Här är de nyttigaste nötterna

 Text Eva Boholm  Foto Getty Images

De olika nötsorterna är alla rika på protein, omättade fettsyror, fibrer, vitaminer och mineraler – men mängden av de olika nyttigheterna varierar lite från nöt till nöt. Ät därför en blandning av de nötter du tycker bäst om. En näve om dagen är lagom för att förbättra din hälsa. 

Även om nötter innehåller mycket fett så ska du inte avstå. De nyttiga fetterna reglerar kolesterolnivåerna i blodet och hjälper dig att hålla en sund vikt eftersom de mättar bra. 

Naturella nötter är bättre än rostade eftersom de rostade har hettats upp till så höga temperaturer att nötternas näringsämnen kan ha brutits ner. Du som har högt blodtryck bör inte äta så mycket av salta nötter. 

Källa: livsmedelsinfo.nu

Här är de nyttigaste nötterna

Pekannötter
– flest antioxidanter

Innehåller flest antioxidanter av alla nötter samt nyttiga mineraler som zink och magnesium samt B-vitaminet tiamin. En av de fetaste nötterna – men fettet är nyttigt och hjälper till att reglera kolestrolvärrdena i blodet.

Innehåller per 100 gram: Fett 68 g, Protein 7,8 g, Fibrer 9 g fibrer.

Bra nöt för män eftersom de skyddar mot prostatacancer. Också bra för matsmältningen, hjärtat och nattsömnen.

Här är de nyttigaste nötterna

Paranötter 
– en fet vitaminbomb

En av de fetaste nötterna. Innehåller höga halter av selen som skyddar mot prostatacancer. Ganska fiberfattig jämfört med andra nötter. Den höga näringstätheten innebär att man får i sig en stor del av det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa får kroppen och hjärnan att fungera bättre.

Innehåller per 100 gram: Fett 66,4 g. Protein 14,3 g, Fibrer 7,5 g

Bra nöt för vegetarianer eftersom paranötter innehåller mycket zink som annars mest finns i animaliska livsmedel. Även bra för män eftersom paranötter skyddar mot prostatacancer och gynnar spermaproduktionen. 

Här är de nyttigaste nötterna

Pistagenötter
 – en ögonfröjd

Den här tjusigt gröna nöten har egenskaper som skyddar hjärt-kärlsystemet och antioxidanter som stärker immunförsvaret. Innehåller mycket fibrer och proteiner som mättar bra. Kan dessutom hjälpa till att reglera hjärtrytmen och blodtrycket. Rik på kalium som gynnar nervcellernas och musklernas funktion.

Innehåller per 100 gram: Fett 46 g, Protein 21,4 g, Fibrer 10,3 g

Bra nöt för ögonen och synen. Pistagenötter innehåller ämnen som kan skydda ögonen mot ålderrelaterade skador. Hjälper också till att dämpa stress och lugna nervsystemet.

Här är de nyttigaste nötterna

Cashewnötter
innehåller färre kalorier

Den magraste nöten och den som innehåller mest järn. Den är också rik på zink, folsyra, magnesium och koppar som är bra för immunförsvaret, skelettet och nerverna. Däremot innehåller den inte lika mycket antioxidanter som andra nötter.

Innehåller per 100 gram: Fett 46,5 g, Protein 15,3 g, Fibrer 6 g

Bra nöt för dig med lågt blodvärde eftersom det rika innehållet av järn och folsyra hjälper till att höja det.

Här är de nyttigaste nötterna

Jordnötter
för hjärnkoll

De här godingarna är egentligen inte nötter utan baljväxter. Deras fettkvalitet är lite sämre än hos andra nötter. Men de är rika på protein, zink och niacin som behövs för kroppens ämnesomsättning, DNA och hormonproduktionen.  

Innehåller per 100 gram: Fett 43 g, Protein 25,6 g, Fibrer 14,8 g

Bra ”nöt” för att skydda hjärnan mot exempelvis Alzheimers eftersom de är rika på bl a B-vitaminet folsyra.

 

Här är de nyttigaste nötterna

Valnötter
– bra för hjärtat

Här får du i dig mycket omega-3, en livsviktig fettsyra som minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och dämpar inflammatoriska processer i kroppen. Högt innehåll av mineraler som järn, kalium, magnesium och zink samt E-vitamin. Valnötter lär hjälpa mot hjärtrytmrubbningar.

Innehåller per 100 gram: Fett 62 g, Protein 14,3 g, Fibrer 5,2 g

Bra nöt för blodfetterna. Anses kunna sänka det dåliga kolesterolet och höja det goda.

Här är de nyttigaste nötterna

Sötmandlar
stärker skelettet

Innehåller mest kalcium av alla nötter, skyddar därför mot benskörhet. Högt innehåll av E-vitamin, en kraftfull antioxidant som har antiinflammatorisk effekt i kroppen. De hjälper också till att hålla vikten i schack. Är egentligen en stenfrukt.

Innehåller per 100 gram: Fett 52 g, Protein 20 g, Fibrer 7,2 g 

Bra nöt för att stärka skelettet. Hjälper också till att stärka immunförsvaret och skyddar mot hjärt-kärlsjukdom samt lungcancer.

Här är de nyttigaste nötterna

Hasselnötter
håller blodsockret på rätt nivå

Rika på antioxidanten E-vitamin. Sänker kolesterolnivåerna i blodet och har en antiinflammatorisk effekt i kroppen. Innehåller också krom som hjälper till att reglera kroppens insulinproduktion.

Innehåller per 100 gram: Fett 62,6 g, Protein 13 g, Fibrer 6g

Bra nöt för hjärtat och skyddar mot diabetes 

 

Här är de nyttigaste nötterna

Macadamia-
nötter
– se upp om duhar hund!

Fetaste nöten av alla med riklig mängd omega-3 och omega-6. Macadamia innehåller mycket Vitamin B1 (tiamin). Det finns också ganska mycket magnesium, fosfor, järn och vitamin B3 (niacin). Macadamia innehåller mycket kostfibrer som är bra för tarmfunktionen och ger en bra mättnadskänsla, vilket är bra om man tänker på kalorikonsumtionen. Kostfibrer är också bra för blodsockernivån som stiger långsammare om man äter mycket fibrer. Den innehåller en omega-7-fettsyra som det inte finns mycket av i andra nötter. Obs! Macadamianötter är giftiga för hundar!

Innehåller per 100 gram: Fett 75,8 g, Protein 7,9 g Fibrer 8,6 g

Bra nöt för mag- och tarmfunktionen. Samt för hud och hårvård! Macadamiaolja används ofta i skönhetsprodukter eftersom fettsyrasammansättningen i oljan liknar fettsammansättningen i vår hud. 

 

Därför är valnötter supermat

Kalljäst frukt- och nötbröd i korg