bör man äta paprika?

Ur näringssynpunkt kan du gärna äta det varje dag. Den är näringsrik och har låg energitäthet. Det är alltså mat vi gärna frossar i!

Recept med paprika

Grillad paprika med grönsaksfyllning

Imponera med en läcker och supernyttig grillrätt. Servera den som tillbehör eller som alternativ till kött.

Recept: Grillad paprika med grönsaksfyllning

Pasta med kryddiga kikärtor och röd paprika

Här får du recept på en fyllig och färgstark pastasås med läckra små kryddiga kikärtor.

Recept: Pasta med kryddiga kikärtor och röd paprika

Kikärtsburgare med nachos och chipotle-aioli

Dessa veganska kikärtsburgare är inte bara fullpackade med protein från kikärter, utan också sprängfyllda med smaker från kummin, koriander och en nypa chipotle i aiolin.

Recept: Kikärtsburgare med nachos och chipotle-aioli


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons