Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Blomkålen är en favorit i mitt kök och jag använder den både i desserter, smoothies, soppa och sallad. Så god, vacker och näringstät. Här har jag valt att reda soppan med cashewnötter, fettet i nötterna lyfter smaken och ger en krämig konsistens.
Blomkålssoppa med svamp, 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
450 g blomkål
100 g trattkantareller, förvällda
2 msk ghee eller olivolja
2 msk äppelcidervinäger
12 dl vatten
2 msk örtsalt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 dl cashews
Till servering:
100 g svamp
100 g blomkål
1 msk olivolja
1 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger
Varma mackor med god ost
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hacka igenom svampen och skär blomkålen i mindre bitar.
- Hetta upp ghee i en stor kastrull, tillsätt lök och vitlök, rör runt.
- Tillsätt svamp och blomkål, stek blandningen några minuter och häll därefter på äppelcidervinäger.
- Låt den reducera och häll därefter på vatten, örtsalt och svartpeppar. Koka upp och sjud i 10 minuter.
- Låt soppan svalna något. Mixa den i en blender eller med en stavmixer tillsammans med cashewnötter. Smaka av soppan med salt och peppar.
- Skär svamp och blomkål i mindre bitar.
- Stek svampen i några minuter till vätskan försvunnit. Tillsätt blomkålen, rör runt.
- Häll på tamari och äppelcidervinäger. Vänd runt i pannan.
- Servera soppan och toppa med stekt svamp och blomkål. På bilden är soppan även dekorerad med oxalis.