Sommarfavorit: Färskpotatissallad med sting

Sommarens favoritmat hos de flesta är färskpotatissallad. Prova den här goda varianten med sting av pepparrot i dressingen!

Recept: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Färskpotatissallad

6 portioner

600 g färskpotatis
1 msk havssalt
200 g haricots verts
2 morötter
1 gul paprika
2 msk ghee eller smör
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk örtsalt
½ zucchini
½ dl kapris
gräslök och dill
nymald svartpeppar
Dressing:
1 msk dijonsenap
½ citron, juice och zest
1 tsk örtsalt
1 msk riven pepparrot
1/3 dl olivolja

Gör så här:

1. Skrubba potatisen, koka den i saltat vatten ca 20 minuter. Dela potatisarna så att alla har ungefär samma storlek.
2. Ansa haricots verts, skär i mindre bitar. Skrubba och skär morötterna i mindre bitar, skär paprikan i samma storlek.
3. Hetta upp ghee eller smör i stekpanna, sänk värmen till medelhög, stek haricots verts, morot och paprika några minuter. Tillsätt äppelcidervinäger och örtsalt, stek några minuter till, dra av från värmen.
4. Gör dressingen: Vispa samman dijonsenap, citron, örtsalt, pepparrot och olivolja i en stor skål.
5 När potatisen ångat av lite, men fortfarande är varm, vänder du runt den i dressingen. Vänd ner haricots verts/morot/paprika. Skär zucchinin i mindre bitar. Finhacka örterna. Blanda samtliga ingredienser och smaka av.

Per portion: 183 kcal • 3 g protein • 9 g fett • 20 g kolhydrater • 5 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: C, A, E, B6, folat, niacin Mineraler: kalium, magnesium

Recept: Grillad potatis med örtolja

Blommig sommarsallad

Recept: Tomatfocaccia med fetaost och körsbärstomater