Ögon som är torra, svider och rinner? Det här kan du göra åt besvären

Torra, trötta och svidande ögon är vanligare än man kan tro. Ibland beror problemen på sjukdom eller medicin. Men det kan räcka med att du är kvinna och 50 plus. Vi förklarar varför och vad du kan göra åt det.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Getty Images

Torra som sandpapper, trötta och smärtande eller rinniga, allt möjligt märkligt kan hända med ögonen med åren. Den vanligaste orsaken till torra ögon är att vi blir äldre. Omkring fyra av tio svenskar besväras av torra ögon, och merparten är kvinnor.

— Många lider i onödan och det finns hjälp att få. Med rätt behandling får de flesta en stor lindring av besvären, säger Stefan Trocmé, professor i oftalmologi och specialist i ögonsjukdomar och torra ögon.

Torra ögon är komplext och har många orsaker. Det kan vara brist på tårar, avdunstande tårar eller en kombination. Vätskedrivande medel och även mediciner som antihistaminer, antidepressiva och blodtryckssänkande kan göra att ögat känns torrt. En hudsjukdom som rosacea kan även drabba ögonen.

— Det är exempelvis väldigt vanligt att att ögontorrhet orsakas av andra sjukdomar, till exempel olika reumatiska sjukdomar, hudsjukdomar som påverkar ögats fett — och tårbildande körtlar, säger Stefan Trocmé.

Torra ögon kan också förvärras av saker som kontaktlinser, torr luft och ålder.

— Med åren försämras tårfilmen som håller ögonen fuktiga, vilket är en del av förklaringen. Men ett viktigt skäl till att främst kvinnor drabbas är hormonell påverkan. Är du kvinna och över 50 ligger du i riskzonen. När östrogennivåerna i kroppen minskar påverkar det slemhinnorna. En del kan känna sig torra i exempelvis näsan och munnen, medan andra drabbas mer i ögonen, säger Stefan Trocmé.

LÄS ÄVEN: Ny glaukombehandling: Vitamin B3 kan vara revolutionerande

Vanligaste symtomen på torra ögon

● Svidande ögon
● Smärta och klåda i ögonen
● Sand- och gruskänsla i ögonen
● Röda ögon
● Trötta ögon
● Suddig syn och varierande synskärpa
● Problem med användningen av linser
● Trötthet
● Ljuskänslighet

OBS! Kom ihåg att rinnande ögon också kan bero på ögontorrhet.

Besvären måste behandlas

Torra ögon finns i varierande svårighetsgrad och det är inget som bara ”går över av sig självt” som en vanlig förkylning. Stefan Trocmé menar att du måste göra som med andra sjukdomar: Söka och behandla själva orsaken.

— Tyvärr är torra ögon eftersatt inom vården. Du kan få höra att ”Det här är sådant man får räkna med”. Men det är inte sant. Man ska och kan få bra hjälp.
Det kan vara klokt att låta undersöka sina ögon om man har tårfilmsproblem för att hitta orsaken och få råd och rätt behandling, menar han.

— I många fall beror torra ögon på att fettlagret inte fungerar optimalt vilket gör tårfilmen ostabil. Blefarit, ögonlocksinflammation, och dysfunktion av de Meibomska körtlarna är en vanlig åkomma som påverkar tårfilmens kvalitet.

Stefan Trocmé är professor i oftalmologi och specialist på ögonsjukdomar och torra ögon vid Aleris ögonmottagning på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Foto: Privat

— Det är när körtlarna blivit tilltäppta som det känns som att det kommit in sand eller grus i ögonen. Symtomen är bland annat röda, grusiga och skavande ögon. Ögonen kan också rinna för att försöka kompensera den försämrade kvalitén på tårfilmen. Andra tecken är svullna ögonlock och fjällande hudavlagringar i franskanten. För att hjälpa ögats tårfilm att komma i balans igen och få symtomlindring kan ögondroppar vara en början. Tänk på att välja ögondroppar utan konserveringsmedel eftersom det kan skada den känsliga ögonstrukturen, säger Stefan Trocmé och fortsätter:

— Dropparna har lite olika innehåll och du kan prova dig fram eller fråga om råd. Effekten från ögondroppar kommer rätt omgående, om de fungerar. Då känns det skönare en kortare stund.

