Baka glutenfritt: luftigt matbröd med havre

Det är lite annorlunda att baka glutenfritt, eftersom det i vanliga fall är mjölets gluten som håller ihop brödet och ger det struktur. Här använder vi psylliumhusk för att hålla brödet luftigt och så att det inte blir torrt.

glutenfritt bröd

Recept: Sandra Leigh Draznin
Foto: Martin Dyrløv

Matbröd med havre

1 bröd

10 g jäst
5 dl vatten
75 g grovmalda havregryn (glutenfria)
1 msk honung eller sirap
500 g glutenfri mjölblandning (se recept nedan)
ev 75 g blandade frön (solros-, lin- och pumpafrön)
1 msk olja till formen

Glutenfri mjölblandning till 2 bröd
500 g rismjöl (fullkorn)
250 g havre- eller bovetemjöl
115 g majsstärkelse
115 g potatismjöl
20 g psylliumhusk (4 msk)

  1. Blanda alla ingredienser till mjölblandningen ordentligt och förvara i en lufttät burk.
  2. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop degen väl i 1–2 minuter. Lägg en bakduk över skålen, låt degen vila i rumstemperatur i 15 minuter. Rör om ordentligt igen och låt den vila i 15 minuter till. Ställ därefter degen på kylning tills du ska baka – eller använd den meddetsamma.
  3. Forma degen till ett bröd. Släta till ytan med våta händer. Vänd eventuellt brödet i havregryn eller frön och lägg det i en smord form (2 liter). Låt det vila i cirka en timme i rumstemperatur – cirka två timmar om degen är kylskåpskall.
  4. Placera en bakplåt mitt i ugnen och en bakform på det nedre gallret. Värm ugnen till 250 grader/varmluft 225 grader.
  5. Sätt in brödet i ugnen och häll en kopp vatten i den varma bakformen. Stäng ugnsluckan och grädda i 15 minuter. Vrid ner till 200 grader/varmluft 180 grader, grädda cirka 30 minuter till, tills skorpan är gyllenbrun och brödet är genombakat (98 grader).
  6. Vänd upp brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär upp det.

Tips! Du kan baka brödet utan form. Forma degen till ett bröd på ett stycke bakpapper. Baka enligt beskrivningen. Brödet blir lite plattare, men smakar lika gott.

Per bröd: 2 700 kcal, 59 g protein, 71 g fett, 432 g kolhydrater, 43 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: E, B1, niacin, B6
Mineraler: Magnesium, zink, järn, fosfor, selen

Läs även:

Guide: Glutenfritt mjöl – 11 sorter och hur du använder dem

Julsallad med saffransdressing – friskt och matigt

Recept: Italienska mandelkakor utan gluten


Tidningen Hälsas bästa träningstips
Fördelar med att yoga som man: ”Ett fantastiskt verktyg”

Fördelar med att yoga som man: ”Ett fantastiskt verktyg”

Pilates hemma: Stärk rygg, mage och höfter med enkla övningar

Pilates hemma: Stärk rygg, mage och höfter med enkla övningar

Träna i naturen: Enkla övningar maxar din skogspromenad

Träna i naturen: Enkla övningar maxar din skogspromenad

Gabriella trodde ryggsmärtan skulle vara för evigt — sedan hittade hon sensing

Gabriella trodde ryggsmärtan skulle vara för evigt — sedan hittade hon sensing

Sätt fart på lymfsystemet

Sätt fart på lymfsystemet

Ta hand om din rygg: Två övningar för att slippa värken

Ta hand om din rygg: Två övningar för att slippa värken

Stärk och stretcha höfterna: Två övningar för dig som sitter mycket

Stärk och stretcha höfterna: Två övningar för dig som sitter mycket

Backträning: Två övningar för styrka och kondition

Backträning: Två övningar för styrka och kondition

Kom i form med NEAT – vardagsmotionen som skär ner din tid på gymmet

Kom i form med NEAT – vardagsmotionen som skär ner din tid på gymmet

8 anledningar att styrketräna – oavsett hur gammal du är

8 anledningar att styrketräna – oavsett hur gammal du är

Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons