Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten

Du ska känna sexlust för din egen skull, inte för någon annans. Läs parterapeuten, coachen och sexologen Daisy Løvendahls tips och råd för att hitta din lust och din inneboende kvinnokraft.

Text: Daisy Løvendahl
Översättning: Weronica Andersson
Foto: Getty Images

När det talas om lust som ett medel för att hålla relationen vid liv och i förlängningen ett sätt att undvika skilsmässa kan jag nästan känna håren resa sig på armarna och pulsen öka av irritation. Förlåt om jag låter sur, för det gör mig faktiskt inte sur. Det gör mig arg.

Det finns säkert många där ute som skulle önska att deras partner tände mer på dem, eller som tycker att de får för lite eller för mycket av det ena och det andra, men vet du vad… Det är inte därför du ska känna lust. Din lust är kopplad till din livsglädje. Den är till för att göra vintrarna mindre kalla, relationerna mer passionerade och för att ge dig ett leende på läpparna.

Om du är fylld av lust och väljer att dela den med någon annan så ska han eller hon skatta sig lycklig. Men det är inte för deras skull du ska känna lust. Faktum är att hela den tanken är det säkraste sättet att släcka lågan.

Daisy Løvendahl är parterapeut, coach och klinisk sexolog. Läs mer på Daisylovendahl.dk

Acceptera din olust

Många människor vill så gärna känna lust att de får panik när de inte vill. Är det något fel på mitt förhållande om jag inte känner lust? Är det något fel på min kropp? Mitt huvud? Finns det något piller som kan bota min olust?

Faktum är att miljontals kronor spenderas varje år runt om i världen på att framställa en så kallad rosa Viagra som ska ge kvinnor mer lust, men resultaten är tveksamma. Man har ännu inte lyckats skapa ett piller som på magisk väg ger kvinnor lust.

LÄS ÄVEN: Omfamna eller bryta ensamheten? Här är alla råd du behöver

Men när blev olust egentligen ett problem? Olust är också en del av livet. Precis som årstidernas växlingar. Din olust är inte ett tecken på att något är fel. Det är ett tecken på att du just nu är upptagen med något annat, trött, i otakt med dig själv eller med din partner.

Utforska vad din olust handlar om. Från en plats där du accepterar den. Det finns en kraft i att våga säga: Jag är mer sugen på choklad än sex.

Lust kommer sällan spontant

Om du tänker på hur lust framställs i de flesta filmer är det ungefär så här: Ett par äter en god middag med vin. Han ler mot henne. Hon slänger lite med håret. De sätter sig i en taxi och kör hem till ett vackert huskomplex med dörrvakt och hiss. Och när dörrarna till hissen stängs flyger gnistorna!

Låt mig bara säga så här: Om du en dag står i en hiss med en älskare och känner galet mycket lust, tryck på stoppknappen. Strunta i att du blir försenad. Ring brandkåren. Bara njut av det. Faktum är nämligen att de allra flesta människors lust inte fungerar som på film. Den typen av lust kallas spontan lust på fackspråk. Det är min övertygelse att det är mest tonåringar och nyförälskade som upplever det.

LÄS ÄVEN: Psykologens sömntips: ”Avsätt 20 minuter varje dag till att oroa dig”

Om du bara har sex när du spontant vill (och din älskare är där, och ni är ensamma, och han eller hon också vill osv), så händer det förmodligen inte så mycket i sexlivet. Så låt oss avliva myten om att lusten ska vara spontan. Lust behöver inte vara blixtnedslag och vild passion. Lusten är också viljan att tacka ja och ta små steg.

Njut av att ta emot

Psykiatern Basson var också upptagen av lust. Hon tyckte att det saknades en modell för sex som tog hänsyn till att intimitet är viktigt för många och att lust ibland kommer efter ömhetsbevis. Hon blev upphovsperson till det som på fackspråk kallas mottaglig lust.

Lusten att ta emot är kort sagt viljan att gå in i ett intimt, sexuellt rum för att ge sig själv och sin partner möjlighet att låta lusten komma. Om du vill prova på det måste du vara beredd på att låta Netflix vara för en kväll, och istället tillbringa tiden med dig själv och din kropp. Om du har en partner kanske han eller hon har turen att bli inbjuden, men det viktigaste är det du vill.

