Ät dig till en godare sömn

Finns det något värre än att ligga och vrida och vända sig och inte kunna sova? Stress, snarkning och grubblerier kan vara orsaken, men vad du äter har också betydelse. Se hur du kan äta dig till din drömsömn.

Ät dig till en godare sömn

Sömnproblem kan bero på att du äter fel och stressar kroppen. Här är maten som balanserar mage och tarmar så att du kan få en mer rofylld nattsömn. 

Text Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images

Keso

Keso är rik på kasein – ett så kallat slow-release-protein, som tas upp långsamt i kroppen. Om du får i dig proteinet på kvällen säkerställer det att du somnar mätt och tillfreds, eftersom det konstant sänds mättnadshormoner till hjärnan.
Bra alternativ: Skyr, färskost, grekisk yoghurt, hårdost, parmesan.

Parmesan

Förutom kasein är parmesanost rik på kalcium, som ingår i produktionen av melatonin och därmed har direkt inflytande på om du somnar.
Bra alternativ: Andra fasta ostar och mjölk. Men också bladselleri, spenat och grönkål. 

Fet fisk

Fet fisk simmar i fiskolja, de så kallade omega 3-fettsyrorna, och särskilt fettsyran DHA har visat sig vara bra för nattsömnen, eftersom den ökar produktionen av melatonin.
Bra alternativ: All fet fisk, som öring, sill, lax, ansjovis och hälleflundra är viktiga källor till DHA. Fiskoljekapslar kan vara ett bra alternativ om du inte är en stor fiskätare. Och för vegetarianer finns algolja, ett bra växtbaserat alternativ till fiskolja. Den är säker för fiskallergiker och passar även vegetarianer och dem som oroar sig för miljögifter i fiskoljan. 

Tonfisk

Tonfisk är rik på B 6-vitaminer, som sätter igång produktionen av melatonin – ett hormon som får dig att slappna av och hjälper hjärnan att gå ner i djupsömnen, där kroppens och hjärnans återhämtning och uppbyggnad sker. Djupsömnen är avgörande för att du ska vakna pigg och utvilad.
Bra alternativ: Pistaschnötter, linser, torkade bönor.

Bakad potatis

När du bakar potatis frigörs stärkelsen och den kemiska sammansättningen ändras, så att den snabbare passerar genom mag-tarmsystemet. Det låter blodsockerovänligt, men kan vara fördelaktigt om du har svårt att somna.
Bra alternativ: Bröd, basmatiris, russin, sockerhaltig mat och mogna bananer.

Spenat

Innehåller bland annat stora mängder kalcium, som är en viktig del i kroppens produktion av melatonin och apigenin, som verkar lugnande.
Bra alternativ: Bladselleri, grönkål, mandel, tång, mjölk och yoghurt är rika på kalcium. 

Kamomillte

En kopp kamomillte är rogivande och gör det lättare att somna, tack vare ämnet apigenin, som binder sig till receptorer i hjärnan och har en lugnande effekt och får nerver och muskler att slappna av.
Bra alternativ: Persilja, selleri, mynta, kronärtskocka och spenat. 

Pinjenötter

Nötterna är rika på magnesium, som är guld värt om du vill optimera nattsömnen. Studier visar att personer som har brist på magnesium har svårt att sova hela natten, eftersom sömnen blir mycket ytlig.
Bra alternativ. Alla typer av frön, till exempel linfrö, sesam, mandel, havregryn, nötter, torkade bönor och linser. 

Mörk choklad

En god mörk choklad med hög kakaoprocent hjälper till att minska mängden stresshormoner i kroppen och får dig att koppla av.
Bra alternativ: Det finns egentligen inga alternativ, men många upplever att en bit god, fet ost har ungefär samma verkan. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!