Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Broccoliburgare, 4 portioner
1 rödlök, ca 70 g
2 vitlöksklyftor
½ chili
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
300 g broccoli
1 pkt förkokta valfria bönor, 230 g avrunna
2 msk mald chia
½ dl b-jäst
½ msk fiberhusk
zesten av ½ citron
Tillbehör:
Hamburgerbröd
Majonnäs
Picklad polkabeta
Torkad tomat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Hacka lök, vitlök och chili. Stek dem mjuka i olivolja i en stekpanna på medelhög värme, tillsätt äppelcidervinäger efter några minuter och låt den absorbera.
- Mixa broccolin i en matberedare, tillsätt lökblandningen, avrunna bönor, mald chia, fiberhusk, b-jäst och citronzest. Mixa hastigt ihop till en jämn smet.
- Forma smeten till lagom stora burgare och placera på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Baka av burgarna i 20-30 minuter. Om du vill kan du därefter tillaga dem på grillen.
- Servera dina burgare i bröd med bladgrönt, torkad tomat, picklad polkabeta, en god majonnäs och krasse. Du kan självklart även välja de tillbehör du tycker bäst om.
Näringsberäkning:
Per portion: 188 kcal, 8 g protein, 9 g fett, 13 g kolhydrater, 10 g fibrer.
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik.
Vitaminer: B1, C, niacin, folat, B2, B6.
Mineraler: Fosfor, kalium, magnesium.
Fler goda vegoburgare:
BBQ-burgare med jalapeño-mac´n´cheese
Saftiga rödbetsburgare med hembakat hamburgerbröd
Portabelloburgare med srirachamajo
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
-
Grillade spetskålsknyten med fetaost- och quinoafyllning
-
Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad