Recept: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Rödbetsägg
Vackra ägg tillhör ett klassiskt buffébord. Perfekt rätt att förbereda dagen före!
6 portioner
6 ägg, medelstora
1 rödbeta, riven grovt
2 msk äppelcidervinäger
1 msk finriven pepparrot
1 tsk tamari
½ tsk havssalt
Servering:
majonnäs och tångkaviar
Gör så här:
1. Koka äggen i 4 minuter. Skölj i kallt vatten, skala dem försiktigt.
2. Skala och riv rödbetan grovt. Lägg den i en plastpåse, tillsätt äppelcidervinäger, riven pepparrot, tamari och havssalt. Blanda ingredienserna i påsen, placera därefter äggen däri. Förslut påsen och lägg i kylen, gärna över natten. Vänd på påsen efter halva tiden.
3. Servering: Dela äggen, toppa med majonnäs och tångkaviar. Använd den rivna rödbetan att servera äggen på.
Per portion: 79 kcal • 7 g protein • 5 g fett • 2 g kolhydrater • 0,5 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: E, B12, folat, D, A, B2
Mineraler: Selen, fosfor

Misogravad sötpotatis
6–8 portioner
500 g sötpotatis
2 msk ljus miso
1 citron, juice och zest
1 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
1 krm cayennepeppar
1 msk tamari
1 tsk örtsalt
Servering:
1 hjärtsalladshuvud
½ rödlök, finhackad
½ chili, finhackad
dill
Gör så här:
1. Skala sötpotatisen och skär i klyftor. Koka i lättsaltat vatten på låg värme under lock ca 15 minuter. Potatisen ska vara mjuk men inte överkokt. Lägg sötpotatisen i en form.
2. Vispa samman miso, citron, honung, äppelcidervinäger, cayennepeppar, tamari och örtsalt, häll över sötpotatisen. Se till att allt fått marinad på sig. Ställ in i kylen över natten.
3. Servering: Placera salladen på ett fat, lägg ut sötpotatisen. Toppa med rödlök, chili och dillvippor.
Per portion: 103 kcal • 2 g protein • 1 g fett • 20 g kolhydrater • 2 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: A, B6, C, folat
Mineraler: Kalium, fosfor, magnesium

Blomkålspaj med sparris
12 portioner
Pajskal:
200 g blomkål
150 g haloumi, alternativt kokosbaserad haloumi
1 dl mandelmjöl
2 ägg
zesten av ½ citron
nymald svartpeppar
Fyllning & topping:
4 dl blomkål, kokt
2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
½ dl bjäst
½ citron, juice och zest
1 tsk örtsalt
1 dl plantdryck, t ex mandel- eller havre
nymald svartpeppar
200 g sparris
1 msk smör eller ghee
1 msk olivolja
10 g rädisor
ev 20 g lagrad ost
Gör så här:
1 Sätt ugnen på 180 grader.
2. Pajskalet. Använd matberedare och mixa blomkål, haloumi och mandelmjöl till grovkornig konsistens. Tillsätt ägg, citronzest och svartpeppar, mixa hastigt ihop ingredienserna.
3 .Klä en pajform, med avtagbara kanter, med bakplåtspapper i botten och smörj fett på kanterna. Tryck ut pajskalet i formen, försök få så jämntjock yta som möjligt.
4 Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt det stå inne längre om det inte känns klart, pajskalet ska få färg på kanterna.
5. Mixa kokt blomkål, cashew, bjäst, citron, örtsalt, plantdryck och peppar till en tjock, krämig, slät konsistens med blender eller stavmixer. Smaka av, ställ svalt tills det är dags att montera pajen.
6. Ansa sparrisen genom att avlägsna den nedersta delen som är hård och träig. Stek i smör eller ghee på medelhög värme, salta och peppra. Hyvla rädisorna tunt.
7. När pajskalet svalnat, montera pajen genom att först breda ut blomkålskrämen, toppa med sparris, rädisor, olivolja, svartpeppar och eventuellt brutna bitar av lagrad ost.
Per portion (exkl lagrad ost):
156 kcal • 7 g protein • 12 g fett • 5 g kolhydrater • 2 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: C, B1, E, folat, niacin
Mineraler: Zink, magnesium, fosfor

Sötpotatisbröd
Ett naturligt glutenfritt bröd som kan varieras med olika kryddor.
2 plåtar
400 g sötpotatis, ca 2 sötpotatisar
1 dl chiafrön
1 dl rårismjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
2 msk kokosolja
ev 2 tsk örtkrydda, t ex anis, fänkålsfrö, spiskummin, rosmarin eller timjan
Servera med:
smör, färskost och en god lagrad ost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skala sötpotatisen, koka den mjuk, ca 30 minuter.
3. Blanda sötpotatisen med chia, rårismjöl, kokosflingor, örtsalt och kokosolja.
4. Använd 2 bakplåtspapper. Platta ut till en 5 mm tjock, rektangulär platta med hjälp av händer och en kavel.
5. Dra av det översta pappret, lägg brödet på en plåt. Skär ut rutmönster och baka brödet i ca 60 minuter. Vänd på brödet efter halva tiden och ta bort bakplåtspapperet.
Per portion (per plåt):
698 kcal • 14 g protein • 38 g fett • 67 g kolhydrater • 20 g fibrer
Glutenfritt, mjölkfritt
Vitaminer: A, B6, niacin
Mineraler: magnesium, zink, fosfor
Extra: Rikt på omega 3

Syrlig dessertkrans med mjuka hasselnötskakor och jordgubar
12 portioner
200 g hasselnötter, rostade
1 dl rårismjöl eller durra
1 msk maizena eller tapioka
½ tsk vaniljpulver
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
3 bananer
1 dl olivolja eller kokosolja
½ dl lönnsirap
½ dl björksocker
8 jordgubbar
Tahini-citroncurd
½ dl plantdryck
2 msk citronjuice
2 msk ljus tahini
1 msk honung
1 nypa havssalt
Servering:
½ liter jordgubbar
20 maränger
2 dl vispad grädde, i spritspåse
ätbara blomblad
citronzest
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Skala hasselnötterna, mixa till ett fint mjöl.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Mosa bananerna, tillsätt dem samt olivolja, lönnsirap och björksocker.
5. Använd muffinsformar av silikon att baka i (det går bra att baka i en brödform eller rund springform och skära i mindre bitar, anpassa tiden i ugnen).
6. Dela jordgubbarna, tryck ner i smeten. Baka i mitten av ugnen 25–30 minuter. Använd en sticka för att känna om de är klara.
7. Vispa samman ingredienserna till tahini-citroncurden till en jämn konsistens. Förvara svalt, gärna i spritspåse till servering.
8. Toppa med jordgubbar, maränger och grädde vid serveringen.
Per portion: 327 kcal • 4 g protein • 23 g fett • 26 g kolhydrater • 4 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: E, C, folat, B6, niacin Mineraler: Magnesium, zink, kalium, kalcium

Flera vegofavoriter: