Krämiga makaroner som fyllning i en burgare? Om du vill kan du servera en del av dem bredvid. Kokosbacon ger en oemotståndlig rökig, knaprig touch.
Av: Mattias Kristiansson, Foto: Eva Hildén
Receptet är hämtat ur boken Vegofavoriter
Jalapeño Mac´n´cheese med BBQ-burgare
4 portioner
Kokosbacon
1 dl kokosflakes
1/2 msk ljus sojasås
1/2 tsk liquid smoke
1/2 msk lönnsirap
Mac´n´cheese med jalapeno
1 dl cashewnötter, blötlagda i 6 timmar eller över natten
200 g makaroner
1 sötpotatis
1 msk rapsolja
2-3 dl vatten
1 jalapeño, finhackad
salt
Chiliburgare
500 g formbar färs, t ex soja- eller ärtbaserad
2 msk rökig BBQ-sås
1 tsk anchochilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
svartpeppar
Tillbehör
4 hamburgerbröd
salladsblad
rökig BBQ-sås
tomat
rödlök
Gör så här:
- Mac´n´cheese jalapeño: Koka makaronerna enligt anvisningar på förpackningen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Halvera sötpotatisen och lägg med snittytan ned på en plåt. Pricka skalet med en gaffel.
- Rosta i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen är riktigt mjuk.
- Gröp ur 250 g av fruktköttet och lägg i en blender tillsammans med blötlagda cashewnötter, rapsolja och cirka 2 dl vatten, mixa slätt till en ganska tjock sås. Tillsätt mer vatten om det behövs.
- Häll såsen i en kastrull, värm på. Vänd ner makaronerna och finhackad jalapeño, smaka av med salt.
- Kokosbacon: Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i ca 5-8 minuter eller tills kokosflakesen börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
- Chiliburgare: Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
- Forma smeten till burgare och stek gyllene i lite olja.
- Servering: Rosta hamburgerbröden i en brödrost eller stek dem i lite olja.
- Lägg några salladsblad, tomat och rödlök på underdelen. Toppa med en eller två chiliburgare, beroende på hur hungrig du är.
- Skeda över mac´n´cheese och toppa med kokosbacon, BBQ-sås och locket.