Hitta rätt växtdryck för dig: Tänk på det här om du vill byta ut komjölken

Växtdryck kan användas som ett komplement eller som ersättning för komjölk. Det finns olika sorters växtdrycker på butikshyllorna och de har olika smaker och olika näringsämnen. Vi reder ut rykten, myter och sanningar och ger dig tips på vad du ska tänka på när du väljer växtdryck!

Text: Anette Skarpaas Ram, Marie Flodin
Foto: Getty Images

Myt 1: Växtbaserade drycker är bättre än komjölk

Näringsmässigt sett är växtmjölk inte ett bättre val än komjölk eftersom komjölk är en bra källa till bland annat protein, kalcium och jod. Men det finns berikade växtbaserade drycker som är bra substitut för komjölk. För ett lägre koldioxidavtryck rekommenderas vi att äta en kost som är mer växtbaserad. Ur miljösynpunkt kan därför växtbaserade drycker vara ett bättre val.

Myt 2: Vi tål växtmjölk bättre än komjölk

Det finns ett fåtal personer (0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen) som är allergiska mot mjölkprotein. Dessa bör därför undvika alla mejeriprodukter och då kan bland annat berikade växtbaserade drycker vara ett bra komplement till kosten. En större del av befolkningen är laktosintolerant. Hur stort intag av laktos som tolereras varierar från person till person. För dessa personer kan laktosfria produkter, laktosreducerade produkter eller växtbaserade drycker vara ett bra alternativ till vanlig komjölk.

LÄS ÄVEN: Dietisten förklarar: Det här kan havregryn göra för din hälsa

Myt 3: Ekologiska växtdrycker är bättre än icke-ekologiska.

Det som har störst betydelse för näringsinnehållet och vilken näringsmässig betydelse växtbaserade drycker kan ha i kosten är om den är berikad eller inte. Du kan leta efter produkter som är berikade med vitamin D och kalcium, och helst även jod, vitamin B2 och B12.

Myt 4: Det är mer fett i växt-drycker än i komjölk

Det finns olika mängder fett i de olika typerna av komjölk (lättmjölk 0,5 %, mellanmjölk 1,5%, standardmjölk 3%). Det finns också en stor variation i fettinnehållet i olika växtbaserade drycker. De flesta växtbaserade dryckerna har ett lågt innehåll av mättade fettsyror, med undantag för kokosdrycker. Kokosnöt är en källa till mättade fettsyror, vilket också bidrar till en högre nivå av mättat fett i den växtbaserade drycken.

LÄS ÄVEN: 7 goda anledningar att äta mer baljväxter – så skyddar de din kropp

Myt 5: Växtbaserade drycker bidrar med lite protein

Det finns i allmänhet ett lägre innehåll av protein i växtbaserade drycker jämfört med komjölk, med undantag för sojamjölk som har ett ganska högt innehåll av protein.

Myt 6: Berikad växtmjölk bidrar med jod

Växtmjölk kan vara berikad med få eller många mikronäringsämnen. Många produkter är till exempel berikade med kalcium och vitamin D, men endast ett fåtal har tillsatts jod. Studier visar att mjölk och mejeriprodukter står för omkring hälften av vårt jodintag. Så om växtmjölk ska ersätta mjölk är det bra att välja en produkt som också är berikad med jod.

LÄS ÄVEN: Svenskarna äter sämre när maten blir dyrare: Så äter du nyttigt – och billigt!

8 olika växtdrycker

Risdryck

Bland de första växtdryckerna på marknaden var de baserade på ris. De har en neutral smak och är fria från gluten. Kan användas både varm och kall, precis som komjölk, och funkar fint till bakning och matlagning.

Havredryck

Bland växtdrycker är havredrycken den vanligaste i Sverige. Det finns särskilda sorter anpassade för att ha i kaffet eller att skumma och bygger ofta på svenskodlad havre. Tänk på att den kan innehålla spår av gluten!

Mandeldryck

Mandeldryck tillverkas genom att man mal sötmandel, blandar med vatten och filtrerar vätskan. Smaken är lite nötig – en del gillar det, andra inte. Dessutom är den rik på vitamin E. Finns i både sötad och osötad variant. Det finns även andra nötbaserade växtdrycker; av cashew-, pistage- och hasselnöt.

Ärtdryck

Ett av de senaste tillskotten till de vegetabiliska alternativen till mjölk är ärtdryck. Den är proteinrik, i likhet med sojadrycken, och har en neutral smak. Den finns som osötad, men kan vara lätt sötad med agavesirap. Ärtdrycken är ett klimatsmart alternativ, eftersom produktionen av ärtor kräver förhållandevis lite odlingsyta och vatten.

Kokosdryck

Kokosdrycken har en söt smak av kokosnöt och är en mer utspädd variant av kokosmjölk. Mycket gott tillsammans med andra tropiska frukter.

LÄS ÄVEN: 10 tips på bra proteinkällor – som inte är kött

Sojadryck

Sojadryck har en relativt mild smak och görs på sojabönor. Mängden protein är högre än i andra växtdrycker. Sojamjölk innehåller över 3 g protein per 100 g, medan andra växtdrycker vanligvis ligger runt 0,5–1,5 gram per 100 g. Sojadryck är därmed den växtdryck som liggar närmast komjölk i proteininnehåll. Finns både som sötad och osötad.

Potatisdryck

Det finns en svenskproducerad potatisdryck, som är en emulsion av potatis och rapsolja. Finns i olika smaker och i en variant anpassad för skumning. Potatisdrycken har ett lågt klimatavtryck.

Källa: arvidnordquist.se

Vad är de olika näringsämnena bra för?

Välj helst växtdryck med tillsatt D-vitamin, kalcium, B2, B12 och jod, om växtdrycken ersätter komjölk. Jod är ett näringsämne som det kan vara svårt att få i sig om man äter ingen eller lite fisk och/eller mejeriprodukter. Tillskott rekommenderas om intaget av vitaminer och mineraler genom kosten är för lågt.

  • D-vitamin är en fettlöslig vitamin som har ett antal funktioner i kroppen. Vitaminet är viktigt för en god benhälsa och en god kardiovaskulär hälsa.
  • Jod är ett spårämne som är viktigt för utvecklingen av nervsystemet och hjärnan hos fostret. Det är också en viktig del av de hormoner som reglerar metabola processer och är därför nödvändigt för en normal ämnesomsättning.
  • B12 är en vattenlöslig vitamin som är koenzym för viktiga processer i cellen. Brist på B12 hämmar celldelning och kan leda till låga blodvärden och nervskador.
  • Kalcium är ett mineral som är viktigt för en bra benhälsa. Lågt intag av kalcium kan leda till osteoporos.