Experten om diabetes typ 2: ”Genom bra livsval kan du bli helt symtomfri”

Diabetes typ 2 är en av våra stora folksjukdomar och delvis ärftlig. Men det går att påverka sina värden mer än man tror genom livsstilen. Diabetesforskare Kerstin Brismar vet hur.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Gabriel Liljevall

Diabetes är en mycket vanlig sjukdom, särskilt den form som kallas typ 2. Fler än en halv miljon svenskar lever med typ 2-diabetes och en miljon ligger i riskzonen att utveckla sjukdomen.

— Genom att göra bra livsval kan du bli helt symtomfri, säger Kerstin Brismar, professor och forskare vid Karolinska institutet och specialist inom endokrinologi, diabetes och invärtesmedicin.

Hon har arbetat som läkare i 55 år och med diabetespatienter i 50 år. Hon diskuterar mycket livsstilsförändringar med sina patienter som har prediabetes eller redan utvecklat diabetes typ 2.

LÄS ÄVEN: Hanne åt sig frisk från diabetes: ”Jag ville inte ta fler piller”

— Om man förändrar kosten kan många med typ 2-diabetes få ett normalt blodsocker på tre månader. De allra flesta vill slippa mediciner och väljer att ändra sin kost och röra på sig mer och många lyckas jättebra att få helt normalt blodsocker.

Kerstin Brismar rekommenderar att man ska låta bli snabba kolhydrater, det vill säga låta bli sådant som snabbt höjer blodsockret, men behålla kokt potatis i begränsad mängd.

Medelhavsmat har visat sig vara bra enligt forskning. Den leder till sänkt blodsockervärde, viktminskning och förbättrade blodfetter och minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar för personer med typ 2-diabetes.

Medelhavsmat är rik på olivolja, bär, frukt och grönt, kyckling och fet fisk, nötter och frön och har måttligt med mejeriprodukter, mestadels ost och yoghurt.

När är blodsockret för högt?

Det bästa sättet för att få koll på hur man ligger till är genom ett blodprov på vårdcentralen eller apotek.

  • I normala fall ska fasteblodsockret ligga på 6,0 millimol/liter. Fasteblodsocker mellan 6,1 millimol/liter till 6,9 millimol/liter kallas prediabetes och är ett förstadium till diabetes typ 2.
  • Vid diabetes typ 2 har man ett blodsocker över 7 millimol/liter.
  • Testa blodsockret en gång om året, särskilt om sjukdomen finns i släkten.

Viktigt med rätt kost och motion

Att röra på sig regelbundet är också viktigt, allra bäst är att kombinera konditions- och styrketräning. Det gäller att bygga muskler och minska fettmassan, på det viset förbättras insulinkänsligheten och blodsockret.

Kerstin Brismar har nyligen avslutat en studie där forskare vid Karolinska institutet visar att kvinnor och män med anlag för diabetes har olika riskfaktorer för att få diabetes typ 2 och prediabetes.

— Diabetes typ 2 är framför allt kopplat till bukfettet hos kvinnor och det kan förklara varför regelbunden träning bland bukfeta kvinnor inte räcker för att minska risken för diabetes typ 2. Kvinnor måste även dra ned på kalorierna för att minska midjemåttet. Män ska öka sin fysiska aktivitet och bygga muskler så minskar de risken betydligt att drabbas av typ 2-diabetes, säger Kerstin Brismar.

LÄS ÄVEN: Oupptäckt diabetes kan få allvarliga konsekvenser – 7 vanliga symtom att hålla koll på

Bästa sättet att komma igång med motionen är att gå ut och gå.

— När du går anstränger du lår- och sätesmusklerna som visat sig ha störst betydelse för blodsockerregleringen. Du ska gå så pass snabbt att du höjer pulsen.

Det är också viktigt att komma till rätta med stress. Vad som stressar är individuellt, det gäller att ta reda på det.

