5 vegetariska recept till midsommarafton: Från förrätt till dessert

Bjud in till en grön buffé eller komplettera de traditionella midsommarrätterna med en växtrik meny: Vackra rödbetsägg, misogravad sötpotatis, blomkålspaj med sparris och hembakat sötpotatisbröd. Som festlig avslutning en läcker dessertkrans med solmogna jordgubbar!

Recept: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén 

Rödbetsägg   

Vackra ägg tillhör ett klassiskt buffébord. Perfekt rätt att förbereda dagen före!

6 portioner

6 ägg, medelstora
1 rödbeta, riven grovt
2 msk äppelcidervinäger
1 msk finriven pepparrot
1 tsk tamari
½ tsk havssalt
Servering:
majonnäs och tångkaviar

Gör så här:

1. Koka äggen i 4 minuter. Skölj i kallt vatten, skala dem försiktigt.
2. Skala och riv rödbetan grovt. Lägg den i en plastpåse, tillsätt äppelcidervinäger, riven pepparrot, tamari och havssalt. Blanda ingredienserna i påsen, placera därefter äggen däri. Förslut påsen och lägg i kylen, gärna över natten. Vänd på påsen efter halva tiden.
3. Servering: Dela äggen, toppa med majonnäs och tångkaviar. Använd den rivna rödbetan att servera äggen på.

Per portion: 79 kcal • 7 g protein • 5 g fett • 2 g kolhydrater • 0,5 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: E, B12, folat, D, A, B2
Mineraler: Selen, fosfor 

Recept: Midsommarens gröna favoriter

Misogravad sötpotatis  

6–8 portioner 

500 g sötpotatis
2 msk ljus miso
1 citron, juice och zest
1 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
1 krm cayennepeppar
1 msk tamari
1 tsk örtsalt  
Servering: 
1 hjärtsalladshuvud
½ rödlök, finhackad
½ chili, finhackad
dill

Gör så här:

1. Skala sötpotatisen och skär i klyftor. Koka i lättsaltat vatten på låg värme under lock ca 15 minuter. Potatisen ska vara mjuk men inte överkokt. Lägg sötpotatisen i en form.
2. Vispa samman miso, citron, honung, äppelcidervinäger, cayennepeppar, tamari och örtsalt, häll över sötpotatisen. Se till att allt fått marinad på sig. Ställ in i kylen över natten.
3. Servering: Placera salladen på ett fat, lägg ut sötpotatisen. Toppa med rödlök, chili och dillvippor. 

Per portion: 103 kcal • 2 g protein • 1 g fett • 20 g kolhydrater • 2 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: A, B6, C, folat
Mineraler: Kalium, fosfor, magnesium 

Recept: Midsommarens gröna favoriter

Blomkålspaj med sparris 

12 portioner

Pajskal:
200 g blomkål
150 g haloumi, alternativt kokosbaserad haloumi
1 dl mandelmjöl
2 ägg
zesten av ½ citron
nymald svartpeppar
Fyllning & topping:
4 dl blomkål, kokt
2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
½ dl bjäst
½ citron, juice och zest
1 tsk örtsalt
1 dl plantdryck, t ex mandel- eller havre
nymald svartpeppar
200 g sparris
1 msk smör eller ghee
1 msk olivolja
10 g rädisor
ev 20 g lagrad ost 

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 180 grader.
2. Pajskalet. Använd matberedare och mixa blomkål, haloumi och mandelmjöl till grovkornig konsistens. Tillsätt ägg, citronzest och svartpeppar, mixa hastigt ihop ingredienserna.
3 .Klä en pajform, med avtagbara kanter, med bakplåtspapper i botten och smörj fett på kanterna. Tryck ut pajskalet i formen, försök få så jämntjock yta som möjligt.
4 Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt det stå inne längre om det inte känns klart, pajskalet ska få färg på kanterna.
5. Mixa kokt blomkål, cashew, bjäst, citron, örtsalt, plantdryck och peppar till en tjock, krämig, slät konsistens med blender eller stavmixer. Smaka av, ställ svalt tills det är dags att montera pajen.
6. Ansa sparrisen genom att avlägsna den nedersta delen som är hård och träig. Stek i smör eller ghee på medelhög värme, salta och peppra. Hyvla rädisorna tunt.
7. När pajskalet svalnat, montera pajen genom att först breda ut blomkålskrämen, toppa med sparris, rädisor, olivolja, svartpeppar och eventuellt brutna bitar av lagrad ost.

