Krämig blomkålssoppa med svamp och cashewnötter

Blomkål och kantareller sätter ljuvlig höstsmak medan cashewnötterna gör soppan underbart krämig. Servera soppan med goda ostmackor.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Blomkålen är en favorit i mitt kök och jag använder den både i desserter, smoothies, soppa och sallad. Så god, vacker och näringstät. Här har jag valt att reda soppan med cashewnötter, fettet i nötterna lyfter smaken och ger en krämig konsistens.

Blomkålssoppa med svamp, 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
450 g blomkål
100 g trattkantareller, förvällda
2 msk ghee eller olivolja
2 msk äppelcidervinäger
12 dl vatten
2 msk örtsalt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 dl cashews

Till servering:
100 g svamp
100 g blomkål
1 msk olivolja
1 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger
Varma mackor med god ost

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Hacka igenom svampen och skär blomkålen i mindre bitar.
  3. Hetta upp ghee i en stor kastrull, tillsätt lök och vitlök, rör runt.
  4. Tillsätt svamp och blomkål, stek blandningen några minuter och häll därefter på äppelcidervinäger.
  5. Låt den reducera och häll därefter på vatten, örtsalt och svartpeppar. Koka upp och sjud i 10 minuter.
  6. Låt soppan svalna något. Mixa den i en blender eller med en stavmixer tillsammans med cashewnötter. Smaka av soppan med salt och peppar.
  7. Skär svamp och blomkål i mindre bitar.
  8. Stek svampen i några minuter till vätskan försvunnit. Tillsätt blomkålen, rör runt.
  9. Häll på tamari och äppelcidervinäger. Vänd runt i pannan.
  10. Servera soppan och toppa med stekt svamp och blomkål. På bilden är soppan även dekorerad med oxalis.