Michael Mosley: Därför ska du börja med något litet

Överambitiösa träningsmål som är omöjliga att hålla gör sällan någon nytta. Michael Mosley avslöjar nyckeln till att skapa goda och hållbara vanor.

Text: Colette Van Luik
Foto: Caroline Andersson Renaud

Han kommer gående med raska och spänstiga steg, 66-årige Michael Mosley, aktuell med en ny bok om hälsa och vad man kan göra för att boosta den. Vi går en promenad i parken utanför hotellet i Stockholm där han tillbringat natten och han börjar omgående berätta att han lever som han lär.

— När jag var 55 år fick jag diagnosen typ 2-diabetes, samma sjukdom som min pappa dog av när han bara var 74. Det gjorde mig mycket oroad och jag bestämde mig för att göra allt för att börja leva hälsosammare. Jag gjorde dokumentären ”Eat fast, live longer” för BBC, lärde mig det mesta om periodisk fasta och skrev en bok om 5:2-dieten som blev väldigt uppmärksammad. Plötsligt var jag oerhört intresserad av kopplingen mellan kost och hälsa, något jag inte direkt varit innan. Det blev djupt personligt.

LÄS ÄVEN: Hanne åt sig frisk från diabetes: ”Jag ville inte ta fler piller”

Blev fri från sin diabetes

Michael Mosley lade om det mesta i sitt liv och mirakulöst nog lyckades han bli av med sin diabetes.

— Då var man av åsikten att det inte gick att göra något åt diabetes typ 2, man var tvungen att leva med det. Sedan dess har det skett en revolution inom läkarvetenskapen, inte minst när det gäller diabetes. Idag vet man att om man bland annat går ner rejält i vikt kan man vända sjukdomsförloppet.

När Michael Mosley pluggade medicin i Storbritannien var tanken att han skulle bli psykiatriker, men efter att ha sett hur psykiatrivården fungerade och blivit desillusionerad kom han på andra tankar.

LÄS ÄVEN: Experten om diabetes typ 2: ”Genom bra livsval kan du bli helt symtomfri”

— Istället för att arbeta som läkare bestämde jag mig för att bli vetenskapsjournalist, då kunde jag hjälpa fler människor genom att göra tv-program om hälsa. Tack vare min bakgrund har jag ju en förståelse för vetenskap och forskning, och min fru, som jag träffade på läkarutbildningen, blev läkare och även min son och flera vänner har valt det som yrke. Så jag är omgiven av läkare.

Efter att ha fördjupat sig i bland annat periodisk fasta, blodsockerkoll, tarmbakterier och sömnsvårigheter och gjort tv-serier och skrivit böcker om det, bestämde han sig under pandemin för att göra något helt nytt.

Viktigt med genomförbara hälsomål

Han spelade in sin första poddserie ”Just One Thing”. Idén är enkel: varje 15-minutersavsnitt presenterar ett tips som lyssnarna kan följa för att förbättra sin hälsa. Serien, som fortfarande sänds på BBC, har gett honom möjlighet att ta del av de senaste studierna och intervjua forskare, ledande inom sina respektive områden.

— Tanken är att presentera enkla och genomförbara tips som har mycket forskning bakom sig. Jag vill att människor ska förstå varför just dessa tips är så bra för hälsan och vad man behöver göra för att uppnå den positiva effekten.

LÄS ÄVEN: Så får du dina nyårslöften att hålla: 5 handfasta tips

30 av tipsen har nu blivit en bok och finns att läsa i ”Mosleys 30 bästa hälsotips — små saker som får stor betydelse” (Bonnier Fakta).

— Jag hoppas att jag med min bok kan förmå människor att lägga till några nya vanor som är jätteenkla att utföra. Många gånger har människor väldigt höga ambitioner, som att börja gå till gymmet fem dagar i veckan eller gå ner 20 kilo. Målen är för stora och svåruppnådda, det är bättre att börja med något litet, få in det som en vana och sedan bygga på med fler små och nya vanor.

LÄS ÄVEN: Michael Mosleys 7 bästa hälsotips: ”Jätteenkla att utföra”