Per portion (exkl lagrad ost):
156 kcal • 7 g 
protein • 12 g fett • 5 g kolhydrater • 2 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: C, B1, E, folat, niacin
Mineraler: Zink, magnesium, fosfor  

Recept: Midsommarens gröna favoriter

Sötpotatisbröd 

Ett naturligt glutenfritt bröd som kan varieras med olika kryddor.

2 plåtar

400 g sötpotatis, ca 2 sötpotatisar
1 dl chiafrön
1 dl rårismjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
2 msk kokosolja
ev 2 tsk örtkrydda, t ex anis, fänkålsfrö, spiskummin, rosmarin eller timjan 
Servera med:
smör, färskost och en god lagrad ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skala sötpotatisen, koka den mjuk, ca 30 minuter.
3. Blanda sötpotatisen med chia, rårismjöl, kokosflingor, örtsalt och kokosolja.
4. Använd 2 bakplåtspapper. Platta ut till en 5 mm tjock, rektangulär platta med hjälp av händer och en kavel.
5. Dra av det översta pappret, lägg brödet på en plåt. Skär ut rutmönster och baka brödet i ca 60 minuter. Vänd på brödet efter halva tiden och ta bort bakplåtspapperet.

Per portion (per plåt):
698 kcal • 14 g protein 
• 38 g fett • 67 g kolhydrater • 20 g fibrer
Glutenfritt, mjölkfritt
Vitaminer: A, B6, niacin
Mineraler: magnesium, zink, fosfor
Extra: Rikt på omega 3

Recept: Midsommarens gröna favoriter

Syrlig dessertkrans med mjuka hasselnötskakor och jordgubar

12 portioner

200 g hasselnötter, rostade
1 dl rårismjöl eller durra
1 msk maizena eller tapioka
½ tsk vaniljpulver
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
3 bananer
1 dl olivolja eller kokosolja
½ dl lönnsirap
½ dl björksocker
8 jordgubbar
Tahini-citroncurd
½ dl plantdryck
2 msk citronjuice
2 msk ljus tahini
1 msk honung
1 nypa havssalt 
Servering: 
½ liter jordgubbar
20 maränger
2 dl vispad grädde, i spritspåse
ätbara blomblad
citronzest 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Skala hasselnötterna, mixa till ett fint mjöl.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Mosa bananerna, tillsätt dem samt olivolja, lönnsirap och björksocker.
5. Använd muffinsformar av silikon att baka i (det går bra att baka i en brödform eller rund springform och skära i mindre bitar, anpassa tiden i ugnen).
6. Dela jordgubbarna, tryck ner i smeten. Baka i mitten av ugnen 25–30 minuter. Använd en sticka för att känna om de är klara.
7. Vispa samman ingredienserna till tahini-citroncurden till en jämn konsistens. Förvara svalt, gärna i spritspåse till servering. 
8. Toppa med jordgubbar, maränger och grädde vid serveringen.

Per portion: 327 kcal • 4 g protein • 23 g fett • 26 g kolhydrater • 4 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: E, C, folat, B6, niacin Mineraler: Magnesium, zink, kalium, kalcium 
 

Recept: Midsommarens gröna favoriter

Flera vegofavoriter:

Grönsaksbricka med grekiska smaker

Sommarsallad med melon

BBQ-spett med squash och halloumi