Text: Anna Tesch
Mache, rosé, ruccola och mangold är bara några exempel. När det kommer till sallader och andra gröna blad finns det många olika sorter att välja mellan. Här går vi igenom några av dem, deras smaker och vad de passar till.
Machesallad

Kallas även fältsallad och består av små mjälla bladrosetter. Salladen är känslig och har relativt kort hållbarhet.
Smak: Har en god, nötig smak.
Passar till: De fina små bladen är dekorativa i en blandad sallad, men även som grönt inslag på en tallrik.
Tips: Förstärk nötigheten genom att matcha machesalladen med rostade hasselnötter och en god krämig ost. Ringla över hasselnötsolja och en god vinäger precis innan den ska serveras. Den slaknar lätt, så gör det inte för långt i förväg.
LÄS ÄVEN: Kolin: Vegetariska källor till det okända men viktiga näringsämnet
Hjärtsallad

Kallas även gemsallad, little gem och sweet gem. Salladen har små fina huvuden, med krispig konsistens.
Smak: Söt och nötig smak.
Passar till: Bladen passar bra att dela upp och fylla med en god röra, men salladen är även god tillagad.
Tips: Halvera de små huvudena och stek dem hastigt runtom i het panna i lite smör eller olja. Salta. Gott som tillagat tillbehör till middag eller lunch. På sommaren är det gott att lägga hjärtsalladen på grillen.
Rosésallad

Besk!
Kallas även radicchio, rossisallad eller rosensallad. Rosésalladen har vackra röda blad med vita bladnerver. Med sitt hårt knutna huvud har den en lång hållbarhet.
Smak: Har en tydlig beska.
Passar till: Den ger en bra smakbrytning nedriven i en blandad sallad. Salladen är också god fräst i pastarätter.
Tips: Tämj salladens beska med något salt, som till exempel fetaost.
LÄS ÄVEN: 7 goda skäl att äta kål + så nyttiga är de olika sorterna
Plocksallad

Plocksallad är ett samlingsnamn och den specifika salladssorten anges sällan i butik. Salladen har ljusgröna blad.
Smak: Har en mild smak.
Passar till: Kombinera gärna med andra salladssorter eller på smörgås.
Tips: Låt salladen ha huvudrollen och ringla bara över en riktigt fin raps- eller olivolja precis när salladen ska ätas. Avsluta med att smula över lite flingsalt.
Romansallad

Romansallad har en köttig mittnerv och är en sallad med långa raka blad. Den är trevlig att blanda med andra salladssorter.
Smak: Mild utan beska.
Passar till: De kraftiga bladen klarar en tung och krämig dressing utan att slakna. Är klassisk i en caesarsallad men också god tillagad.
Tips: Råsafta romansallad med till exempel gurka, äpple, lime och rucola för en fräsch och grön juicedrink.
LÄS ÄVEN: Varför är det viktigt att äta omega-3?
Ruccola

Pepprig!
Kallas även senapskål och tillhör egentligen kålsläktet. Har flikiga gröna blad.
Smak: En läckert nötig, pepprig smak.
Passar till: Ruccola används mycket i det italienska köket och är lika god i sallader som på mackor, i pesto och pastarätter. Nygräddad pizza blir ännu godare när den toppas med en hög ruccola och en god (chili)olivolja.
Tips: Vänd ner ruccola i en pasta med räkor, körsbärstomater, färsk chili, vitlök, citronsaft och -skal. Ringla över en god olivolja.
Isbergssallad

En klassisk salladssort med runt knutet huvud. Bladen är spröda och krispiga.
Smak: Har en mild smak utan beska.
Passar till: Isbergssallad anses ibland som lite tråkig, men den krispiga konsistensen och den milda smaken gör den till en mycket användbar sallad. Dessutom innehåller den en hel del K-vitamin.
Tips: Gör asiatiska knyten av isbergsblad fyllda med strimlad kyckling, risnudlar, krossade jordnötter, gurkstrimlor, salladslök, koriander och mynta. Smaksätt med chili, vitlök, asiatisk fisksås och färskpressad lime.
LÄS ÄVEN: Därför är K-vitamin så viktigt – och här hittar du det
Endivesallad

