Recept: Mexikanska raw food-wraps med hembakade tortillabröd

Recept Cecilia Davidsson  Foto Eva Hildén

Mexikanska raw food-wraps

4 portioner

Tortillabröd
2 1⁄2 dl linfrön
2 dl majskorn
1 dl kokosflingor
1 tsk lökpulver
1⁄2 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk örtsalt
1 msk tamarisoja
1 krm cayennepeppar
1 msk pressad citronsaft
5 dl vatten 

Gör så här:

1. Mal linfröna till mjöl i en blender.
2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa slätt.
3. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
4. Forma smeten till 6–8 wraps­bröd på ett torkpapper, cirka 20 centimeter i diameter. Torka dem först 1 1⁄2 timme i 42 grader, vänd på dem och avlägsna papperet. Torka ytterligare 30 minuter. Använder du en vanlig ugn kan tiden gå lite fortare.

Svampfärssås
100 g skogschampinjoner
1 dl valnötter, blötlagda i 4 timmar
1 morot
1 gul lök, mindre storlek
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 tomater
2 soltorkade tomater, blötlagda i 2 timmar
1 tsk mald koriander
1⁄3 tsk mald chipotle
1 tsk spiskummin
1 tsk örtsalt
1 medjooldadel, utan kärna
2 tsk tamari 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 80 grader, gärna varmluft.
2. Använd en matberedare och lägg i ansade skogschampinjo­ner, sköljda avrunna valnötter och skalad morot som delats i mindre bitar. Mixa hastigt till en grovkornig massa.
3. Finhacka lök och vitlök, blanda med övriga ingredienser samt olivolja. Stjälp ut på en plåt med bakplåtspapper och torka i cirka 1 timme.
4. Använd en blender och mixa tomater, soltorkade tomater, kryddor, örtsalt, dadel och tamari till en slät tomatsås.
5. När svampblandningen är klar: blanda den med tomatsåsen. Ställ åt sidan tills det är dags att göra wrapsen.

Cashewyoghurtdipp
1 1⁄2 dl cashewyoghurt
2 tsk bjäst
1 msk pressad citronsaft
1⁄2 tsk örtsalt
1 krm cayennepeppar
1 msk olivolja

Gör så här:

1. Rör samman alla ingredienser. Smaka av och ställ åt sidan.

Tillbehör
romansallad
avokado
paprika
strimlad gurka
strimlad mango

Slutför dina wraps
Lägg ut ett torkat bröd på skärbrä­dan. Placera romansallad följt av strimlad avokado, paprika, gurka, mango och till sist svampfärssåsen. Vik upp den nedre kanten och därefter sidorna för att till sist rulla ihop hela wrappen. Dela på mitten och servera med yoghurtdippen. 

NÄRINGSINNEHÅLL/portion (utan tillbehör): 592kcal / 15g protein / 46g fett / 22 g kolhydrater 
Glutenfri, vegansk, rik på vitamin B1, magnesium och järn.

"Jag blir lyckligare med superfoods i mitt liv!"

Mexikanska röror med en twist

Grön chili-enchilada