Tuinamassage lindrade min smärta: ”Det släppte direkt”

Tina Thejlls arbete hade skapat spänningar i kroppen, som hon till sist var tvungen att få hjälp med. Redan efter den första behandlingen med Tuinamassage hos Wendy Chen blev hon bättre från smärtorna i nacke, huvud och armar.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Under 20 år arbetade Tina på bageri, det var ett slitigt jobb med tidiga morgnar och tunga lyft. Det gällde att vara stresstålig och ha god förmåga att organisera sitt arbete. Vid 40 bestämde hon sig för att sadla om och fyra år senare var hon färdigutbildad barnmorska.

Men att vara barnmorska kan också vara väldigt slitsamt för kroppen. Tina som älskar sitt yrke har alltid känt att hon vill ge allt på jobbet, att få vara med om att förlösa bebisar och närvara i det ögonblick då livet startar var en stark drivkraft.

Tina Thejll

Ålder: 53 år.
Familj: Sambo, 3 barn, 2 bonusbarn, 3 barnbarn.
Bor: I Nybrostrand, utanför Ystad.
Gör: Barnmorska på mödravårdscentral, utbildad zonterapeut.

— Jag är en empatisk person på många sätt, som vill göra mitt allra bästa. Men jag har förstått att arbetsställningarna som barnmorska har varit förödande för min nacke och axlar. Ofta i själva förlossningsögonblicket instruerade jag mammor om att placera sitt ena ben över min axel som ett stöd i utdrivningsskedet. Det där slet hårt på min kropp, säger Tina.

I sitt arbete var hon också närvarande rent känslomässigt, hon andades tillsammans med de födande mammorna och gjorde allt för att skapa en bra och avslappnad atmosfär.

— Jag var en sådan person som arbetade 200 procent!

LÄS ÄVEN: Det här är Tuinamassage: Kinesisk terapi som läker både kropp och själ

Efter ett antal års slit inom vården tampades hon med värk i nacke och axlar. Ena armen värkte så att hon knappt kunde lyfta den. Hon var alldeles stel och nacken var orörlig, hon kunde knappt vrida på huvudet.

Men så en dag för cirka fyra år sedan fick hon av en slump höra talas om läkaren Wendy Chen, som jobbade med något som kallas för Tuinametoden. Tina blev nyfiken och bokade en tid.

— Jag var lite skeptisk för jag har ju fått vanlig klassisk massage tidigare och det har inte hjälpt mig, men jag bestämde mig för att prova den här speciella massagen.

Efter 12 behandlingar hos Wendy har Tina successivt blivit smärtfri. Liggande på massagebänken får hon både fysisk och själslig hjälp.

Smärtan släppte efter en behandling

Tina läste på om behandlingen och visste att Tuina är en traditionell kinesisk metod, som precis som akupunktur bygger på kinesiska medicinska teorier. Hon tyckte det kändes bra att gå till en läkare som specialiserat sig på den dynamiska massageformen som hon visste hade för avsikt att gå på djupet genom att reglera både inflammationer och värk.

— Jag fick ligga på en massagebänk medan Wendy tryckte på triggerpunkter på min kropp utifrån meridianer som är desamma som gäller för akupunktur.

Tina säger att upplevelsen var både skön och jobbig på en och samma gång. Punkterna som läkaren tryckte på kändes som hårda knutor skapade av starka spänningar. Men när de blivit behandlade med precision släppte smärtorna mirakulöst.

LÄS ÄVEN: Stressexperten: Kroppen har alltid rätt – ta signalerna på allvar

— Jag blev bättre redan efter en behandling. Det släppte direkt, hur konstigt det än låter, säger Tina.

Hos Wendy har Tina fått lära sig att ”smärta bara är en känsla”. Det har hon tagit till sig. Hon är medveten om att känslor kan ha fysiska återverkningar. Att känna oro, sorg, besvikelse eller ängslan kan påverka det fysiska måendet.

— Jag hade nyligen gått igenom en svår skilsmässa och mådde dåligt psykiskt. Jag hade tvingats in i skuldsanering och gjort en flytt till en annan stad. Allt det där hade påverkat hur jag mådde. Nu vet jag att spekulation, eller oro, sätter sig som fysisk smärta i nacken.

När Tina Thejll kom till Wendys mottagning första gången led hon av svår värk i nacken. Den både sköna och jobbiga behandlingen med Tuina har gjort henne smärtfri.

Känns som healing

För ett och ett halvt år sedan råkade Tina ut för en MC-olycka då hennes lårmuskel skadades. Det blev sjukskrivning under sju veckor, och ungefär samtidigt hamnade hon i klimakteriet. Räddningen blev fler besök hos Wendy för att fortsätta behandlingen med Tuina.

— När jag kom till Wendy efter olyckan hade jag jätteont. Men massagen med Tuina på lår och höfter hjälpte mig. Sedan dess går jag också på olika former av yoga och tränar regelbundet.

Allt som allt har Tina fått 12 behandlingar hos Wendy, och för varje gång har det känts bättre. Något som hon också har fått prova på är akupunktur utan nålar, med det som Wendy kallar för elnålar, ett slags sugproppar.

LÄS ÄVEN: 4 steg till ett stressfritt liv: Expertens guide

— För mig som är spruträdd har det varit ett stort steg att våga bli behandlad med något som påminner om nålar, men det har gått bra. Det känns som en liten stöt i kroppen och det hjälper mig genast.

Något som Tina uppskattar är att Wendy tar ett helhetsgrepp på hennes smärtproblematik. Hon blir undersökt både vad det gäller blodtryck och puls.

— Wendy vet vad hon gör och vid varje möte görs en bedömning utifrån min unika problematik. Mina muskler slappnar av på ett fantastiskt sätt då jag får behandling med elnålar. Här på massagebänken får både min kropp och själ hjälp, ibland känns det också som att jag får healing.

Sedan det första mötet med Tuina har Tina bytt jobb. Idag arbetar hon 60 procent på en mödravårdscentral, vilket innebär mindre belastning på hennes kropp. Hon är också mer benägen att ta hand om sig själv och att vila mycket.

— Jag är också försiktig med kyla, tidigare gillade jag att sova i ett kallt sovrum, men nu ser jag till att ha det varmare. Det här med kyla och värme är naturligtvis individuellt, men jag har fått lära mig av Wendy att jag helst ska undvika kyla.

Tinas 3 insikter:

  1. Att jag mår bra av att lita på mina känslor. Min kropp har sagt till mig att jobba mindre.
  2. Nålfri akupunktur har hjälpt mig, trots att jag tidigare var rädd för nålar och att bli behandlad med något som påminde om nålar var ett stort steg.
  3. Att jag ska undvika drag och kyla. Jag sover varmare idag och har en värmekudde när jag fryser.

LÄS ÄVEN: Frekvensterapi stimulerar kroppen till läkning: ”Ställer om cellerna”