Besk!
Endivesallad har ett hårt knutet huvud och spetsig form. Den odlas i mörker, därav den bleka färgen. Skulle den odlas i ljus blir den så besk att den inte går att äta. Det finns även en röd variant av endivesalladen. Bladen är kraftiga.
Smak: Har en tydlig, men angenäm beska.
Passar till: Matchas bra av salta ostar.
Tips: Formen gör bladen till perfekt fingermat med till exempel en ostkräm på mögelost och rostade karamelliserade nötter.
Krispsallad

Kallas även frillice eller ärtsallad. Krispsallad är en korsning mellan isbergssallad och frisésallad. Den är som namnet antyder krispig, och bladen är flikiga.
Smak: Är mild och söt.
Passar till: En krämig dressing.
Tips: Förstärk krispigheten genom att kombinera salladen med finstrimlade morötter, sockerärter, gurka och böngroddar. Toppa med en krämig senapsdressing.
LÄS ÄVEN: Maten som förbättrar ditt minne och stärker din hjärnhälsa
Röd mangold

Jordig!
Kallas också bladbeta och är släkt med rödbetan. I salladsdisken säljs de späda mangoldskotten. De vackra små bladen med röd bladnerv har en läcker jordig ton. Det finns också en gul variant.
Smak: Ungefär som spenat men något jordigare.
Passar till: Är mycket dekorativa i sallader.
Tips: Gör en fin förrätt av nykokta späda rödbetor, smulad getost, röd mangold och rostade solrosfrön. Ringla över olivolja och en god balsamvinäger.
4 smarta tips för en godare sallad
Förvara sallad rätt
Sallad bör förvaras kallt i plastpåse. Man kan också skölja salladsbladen och knyta in dem i en plastpåse med luft i. Många sorter är sköljda och ätfärdiga, men lägg gärna bladen i isvatten en stund, för ökad krispighet.
Ta fram slungan
Det tristaste som finns är blöt sallad! Investera i en salladsslunga eller skaka de sköljda bladen i en ren torr kökshandduk.
Vänta med dressingen
Vänd bladen med dressing i sista stund, annars blir salladen lätt slak och trist.
Bygg din sallad
För en lyckad sallad, blanda flera olika komponenter: något sött, något syrligt, något salt, något krämigt, något knaprigt. Tänk dressing, knapriga grönsaker, soltorkade tomater, nötter, frön, ost, örter, bär, frukt (både torkad och färsk), krutonger och så vidare.
Sallad eller sallat?
Orden sallad och sallat har idag ingen egentlig betydelseskillnad. Tidigare har man försökt ge orden olika innebörd, där sallat har syftat till växten och sallad till maträtten.
Institutet för språk- och folkminnen rekommenderar att man idag använder ordet sallad i alla betydelser och sammanhang. Detta då sallad och sallat faktiskt är olika former av samma ord. Anledningen till att vi har båda ord i svenskan är att de har lånats från franskan (sallad) och tyskan (salat) vid olika tillfällen.
Källa: frageladan.isof.se
Recept med olika salladssorter
Sallad med ruccola, sötpotatis och svamp

Perfekt man tager vad man haver-mat! Rensa kylen och trolla fram en läcker sallad. Med svamp och sötpotatis blir det härligt mättande.
Recept: Sallad med sötpotatis och svamp
Kålrabbi med rosésallad, färskost och fikontopping

Ett otroligt vackert tillbehör på buffébordet. Den krispiga kålrabbin är rik på vitamin C och smaken är mild. Dekorera med fikon och rosésallad.
Recept: Kålrabbi med färskost och fikontopping
Mexikanska raw food-wraps med romansallad

Fantastiskt goda och matiga wraps med svampfärs, sallad och krispiga grönsaker.
Recept: Mexikanska rawfoodwraps




