LÄS ÄVEN: Många skärmtimmar på jobbet? Så här piggar du upp dina trötta ögon

Behandla torra ögon hemma

Det är också viktigt att göra rent sina ögonlock och fransar från hudkrämer och smink. Till det finns speciella rengöringsservetter på apotek. Väljer du däremot att söka hjälp hos en ögonläkare för dina besvär, sätts en annan behandling in.

— Först tar vi reda på vad patienten har för eventuella sjukdomar. För att skräddarsy behandlingen görs bland annat en tårfilmsanalys och vi kikar även på tår- och fettkörtlar och kontrollerar körtelöppningar.

Det finns olika sätt att behandla torra ögon. En allt vanligare metod är Lipiflow.

— Ögonlocket värms och masseras för att avlägsna hinder i de Meibomska körtlarna och därmed förbättra deras funktion. Behandlingen går snabbt, gör inte ont och ger ofta mycket goda resultat.

Samtidigt kan du göra en hel del själv som kan vara till hjälp — exempelvis genom ett tillskott av omega-3. Värmebehandling är också något du kan testa själv hemma med hjälp av en värmemask till att börja med, om du har milda besvär. Behandlingen gör lipiderna i de Meibomska körtlarna mer lättflytande och löser upp tilltäppningar i körtlarnas mynning.

— Om ögonen inte blir bättre efter några veckor bör du söka en specialist på torra ögon. I de allra flesta fall finns det hjälp att få, säger Stefan Trocmé.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

Tänkbara orsaker till torra ögon

● Med åren produceras mindre tårar och ögonen blir torrare.

● Hos kvinnor kan det bero på hormonella förändringar i klimakteriet. När östrogennivåerna sjunker minskar produktionen av tårvätska.

● Olika sjukdomar kan vara orsaken till dina torra ögon, exempelvis autoimmuna sjukdomar, hudsjukdomar som rosacea, lupus eller problem med sköldkörteln.

● Luftkonditionering, vind och sol och rökiga miljöer kan påverka torra ögon. Att sitta framför en dator kan förvärra problemen.

● Läkemedel kan kopplas till torra ögon, exempelvis antihistaminer, betablockerare, antidepressiva eller blodtryckssänkande mediciner.

● Ibland kan olika typer av smink orsaka irriterade ögon. Då kan man pröva att köpa en mer allergivänlig mascara.

Expertens 6 bästa råd

  1. Var noga med ögonlocksrengöring och använd speciella ögonservetter som finns på apotek.
  2. Prova en ögonmask som du värmer i mikron.
  3. Massera lätt och långsamt dina ögonlock uppifrån och ned på övre ögonlocket och nerifrån och upp på nedre ögonlocket. Då stimulerar du körtlarna och pressar ut gammalt dåligt fett och öppnar för ny frisk fettproduktion.
  4. Vid behov kan du använda en smörjande ögondroppe 4-5 gånger per dag. Blanda inte med andra droppar.
  5. Kosttillskott i form av omega-3 som innehåller olika omegafetter kan hjälpa torra slemhinnor om besvären beror på hormonförändringar.
  6. Vänta inte för länge med dina besvär. Om egenbehandling inte hjälper dig ska du söka hjälp hos en ögonläkare för torra ögon.

LÄS ÄVEN: Åldras med glädje: 9 enkla steg till ett längre och lyckligare liv

Maten som boostar ögonen

Havtorn

Studier visat att ett tillskott av havtornsolja kan hjälpa torra slemhinnor i bland annat ögat. Havtorn är rik på vitaminerna C, A och E och nyttiga fettsyror som omega-3, -7 och -9 som från början produceras av kroppen men som behöver tillföras som tillskott när vi blir äldre.

Fet fisk

Kost rik på omega-3-fettsyror har god inverkan på tårfilmens kvalitet. Ett riktigt supertips för ögat är makrill eller sardiner i tomat. Den feta fisken innehåller omega-3 och den kokta tomatsåsen innehåller antioxidanten lykopen.