Både blomkål och broccoli är kalorifattiga och rika på näringsämnen som fibrer, C-vitamin och folat. Broccoli är också rik på vitamin K, kalcium och järn.
Båda innehåller den bioaktiva föreningen sulforafan, som är känd för sina potentiella hälsofördelar.
5 skäl att äta broccoli och blomkål
Broccoli och blomkål är rika på fibrer
Både broccoli och blomkål är en utmärkt källa till kostfibrer. 100 gram kokt broccoli och blomkål innehåller 2 gram fibrer – det är nästan 10 % av dagsbehovet. Vi bör få i oss 25–35 gram fibrer per dag.
Fibrerna i broccoli och blomkål främjar en sund matsmältning genom att förebygga förstoppning och ge en smidig tarmtömning. De bidrar också till att upprätthålla en sund tarmflora och ger en god mättnadskänsla. Detta är bra för att hålla vikten under kontroll.
Dessutom bidrar en fiberrik kost till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Broccoli är bra för synen
Broccoli innehåller två speciella antioxidanter med gul färg. Dessa finns i riklig mängd i den gula fläcken på ögats näthinna. Lutein och zeaxantin fungerar som naturliga solglasögon för ögonen genom att absorbera och filtrera bort en betydande del av den skadliga ultravioletta strålningen från solljuset.
Makuladegeneration är en åldersrelaterad ögonsjukdom som leder till förlust av skarp syn. Studier har visat att högre halter av lutein och zeaxantin i kosten kan minska risken för makuladegeneration.
Antioxidanterna kan också öka ögats förmåga att uppfatta kontraster, vilket förbättrar synkvaliteten, särskilt i svaga ljusförhållanden.

Blomkål och broccoli kan motverka cancer
Båda innehåller en svavelhaltig förening som har visat sig bidra till att minska risken för vissa cancerformer, bland annat bröst- och prostatacancer, men även ändtarms- och lungcancer. Ämnet sulforafan verkar på cellnivå och skyddar ditt dna från skador. Sulforafan har rönt stort intresse i forskarvärlden på grund av sin förmåga att påverka enzymer i kroppen som är involverade i avgiftningsprocesser och skydd mot cancer.
Ämnet i blomkål som bekämpar demens
Blomkål innehåller en del kolin, ett vattenlösligt näringsämne som liknar B-vitamingruppen, även om det inte är ett vitamin. Kolin spelar en central roll i överföringen av signaler mellan nervceller och är avgörande för inlärning, minne, koncentration och muskelrörelser. Vissa studier har antytt att ett bra intag av kolin kan vara kopplat till en minskad risk för neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

Få friskare hud av blomkål och broccoli
C-vitamin finns i riklig mängd i broccoli och blomkål, särskilt om den är rå. Om du vill ha en frisk, smidig och ungdomlig hud är broccoli och blomkål något för dig.
C-vitamin är viktigt för bildandet av kollagen, det protein som ger huden spänst och elasticitet och håller rynkor i schack. Det handlar inte bara om estetik – en god kollagenproduktion är också viktig för vävnadsreparation och sårläkning.
Är djupfryst broccoli nyttig?
Djupfryst broccoli och blomkål är inte bara praktiskt. De har faktiskt samma näringsvärde som färska varianter. Dessutom ligger de inte och skrumpnar i kylen så risken för matsvinn minskar.

Några sätt att servera broccoli och blomkål på
Ugnsbakad: Skär broccoli och blomkål i små buketter, droppa över olivolja, krydda med örter, salt och peppar och baka i ugnen tills grönsakerna blir krispiga och karamelliserade.
Blomkålspuré: Byt ut potatismos mot blomkålspuré för färre kolhydrater. Koka blomkålen tills den är mjuk, mosa den, och tillsätt grekisk yoghurt för krämighet.
Blomkålsris: Hacka blomkål i en mixer tills det liknar ris. Stek det i en panna med grönsaker och kryddor efter smak.
5 recept med blomkål och broccoli
Krämig blomkålssoppa med svamp och cashewnötter
Broccolisoppa med spenat och mandelsmör
Matiga muffins med broccoli och sparris




















