Recept: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Höstsallad med sötpotatis och svamp
2 stora sötpotatisar
4-6 kejsarhattar eller annan svamp
1 msk olja till stekning
Salt
2 dl ruccola
2 dl färska edamamebönor
½ knippe salladslök, skivad
Dressing:
2 msk sesamfrö
1 msk flytande honung
1 msk misopasta
1 msk limesaft
1 msk soja
2 msk lättmajonnäs
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba potatisarna och skär dem i skivor. Bred ut dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, ringla över lite olja och salta. Baka dem i ugnen i 20-25 minuter, tills de är mjuka.
3. Rosta under tiden sesamfröna på en torr, het panna i 1-2 minuter, eller tills de doftar. Lägg dem i en mortel och krossa dem. Rör ihop sesamfrön med honung, miso, lime, soja och till sist majonnäs.
4. Skär svampen i skivor och stek dem möra och gyllene i lite olja i en stor het panna. Smaka av med salt.
5. Lägg upp svamp, sötpotatis, ruccola och edamamebönor i två stora skålar. Toppa med dressing och salladslök. Servera genast.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost