7 viktiga fakta du borde veta om jordgubbar

Äntligen jordgubbssäsong! Medan du njuter av de söta och saftiga jordgubbarna förebygger du hjärtsjukdom och minskar risken för cancer.

Text: Gunn Helene Arsky, Näringsfysiolog
Foto: Getty Images

Finns det C-vitamin i jordgubbar?

Jordgubbar är en utmärkt källa till vitamin C. Det är faktiskt mer vitamin C i jordgubbar än i apelsiner per 100 gram! Vitamin C stärker immunförsvaret, ökar upptaget av järn från fullkorn och är viktigt för uppbyggnad av bindväv. Det är dessutom en kraftig antioxidant.

LÄS ÄVEN: Här är maten du ska äta – om du vill få i dig gott om antioxidanter

Kan jordgubbar förebygga cancer?

Jordgubben får sin färg från ellagitanniner och antocyaniner. Ellagitanniner, en tanniner, är särskilt kända för att förebygga en mängd olika cancerformer och hålla cellerna friska, sunda och unga. Ellagitannin förebygger ökningen av skadliga tarmbakterier, bland annat salmonella, stafylokock- och kampylobakterier.

Kan jordgubbar förebygga hjärtsjukdom?

Blåbär, jordgubbar och hallon innehåller de potenta antioxidanterna antocyaniner, ett blått färgämne som förhindrar kolesterol från att oxidera. På så sätt förebygger man hjärtsjukdomar. En studie från 2013 visade att vuxna kvinnor som åt mer än tre portioner blåbär och jordgubbar hade 32 % lägre risk att få hjärtinfarkt jämfört med de som åt färre portioner.

Hur ska man förvara färska bär?

Jordgubbar är definitivt en färskvara! De bör förvaras i kylskåp och har en väldigt begränsad hållbarhet. Tänk också på att inte skölja bären så fort du kommer hem med dem. Det kan förstöra dem och göra dem oätliga när du ska använda dem. Vänta med att skölja dem till precis innan servering och använd kallt vatten.

LÄS ÄVEN: Grillad trifle med persikor och jordgubbar – enkel sommardessert i glas

Är jordgubbar bra för blodtrycket?

I en studie publicerad i tidskriften Nutrients 2020 studerade forskare effekterna av olika livsmedel på blodsockernivån efter en måltid. Deltagarna hade metabolt syndrom (dåligt reglerat blodsocker och högt kolesterol, på väg att utveckla typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar). Frystorkade jordgubbar hade en akut och tydligt normaliserande effekt på blodsockret efter en måltid. Det är antioxidanterna som får äran för effekten. Andra polyfenoler i jordgubbar kan öka halten av kväveoxid i blodet, ett ämne som får blodkärlsväggarna att slappna av. Att äta jordgubbar kan alltså ge dig lägre blodtryck.

Hur vet man att bären är mogna?

Till skillnad från många andra bär och frukter fortsätter jordgubbarna inte att mogna efter att du plockat dem. Köp därför inte för hårda bär – de är ofta omogna. Det räcker inte alltid att titta på färgen, eftersom vissa sorter är ljusare än andra, även när de är fullmogna. Den svenska jordgubbssäsongen sträcker sig från maj till september. Friodlade jordgubbar har säsong i juni till augusti, men tack vare utvecklad odlingsteknik, växthusodling och odlingstunnlar har man kunnat förlänga säsongen.

Kan jordgubbar vara allergiframkallande?

Jordgubbar kan orsaka en allergisk reaktion (ofta en korsreaktion med pollen). Många märker också att tinade, frysta, jordgubbar är ännu värre än färska bär. Om du är allergisk mot jordgubbar kanske du tål ekologiskt odlade jordgubbar bättre. Anledningen är att dessa har ett lägre innehåll av Bet v1 och profilin, två allergirelaterade proteiner. Anledningen är odlingsmetoden. Barn som äter mycket jordgubbar för första gången under jordgubbssäsongen kan utveckla akuta nässelutslag (urtikaria). Då är det histaminfrisättningen som jordgubbarna aktiverar i kroppen som orsakar nässelfeber, och egentligen inte en allergi. Ofta kommer barnen att tåla jordgubbar när de blir äldre.

LÄS ÄVEN: No bake moussetårta med jordgubbar och lime – glutenfritt recept