Gurkmejans hälsofördelar – och några saker att tänka på

Den mörkgula gurkmejan kan lindra ledvärk och magbesvär och troligen vara allmänt hälsobringande. Den kan drickas, ätas som krydda eller tas som kosttillskott.

Text: Eva Olsson
Foto: Getty Images

Gurkmeja har blivit riktigt poppis i hälsokretsar under senare år och en gurkmejashot är idag en självklar hälsodryck. Dess dragningskraft beror framför allt på antiinflammatoriska egenskaper, som ger hopp om att kunna förebygga och lindra många sjukdomar.

Gurkmeja är också en populär kryddväxt och utgör en viktig ingrediens i kryddblandningen curry. Ren gurkmeja smakar inte så mycket utan används främst för sin gyllene färg, som passar bra till ljusa såser, soppor, ris, couscous och asiatisk mat. Gurkmeja ingår också i hudvårdsprodukter.

LÄS ÄVEN: Gurkmeja lindrade Malins fibromyalgi: ”Fått mitt liv tillbaka”

Gurkmejans användningsområden

Från början kommer gurkmejan från Sydostasien, där den länge har använts som både krydda och medicin. Traditionella användningsområden har varit matsmältningsbesvär och uppkördhet, som allmänt stärkande medel, vid trötthet, smärtor och reumatism men också utvärtes på sår och insektsbett.

Idag är gurkmeja ett populärt kosttillskott även i västvärlden. Här används det främst vid artros och andra ledbesvär samt för bättre matsmältning — effekter som har ett visst vetenskapligt stöd.

Flera av gurkmejans gynnsamma effekter anses främst bero på ett ämne som heter kurkumin. I provrör har det visat sig vara en effektiv antioxidant, kunna dämpa inflammation, döda bakterier och bromsa processer som kan leda till cancer. Än har dock inte forskningen bekräftat att allt detta även sker i människokroppen.

LÄS ÄVEN: Krämig frukostgröt på hirs, gurkmeja och kokosmjölk

Så mycket gurkmeja är lagom

I framtiden kan gurkmeja kanske få fler användningsområden. Några studier antyder att kurkumin kan förebygga eller behandla typ 2-diabetes, men här pekar forskningen ännu åt olika håll. I en svensk studie sågs ingen effekt på blodsockret av sex gram gurkmeja om dagen.

Ett par studier visar på goda effekter vid metabola syndromet, där kurkumin bland annat tycks kunna sänka graden av inflammation i kroppen. Forskning pågår även vid Alzheimers sjukdom och cancerformer som prostata- och tjocktarmscancer, men även här är det för tidigt att uttala sig om effekten.

Några studier visar på hälsofördelar också för friska personer som regelbundet äter gurkmeja eller kurkumin. Effekter som setts är sänkta blodfetter, bättre uppmärksamhet, mer lugn och lindring av träningsvärk. En mindre studie antyder även en viss bromsande effekt på hjärnans åldrande.

Några kryddmått gurkmeja om dagen har föreslagits som en lagom dos för friska vuxna. Vi kan öka upptaget av det verksamma ämnet kurkumin genom att kombinera med svartpeppar — något som gjorts i flera av kosttillskotten.

LÄS ÄVEN: Läcker smoothie med grapefrukt, mango och gurkmeja

Det här är gurkmeja

Gurkmeja, Curcuma longa, hör till familjen ingefärsväxter. Den odlas i flera tropiska länder i Asien, framför allt i Indien, samt Centralamerika.

Gurkmeja är en viktig krydd-, färg- och medicinalväxt. Det är den malda rotstocken som används. Gurkmejans verksamma ämne kurkumin används även som färgämne i livsmedel och har då E-nummer E 100.

LÄS ÄVEN: David Stenholtz tipsar: Så bibehåller du en hälsosam vikt

Forskning om gurkmeja

Gurkmejans verksamma ämne, kurkumin, kan lindra smärtan vid knäledsartros lika bra som värkmedicinen ibuprofen, enligt några studier. De doser som använts ligger kring ett gram kurkumin om dagen. En studie visar på smärtlindrande effekt även vid reumatism.

Gurkmeja kan stimulera utsöndringen av galla och används därför vid matsmältningsbesvär. Den har signifikant bättre effekt än placebo vid symtom som uppkördhet, buksmärta och gasbildning, ”ballongmage”, enligt en studie.

LÄS ÄVEN: Kryddkalender för hela året: Lyft maten och boosta hälsan med 12 välsmakande välgörare

Tänk på detta

Gurkmeja ska inte användas vid gallbesvär. Höga doser eller långvarig användning kan också ge besvär från magen.

I övrigt verkar gurkmeja vara säker att använda i de doser som vi normalt kan få i oss genom mat eller kosttillskott.

I studier av gurkmeja har det använts upp till åtta gram om dagen, utan att några biverkningar har iakttagits. Det motsvarar en tredjedels vanlig kryddburk.