7 goda anledningar att äta mer baljväxter – så skyddar de din kropp

Baljväxter är fulla av proteiner och fibrer, vilket gör dem till en självklar ersättning för kött. Dessutom anses de skydda mot en rad olika typer av allvarliga livsstilssjukdomar.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Kidneybönor, gröna ärtor, haricot verts, kikärtor, linser… Det finns mycket att välja mellan och det finns en stor vinst i att lägga fler baljväxter på tallriken än vad många av oss gör idag. Här är 7 bra saker med baljväxter:

1. Fyllda med vitaminer och hälsosamma näringsämnen

Förutom bra protein och fibrer är baljväxter fulla av viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler, som järn, zink, magnesium, kalcium och folsyra.

2. Baljväxter är fettsnåla och mättande

Baljväxter innehåller gott om kostfibrer som mättar och hjälper till att hålla blodsockernivån stabil. De har också en låg fetthalt. Energin från fett är så låg som sex till åtta procent – och de innehåller relativt få kalorier jämfört med hur mycket de mättar.

LÄS ÄVEN: Vegoburgare med broccoli och bönor

3. Underlättar matsmältningen

Att linser, bönor och andra baljväxter innehåller stora mängder kostfibrer underlättar matsmältningen. De anses också minska risken för tarmcancer.

4. Den ultimata proteinkällan

Baljväxter innehåller mycket protein och är hälsosammare än animaliska proteiner, som vanligtvis innehåller stora mängder mättat fett. Det höga vegetabiliska proteininnehållet ger en maträtt fyllighet och ökar mättnaden.

5. Skyddar mot livsstilssjukdomar

Baljväxter gynnar din hälsa. Förutom att de stabiliserar blodsockret förebygger de ett antal allvarliga livsstilssjukdomar, bland annat högt blodtryck, tarmcancer, diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.  Den gynnsamma effekten kan bero på baljväxternas hälsosamma näringssammansättning, men kan också förklaras av att baljväxter vanligtvis ingår i en redan hälsosam kost och ersätter mindre hälsosamma livsmedel i kosten.

LÄS ÄVEN: Het kikärtsgryta med rotfrukter – matigt och värmande

6. Hjälper till att hålla vikten

Studier visar att bönor och linser mättar mer än kött, på grund av deras höga innehåll av mättande kostfibrer. Dessutom visar forskning från Köpenhamns universitet att måltider baserade på baljväxter, som ärtor och bönor, kan göra det lättare att gå ner i vikt.

7. Baljväxter är klimatvänliga

Förutom att vara ett hälsosammare alternativ till kött och en bra vegetabilisk källa till protein och andra viktiga näringsämnen är baljväxter också bland de livsmedel som har det minsta klimatavtrycket. Faktum är att klimatpåverkan från baljväxter är nästan 50 gånger mindre än exempelvis nötkött.

Källor: Hjerteforeningen, Fødevarestyrelsen, cancer.dk, altomkost.dk

Akta dig för lektiner

Bönor innehåller lektiner – ett naturligt gift som kan orsaka diarré, kräkningar och magsmärtor. Tänk därför på att skölja torkade bönor noggrant och låta dem ligga i blöt i 10-12 timmar innan du tillagar dem. Färska bönor bör blancheras. Bönor, linser och andra baljväxter i burkar eller kartong kan användas direkt och behöver inte blötläggas först.

LÄS ÄVEN: 7 olika sorters baljväxter: Så nyttiga är de