Micaela slapp dyr behandling – botade torra ögon på egen hand

I samband med klimakteriet blev Micaelas känsliga ögon ännu värre. Varken droppar eller salvor hjälpte. Men till slut fick hon hjälp på en klinik som specialiserat sig på torra ögon.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Morgan Söderström

Micaela Bertolotto har i hela sitt vuxna liv haft känsliga ögon. Speciellt i blåst och starkt solljus har ögonen börjat svida och förvandlats till röda, torra springor.

Men i samband med klimakteriet började ögonen smärta på ett helt nytt sätt.

— Jag fick till och med svårt att öppna ögonen när jag till exempel skulle upp och kissa på natten. Jag mådde riktigt dåligt, något var ju fel, säger Micaela.

LÄS ÄVEN: Ögon som är torra, svider och rinner? Det här kan du göra åt besvären

Flera gånger vände hon sig till vården och ögonläkare för besvären och fick svaret att ”det här är sådant man får räkna med”.

— Oj, vad jag letat efter något som skulle ta bort torrheten i ögonen. Jag provade det mesta, fick recept på olika droppar och salvor, men ingenting var riktigt bra. De lindrade symtomen lite men de botade inte.

Micaela Bertolotto

Ålder: 62 år.
Familj: Man och tre vuxna barn och ett barnbarn.
Bor: Stockholm.
Gör: Legitimerad kiropraktor och akupunktör.

Vanligt med torra ögon vid klimakteriet

För tre år sedan fick Micaela äntligen hjälp på en klinik som specialiserat sig på just torra ögon. Ögonläkaren förklarade att torra ögon bland annat orsakas av problem med störningar i ögats fettkörtlar och att det är vanligt i samband med klimakteriet. När östrogennivån minskar påverkar det hela kroppen.

— Han berättade att de så kallade Meibomska körtlarna inte fungerade som de skulle och filmade mina ögon så att jag själv kunde se de små körtlarna i ögonlockskanterna som skulle vara som olja. I mitt fall såg det snarare ut som tandkräm, säger Micaela.

LÄS ÄVEN: Ny glaukombehandling: Vitamin B3 kan vara revolutionerande

Det är när de Meibomska körtlarna som står för den viktiga produktionen av fett — som ska blandas med tårvätskan och bilda en bra tårfilm — blivit tilltäppta som det känns som grus eller sand i ögonen. I själva verket är det ett symtom på att ögats tårfilm blivit obalanserad och ögonen därav torrare.

Micaela blev erbjuden en behandling som heter Lipoflow. Den kostade 12 000 kronor, vilket hon tyckte var mycket pengar. Till hennes stora glädje fanns det en hel del hon enkelt själv kunde göra. Hon fick rådet att först värma ögonen med värmemask och sedan med lätta små rörelser massera ögonen utanpå ögonlocken.

Enkel hemmabehandling mot torra ögon

— På några veckor blev ögonen normala igen. Bara att massera ögonlocken två gånger om dagen med min egenimporterade arganolja, som jag av en slump upptäckte, hjälpte mina torra ögon och stagnerade körtlar. Det var ju helt genialt!

Micaela, som driver eget som legitimerad kiropraktor och kinesisk akupunktör enligt TCM — traditionell kinesisk medicin — funderade också över vad hon kunde tillföra från den alternativa medicinen för att läka ögonen.

LÄS ÄVEN: Många skärmtimmar på jobbet? Så här piggar du upp dina trötta ögon

Hon kände att klimakteriet stressade kroppen.

— I den kinesiska medicinen säger man att det är leverns blod som ska ge näring till våra ögon. Har man gruskänsla och torra ögon är det ett tecken på att levern är i obalans och att man behöver göra förändringar i sin livsstil, äta mat som stärker levern och blodet och dra ner på stressen. Numera lever jag halva året i Spanien och varmt väder och mindre stress får mig att må så mycket bättre, säger Micaela.

Smörjer kroppen inifrån

Hon fick även rådet att ta kosttillskott med omega-3 varje dag för att smörja kroppen inifrån. Och hon är noga med att göra rent sina ögonlock och fransar när hon sminkar av sig för kvällen.

— Idag är problemen nästan helt borta. Nu när ögonen fungerar som vanligt igen så märker jag vilken stor skillnad det gör. Och jag kan till och med sminka mig igen. När ögonen känns lite torra värmer jag dem och masserar sedan med arganoljan. Det gör susen!

LÄS ÄVEN: Lider du av klimakteriebesvär i onödan?