Åldras med glädje: 9 enkla steg till ett längre och lyckligare liv

Det handlar inte bara om vad du stoppar i munnen och hur mycket du rör på dig. Receptet för ett bra och långt liv handlar lika mycket om din mentala hälsa och de relationer du har. Här är 9 saker du kan göra för att åldras med styrka, energi och glädje – och berika ditt liv redan nu.

Text: Daisy Løvendahl
Foto: Getty Images

Under det senaste århundradet har den genomsnittliga livslängden ökat varje år. Medan man år 1900 kunde förvänta sig att bli 50 år gammal, är den förväntade livslängden idag 81,5 år. Det innebär att den förväntade livslängden har ökat med nästan 32 år — eller 3 månader per år. Om denna trend fortsätter kan ett barn som föds efter 2020 komma att leva ännu längre.

Framtidsforskare som Ray Kurzweil och Aubrey de Grey talar om otroligt långa liv som ett resultat av den tekniska utvecklingen, där ålder nästan upphör att vara ett existentiellt faktum som det är idag. Andra forskare menar att människan biologiskt sett inte kan leva längre än 120 år, eftersom våra celler så småningom kommer att sluta förnyas.

Oavsett om man talar om ett otroligt långt liv på 1 000 år eller ett liv som är betydligt längre än tidigare, är lång livslängd något som många av oss kan se fram emot.

LÄS ÄVEN: 10 steg mot en yngre ålderdom: Mer kaffe och mindre ältande

En av de viktigaste faktorerna för att uppnå ett långt liv är det mentala välbefinnandet. Det är nytt att det mentala har ett så stort fokus, men mycket av den senaste forskningen om livslängd handlar lika mycket om relationer som om fysisk hälsa. Så förutom faktorer som genetik, sömn, kost, sjukdomar och motion är upplevelsen av lycka, starka relationer och optimism avgörande för att uppnå lång livslängd.

Detta uppnås inte bara genom att fokusera på hur kroppen behandlas, utan genom att se till hela människan. För det finns en djup koppling mellan sinne, själ och kropp som vi fortfarande försöker förstå alla nyanser av.

Oavsett om du drömmer om att bli mer än 100 år gammal eller bara vill njuta av varje år på jorden, kan vetenskapen bakom livslängd berika ditt liv.

1. Säg ja till att lära nytt

Redan i tjugoårsåldern börjar vår hjärna och våra nervceller att åldras. Men vi kan sakta ner processen genom att använda våra sinnen, vara nyfikna och fortsätta lära oss. Du kan se det som ett slags mental träning, där du genom att läsa en utmanande artikel, spela ett spel eller lära dig något nytt tränar din hjärna att hålla sig fräsch.

Förutom hjärnträning är det också allmänt bra att hålla gammaldags envishet borta genom att anamma nya idéer om världen och inte bara klaga på att ingenting är sig likt som det var för 20 år sedan.

Så försök att även i en stressad vardag prioritera att lära dig ett nytt språk, lösa ett pussel eller prata med någon som har en annan världsbild eller politisk ståndpunkt än du. Det kan både träna din hjärna att vara nyfiken och berika ditt liv med fler nyanser av tillvaron.

2. Håll dig stoiskt lugn

Ett av de största hoten mot ett långt liv är stress. Forskning om vad som orsakar för tidigt åldrande pekar på stress som en nyckelfaktor. Stress är en otrolig påfrestning för både kropp och själ och har en lång rad negativa effekter på vår fysiska och psykiska hälsa.

Enligt en studie från 2021 av den danska hälsomyndigheten finns det en generell ökning av hög stress, som går tvärs över kön och ålder. Därför är det viktigt att lära sig att minska stress och odla lugn och närvaro för ett långt liv.

Ett enkelt sätt att göra detta är att lära sig att ha ett stoiskt lugn. Öva på att behålla lugnet när världen är bullrig och kraven kan kännas motstridiga och överväldigande. Sätt dig ner, andas och bestäm dig för att släppa tankarna på vad du inte kan göra för att istället fokusera på vad du kan göra.

LÄS ÄVEN: Här är maten som ger äldre kvinnor muskler: Resultat av ny studie

3. Var social och engagerad

När vi är tillsammans med andra människor och är en del av ett samhälle upplever vi på ett djupt plan att vi inte är ensamma. Vi upplever kraften i att kunna åstadkomma något tillsammans.

Oavsett om du kämpar för klimatet, barns rättigheter eller världsfred så händer det något när du kämpar tillsammans med andra. Ditt liv känns mindre slumpmässigt och mer som en del av en helhet. Den känslan kan inte skydda dig från en trafikolycka eller sjukdom, men studier visar att människor som är sociala är mer psykologiskt motståndskraftiga. Det gör skillnad både för de år du potentiellt kan leva och för kvaliteten på dem.

Du behöver inte ha en hjärtefråga eller kämpa för något för att vara social. Tisdagsmiddag med vänner, engagemang i den lokala handbollsklubben eller bokklubb med kollegor är alla exempel på hur du kan vara social.