— Att minska stressen är viktigt eftersom stress påverkar immunförsvaret, vi bildar mer kortisol och blir okänsliga för insulin. Även sömnbrist ökar blodsockret. Hälsosam kost, motion, god sömn och mindre stress är råd som är bra för alla och inte bara de som har diabetes.

LÄS ÄVEN: Vanliga missuppfattandet om typ 1-diabetes: ”Du kan inte äta dig frisk”

Det här händer i kroppen vid diabetes typ 2

Hormonet insulin tillverkas i bukspottskörteln och skickas vidare ut i blodet för att hålla blodsockerhalten på en normal nivå. När vi äter stiger blodsockret och insulin frisätts snabbt till blodet.

Vid diabetes typ 2 producerar kroppen inte tillräckligt med insulin eller så är den okänslig för det insulin som produceras, så kallad insulinresistens. Den gör att sockret stannar kvar i blodet och den drabbade får för höga blodsockervärden. Det kan leda till skador på andra organ och vävnader.

Tidiga tecken

  • Man kan ha sjukdomen utan några symtom alls.
  • Ökade urinmängder.
  • Ökad törst.
  • Trötthet.
  • Sämre syn, dimsyn.
  • Klåda i underlivet.
  • Stickningar i fötterna.
  • Domningar i fötterna eller kramp i fötterna på natten.
  • Återkommande luftvägs-, urinvägs- eller svampinfektioner.
  • Nedstämdhet.
  • Män kan ha minskad erektionsförmåga.

Riskfaktorer

  • Ärftlighet.
  • Ålder över 45 år.
  • Bukfetma.
  • Graviditetsdiabetes.
  • Stillasittande.
  • Sömnapné/kronisk sömnbrist.
  • Rökning.
  • Hög alkoholkonsumtion.
  • Långvarig negativ stress.
  • Andra faktorer i metabola syndromet, som högt blodtryck, övervikt och blodfettsrubbning.

Källor: Vårdguiden 1177.se, Hjärt-lungfonden, boken ”Koll på diabetes typ 2” av Kerstin Brismar och Harriet Wallberg (Bonnier Fakta).

LÄS ÄVEN: Det händer i kroppen vid fasta – experter reder ut

9 steg till lägre blodsocker

Högt blodsocker är en riskfaktor för diabetes typ 2. Men det finns en hel del du kan göra själv för att få ner blodsockret.

Gå ner fem–tio procent av din kroppsvikt. Lyckas du hålla den nya vikten kan du också hålla ditt blodsocker på en normal nivå.

Ät varierat och med mycket grönsaker och vegetabiliska fetter, bär, rotfrukter, baljväxter, fet fisk, kyckling. Minimera snabba kolhydrater, söta drycker, mjöl-
mat, fikabröd, sötsaker och processad mat.

Ät inte sent på kvällen, helst inte efter 19. Då får kroppen bättre möjlighet att reparera sig under natten.

Småät inte. Det triggar igång insulinet och belastar ämnesomsättningen i onödan.

Håll koll på midjemåttet. Fyra av fem diabetiker är överviktiga och har bukfetma. Att gå ner i vikt och minska midjemåttet minskar risken för en lång rad sjukdomar. Du får också lättare att kontrollera ditt blodsocker.

Rör på dig regelbundet. När du går i snabb takt anstränger du lår- och sätesmusklerna som visat sig ha störst betydelse för blodsockerregleringen.

Bygg muskler. Mer muskelmassa ger en ökad insulinkänslighet. Hög insulinkänslighet gör att kroppen klarar av att ta hand om blodsockret.

Måna om sömnen. För lite sömn ger en kortare reparationsfas och kroppen hinner inte laga de skador som uppstått under dagen.

Tänk över stressen. För mycket stress påverkar insulinet negativt och ökar risken för högt blodsocker.

LÄS ÄVEN: Vänta inte med återhämtningen: Lär dig att stressa ner när du behöver det