Det här händer i kroppen när du får massage: Fördelarna du kanske inte känner till

Vad är det som gör massage avstressande? Hur påverkar den din matsmältning och ditt immunförsvar? Och kan en stund på massagebänken verkligen bota huvudvärk, illamående och sömnproblem?

Text: Else Marie Lehman
Foto: Getty images

I dina muskler

Massage påverkar musklernas gammanervaktivitet och gör dem mer avslappnade. Det frigör enzymer som histamin och skapar en lokal värme, båda är effekter som gör att kapillärerna, musklernas små blodkärl, öppnas så att blodflödet ökar. Det ger musklerna mer syre och näring att arbeta med.

I din bindväv

Bindväven är en depå för bland annat avfallsämnen och fett. Den består huvudsakligen av kollagen och elastin, vilket gör den styvare än muskelvävnad. En djup bindvävsmassage kan dock mjuka upp vävnaden och det ökade blodflödet tar bort slaggprodukter och gör bindväven lättare, renare och smidigare.

LÄS ÄVEN: Slipp kramp i benen: Doktorns 8 bästa råd

Med ditt immunförsvar

Massage har en lugnande effekt och minskar mängden stresshormoner i kroppen. Som vi redan har varit inne på främjar massagen blodflödet och reningsprocessen som transporterar bort slaggprodukter. Slutligen kan massage också öka mängden protein i blodet, vilket skyddar mot bland annat infektioner. Sammantaget gör det ditt immunförsvar starkare.

Med ditt nervsystem

Massage balanserar sensoriska nerver, som kan vara irriterade, och minskar gammanervens aktivitet i dem. Det ger lugn och balans i det autonoma nervsystemet. Speciellt i den sympatiska delen, som bland annat påverkar puls, blodtryck och rörelser i mag-tarmkanalen. Det hjälper till att göra dig lugn, avslappnad och behaglig efter massagen.

LÄS ÄVEN: Michael Mosleys bästa hälsotips: ”Jätteenkla att utföra”

Med din matsmältning

När du masseras frigörs olika enzymer i din kropp. Vissa av dem arbetar i matsmältningssystemet för att bryta ner och absorbera det du äter. Dessutom ger massagen hela peristaltiken — det vill säga tarmrörelserna — en hjälpande hand så att matsmältningen underlättas.

Om du lider av huvudvärk

Massage är effektivt som komplement till många former av sjukdomsbehandling. Om du lider av spänningshuvudvärk och andra typer av huvudvärk, till exempel spänningsrelaterad migrän, kan massage minska antalet anfall, deras varaktighet och graden av smärta och obehag.

LÄS ÄVEN: Psykologens råd: Stanna inomhus om det får dig att må bättre

Om du känner dig illamående och yr

Illamående och yrsel kan uppstå av många olika anledningar. I vissa fall beror det på en överbelastning av dina axel- och nackmuskler och då kan massage hjälpa dig. När de ansträngda musklerna får rätt behandling och avslappning kommer illamående och yrsel ofta att minska eller försvinna.

Om du är stressad

Massage ökar nivåerna av dopamin och serotonin och sänker nivån av stresshormonet kortisol i blodet. Vid beröring av huden frigörs även ett hormon, ett så kallat socialt hormon, som bland annat aktiverar anknytning till andra människor. De hormonella influenserna gör dig gladare, och det minskar din risk att bli stressad, orolig och deprimerad.

LÄS ÄVEN: Är du konstant trött? 12 sätt att bli naturligt pigg

Om du har ont

Massage har en rad smärtlindrande effekter och kan minska behovet av smärtstillande medicin. Först och främst ökar den blodflödet och tar därigenom bort slaggprodukter i spända muskler och oelastisk bindväv snabbare. Det kan i sig lindra värk och smärta. Massagens arbete med bindväven förlänger, töjer och mjukar även upp din bindväv, så att det blir mer utrymme och mindre spänningar i rörelseapparaten. Det hjälper till att ta bort smärta du kan ha till exempel till följd av dåliga arbetsställningar eller frekvent användning av lite för höga klackar. Slutligen frigör massage endorfiner, som vi i folkmun kallar kroppens egna morfinämnen. Endorfiner hämmar hjärnans förmåga att uppfatta smärta. Som ett resultat kan obehag och smärta kännas mindre eller försvinna helt.

Med din återhämtningsförmåga

När massagen mjukar upp dina muskler ökar blodgenomströmningen och ger dem samtidigt mer syre och näring, samtidigt som slaggprodukter förs bort snabbare. Detta ger en mer effektiv återhämtning. Tränar du ofta, hårt eller mycket kan massage hjälpa dig att göra dig redo snabbare och att undvika skador.

LÄS ÄVEN: Fredrik Paulún om rödljusterapi: ”Ger snabbare läkning och mindre smärta”

Under din graviditet

Under graviditeten lägger många kvinnor på sig och den ökade vikten belastar hållningsmusklerna i bland annat ländryggen och rumpan avsevärt. Denna typ av smärta i nedre delen av ryggen och spänningar i nacke och axlar kan massage ganska effektivt lindra. Graviditet leder också ofta till en ansamling av vatten i kroppen, särskilt i benen. Detta kan orsaka rastlöshet, nedsatt rörlighet och smärta. Massage ökar lymfdränaget och regelbunden massage under graviditeten kan därför minska mängden ansamlat vatten i benen, om du lider av det.

Med din nattsömn

Massage är avslappnande, avstressande och lugnar både din kropp och ditt sinne. Den ökar utsöndringen av serotonin och melatonin, ämnen som främjar en god natts sömn. Det gör det lättare för dig att somna och det hjälper till att ge dig en bättre sömnrytm.

LÄS ÄVEN: 6 enkla tips som hjälper dig att sova bättre