3 fantastiska recept med färskpotatis

Finns det något godare än färskpotatis? Här bjuder vi på nya smakupplevelser – ugnsrostad potatissallad med grön pesto och brynt smör, färskpotatisfrittata med sambal oelek-röra och en läcker rompizza med potatis och picklad rödlök.

3 fantastiska recept med färskpotatis
Rostad potatissallad med tomater, kikärtor, pesto och yoghurtbollar.

Recept Bitte E:son Forsberg  Foto Anders Norrsell

1. Rostad potatissallad

4 portioner

900 g färskpotatis
2 + 1 msk olivolja
250 g cocktailtomater på kvist
4 tjocka skivor dagsgammalt surdegsbröd
3 msk grön pesto
400 g kikärtor, avsköljda
60 g småbladig spenat
1 1⁄2 dl grovriven parmesan
1 krm chiliflakes
100 g yoghurtbollar, naturell smak
1⁄2 dl grovhackad dill
Ugn: 225°
Gör så här:
1. Skrubba och dela ev potatisen. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Häll över 2 msk olja och vänd om. Rosta potatisen strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Ta ut och lägg på tomaterna.
2. Dela brödet och lägg i en bunke. Vänd i peston och blanda om väl. Fördela brödet på plåten. Vänd om. Torka av kikärterna ordentligt och lägg på plåten. Häll på 1 msk olja. Rosta vidare i 15–20 minuter. Brödet och potatisen ska ha fått fin färg och kikärtorna ska vara knapriga på utsidan och mjuka på insidan. Rör om någon gång under tiden. Låt svalna lite.
3. Grovhacka spenaten. Vänd ner i salladen tillsammans med parmesan och chiliflakes.
4. Fördela salladen på ett uppläggningsfat. Toppa med yoghurtbollar och strö över dill. Servera med brynt smör (se recept).

Brynt smör
100 g smör
2 msk hackad dill
rivet skal av 1 citron
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull under omrörning tills det slutar bubbla. Det ska vara lite brunt till färgen och dofta nötigt.
2. Blanda smöret med dill och citronskal. Servera till potatissalladen.

2. Frittata med färskpotatis och grillad paprika

4 portioner 

400 g kokt, kall färskpotatis
1 grillad röd paprika (på burk)
5 salladslökar
8 ägg
2 dl mjölk
1 1⁄2 dl riven lagrad ost
3 msk hackad persilja
3 msk hackad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk smör
basilikablad
Ugn: 200°
Gör så här:
1. Skiva potatisen. Strimla paprikan och löken.
2. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, persilja, timjan, salt och peppar. Blanda i potatis, paprika och salladslök.
3. Hetta upp smöret i en ugnstålig stekpanna. Häll i smeten och peta med en gaffel så att stanningen rinner ner mellan grönsakerna.
4. Stek fritattan på medelvärme. Du kan också steka den klar i ugnen tills den stannat helt och blivit gyllene.
5. Toppa med basilika och servera med en klick sambal oelek-röra (se recept).

Sambal oelek-röra
2 dl turkisk yoghurt
2 msk sambal oelek
1 tsk flytande honung
2 msk klippt gräslök
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser och servera till frittatan. Förvara svalt till servering.

3. Färskpotatispizza 

4 portioner

1 färdig pizzadeg, 400 g
2 dl crème fraiche
2 + 2 dl riven parmesanost
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad gräslök
600 g kokt, kall, skalad färskpotatis
2 dl riven parmesanost
Topping:
picklad rödlök
80 g löjrom el tångkaviar
klippt gräslök
1 dl crème fraiche
Ugn: 225°
Gör så här:
1. Rulla ut degen och forma till en så stor pizza som möjligt. Lägg den i en långpanna med bakplåtspapper.
2. Blanda crème fraiche, 2 dl parmesan, vitlök och gräslök. Fördela det på pizzabottnen.
3. Skiva potatisen och fördela den på pizzan. Toppa med resten av parmesanen.
4. Gratinera strax under ugnens mitt i 18–20 minuter.
5. Topping: Toppa med picklad rödlök (se recept), rom och gräslök. Klicka på crème fraiche.

Picklad rödlök
1⁄2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 små rödlökar
Gör så här:
1. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en bunke. Rör tills sockret lösts upp.
2. Skiva löken tunt och lägg ner i lagen. Låt vila i ca 30 minuter för krispig lök.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!