4. Fyll livet med skratt

Att ha en optimistisk syn på livet och låta skrattet fylla dina dagar är en mirakelmedicin för både ett längre och roligare liv. Livet kan vara svårt, kaotiskt och pressat ibland, men om du mitt i allt kan hitta en knäpp detalj eller ett fånigt skämt som får dig att skratta lyfter det inte bara ditt humör, utan också din personliga problemlösningsförmåga.

När vi känner optimism och tron på att allt kommer att ordna sig blir vi faktiskt bättre på det mesta. Det ger oss grunden för att hålla oss lugna, lära oss något nytt och vakna upp med tillförsikt inför den nya dagen.

Kom ihåg att optimism, precis som alla andra personliga styrkor, kan tränas upp. Så om du inte är född med ett ljust sinne kan du till exempel skriva ner tre bra saker som du är tacksam för varje kväll. Det är ett enkelt sätt att öka din optimism och fokusera på det som redan är bra i ditt liv.

LÄS ÄVEN: 5 viktiga anledningar att styrketräna som äldre: ”Det är aldrig för sent att börja”

5. Ha starka vänskapsrelationer

Vänner är inte bara trevliga och roliga att festa med eller äta middag med en tisdagskväll. De är också de vi har när vi inte har våra familjer eller partners. Våra vänner är de som vi upplever saker tillsammans med.

Att ha vänner som vi delar upplevelser med i ungdom, familjeliv, vid födelsedagar, livskriser och högtider är en gåva som kan få oss att känna att livet är vackert. De kan också vara de vänner som skänker glädje på ålderns höst genom att vara dem som vi kan minnas tillsammans med, men som vi också alltid kan räkna med för en kopp kaffe och en pratstund.

Skjut inte upp dina vänskapsrelationer. Fråga dig själv i stället: Vad skulle du vilja uppleva med en vän under den kommande veckan? Det behöver inte vara något stort. Men ge dig själv vänskapsrelationer där ni delar livet både i vardagen och vid högtider. Det kommer att ge dig glädje nu, men det kan också ge dig en anledning att hålla dig på benen när livet är svårt. För att du vet att du har en vän att dela en kopp kaffe med.

6. Gå inte i pension

Om du har haft ett arbetsliv som du verkligen inte har trivts med, gäller detta förstås inte dig. Då bör du i stället skynda dig och gå i pension. Eller ännu hellre: Byt jobb eller karriär nu!

Att göra något du älskar och är bra på hjälper dig att skapa känslor av att vara i ett ”flow” och glömma tid och rum. Även om det kan låta bra att inte ha något att göra och bara njuta, kan den tillvaron också dränera oss på all känsla av tillfredsställelse.

Så om du verkligen vill göra något bra för ditt liv, skapa ett arbetsliv som du trivs med och inte vill gå i pension från.

LÄS ÄVEN: Suzanne Axell: ”Jag blir så arg på män som försöker förminska oss kvinnor”

7. Finn ditt syfte med livet

Ingen människa går igenom livet utan sorg och umbäranden. I extrema fall kan detta hota våra liv genom att helt enkelt beröva oss lusten att leva.

Nyckeln till ett långt liv är att vi vill leva. Att vi känner att vi har något att stå upp för som ger våra liv mening och syfte.

Ditt livs syfte är inte nödvändigtvis något du skapar. Den franske filosofen Sartre menade att meningen med livet är något man upptäcker genom livet. Så fråga dig själv: Vad ger mitt liv mening idag? Med tiden kanske du ser ett mönster i dina svar.

Oavsett om du upptäcker det eller inte kommer du att få kontakt med något som ger ditt liv mening, eftersom idén att ge ditt liv mening varje dag handlar om mer än dina omedelbara känslor den dagen.

8. Arbeta för mer än bara pengar

För de flesta av oss är det nödvändigt att tjäna pengar för att kunna leva ett bra liv.

Men om du kan ha ett arbetsliv som ger dig mer än pengar, då är du rik på något som kan vara viktigare än ekonomisk vinning.

Många människor som blir mycket gamla talar om att de har haft mycket att göra. Inte på ett stressigt sätt, utan på ett sätt där de känner att dagen kallar på dem. Om det är att skörda gurkor i växthuset och göra gurksallad till grannarna, skriva en bok eller lära barn att rita, det spelar ingen roll i det här sammanhanget. Det viktiga är att leva ett liv där du använder din tid och känner att du bidrar.

LÄS ÄVEN: Här kan du träna bort klimakteriebesvären: ”Det är fantastiskt att se framstegen”

9. Vi lever för varandra

Idén om att vara mer än bara sig själv är avgörande för att uppleva glädje och mening i livet. De flesta av oss behöver känna att åtminstone en annan person behöver oss. Att vi inte är likgiltiga människor som driver planlöst genom vardagen.

Många studier visar att hos äldre par där båda är sjuka, är det ofta en person som klarar sig mycket bättre än den andra. Det är den som tar hand om den andra. Som också lever för att ta hand om den de älskar. Men du behöver inte vara gammal eller sjuk för att använda denna idé för att berika ditt liv. Vem behöver din kärlek idag?