Sallad med sötpotatis och svamp – matig middag med höstens smaker

Perfekt man tager vad man haver-mat! Rensa kylen och trolla fram en läcker sallad. Med svamp och sötpotatis blir det härligt mättande.

Recept: Louisa Lorang⁣
Foto: Anders Schønnemann

Höstsallad med sötpotatis och svamp

2 stora sötpotatisar⁣
4-6 kejsarhattar eller annan svamp⁣
1 msk olja till stekning⁣
Salt⁣
2 dl ruccola⁣
2 dl färska edamamebönor⁣
½ knippe salladslök, skivad⁣

Dressing:⁣
2 msk sesamfrö⁣
1 msk flytande honung⁣
1 msk misopasta⁣
1 msk limesaft⁣
1 msk soja⁣
2 msk lättmajonnäs⁣

Gör så här:⁣

1. Sätt ugnen på 200 grader.⁣

2. Skrubba potatisarna och skär dem i skivor. Bred ut dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, ringla över lite olja och salta. Baka dem i ugnen i 20-25 minuter, tills de är mjuka.⁣

3. Rosta under tiden sesamfröna på en torr, het panna i 1-2 minuter, eller tills de doftar. Lägg dem i en mortel och krossa dem. Rör ihop sesamfrön med honung, miso, lime, soja och till sist majonnäs.⁣

4. Skär svampen i skivor och stek dem möra och gyllene i lite olja i en stor het panna. Smaka av med salt.⁣

5. Lägg upp svamp, sötpotatis, ruccola och edamamebönor i två stora skålar. Toppa med dressing och salladslök. Servera genast.⁣