Tänk på mottaglig lust som slow food. Du vet att det kommer att smaka himmelskt, men det krävs mycket förberedelser och man låter allt puttra på i sin egen takt.

Dra ner tempot (rejält)

Ett bra tips för att uppleva mer lust är att göra det du brukar, bara mycket, mycket långsammare. Ta ett bad och massera in peelingkrämen tre gånger långsammare än du annars skulle göra. Känn de små saltkristallerna mot huden. Dofta. Ta djupa andetag…

LÄS ÄVEN: Varför blir vi kvinnor lyckligare efter skilsmässa?

Det senaste inom sexologi just nu är att använda mindfulness för att skapa bättre sex. Forskaren bakom det hela heter Lori Brotto och hon pläderar i korthet för att vi kan skapa mer lust genom att skapa bättre kontakt med oss själva. Och det börjar med andningen. Så andas in. Långsamt. Andas ut. Känn att du lever. Det är fantastiskt när man stannar upp och verkligen känner det.

Njut av dina bröst

Nu när du ändå befinner dig i badrummet och har tagit några djupa avkopplande andetag kan du ta fram din kroppsolja eller favoritlotion. De flesta kvinnor tillbringar alldeles för lite tid med att njuta av sina bröst.

Jag vågar faktiskt påstå att brösten i allmänhet hanteras för omilt, ignoreras eller helt enkelt tas för givet. Och det är synd. Det finns så mycket potentiell lust under behån, precis ovanför ditt hjärta. Så här är ett konkret förslag: Massera dina bröst. Ge dem en rejäl dos olja och mycket kärlek.

Våra bröst är, från vi är unga, föremål för mycket uppmärksamhet och uppskattning, så det kan vara svårt att bara njuta av dem. Men nu gör du det. Brösten kan vara en källa till mycket självkärlek och lust.

Öka njutningen

Nu har vi pratat lite om dina bröst, men hur är det med resten av dig? Faktum är att en av världens mest erkända forskare inom kvinnors sexualitet, Emily Nagoski, menar att egenvård är en mycket effektiv genväg till mer lust. Och jag instämmer helt. Vad du än gör för att må bra — lacka naglarna, springa en runda, ta på dig ett par fina trosor, sträcka ut dig på yogamattan — så kopplar du det också till dig själv och din kropp.

LÄS ÄVEN: Håll kärleken levande: 3 tips som stärker relationen

Kom ihåg att lusten handlar om dig. Det handlar inte om vad du ska uppnå eller göra för andra. Det handlar om din njutning. Så här får du en uppmaning: Öka din njutning! Gör mer av det som ger dig ett leende på läpparna, glimten i ögonen och sväng i höfterna. Det är den bästa boosten för lusten.

Lättare att vilja ha mer av det som är bra

Föreställ dig att du går in på en restaurang och efter lång väntan serveras halvkall mat och ett dyrt vin som inte motsvarar förväntningarna — av en otrevlig servitör. Skulle du komma tillbaka då? Ta dig en stund att tänka på sex på samma sätt. Var din senaste upplevelse en som gjorde att du vill komma tillbaka redan nästa dag, eller kanske aldrig? Svaret på den frågan betyder mycket för din lust.

Om du inte gillar det som finns på menyn skulle jag rekommendera dig att ta ett snack med kocken. Eller börja äta någon annanstans, lite beroende på din livssituation. Det är lättare att vilja ha mer av det som är bra, än att skapa lust för något som inte är värt besväret.

Ta reda på vad du tänder på

Kan du beskriva vad du verkligen tänder på sexuellt? För att kunna ha bra sex är det viktigt att ha en uppfattning om vad du går igång på. Om du inte vet det än, är det hög tid att börja utforska det.

Det är viktigt att lära känna sin lust och att tillåta sig själv att utforska allt som verkligen får det att vattnas i munnen på en. Precis som när du tänker på något som smakar riktigt gott, och du nästan kan känna smaken i munnen. Prova! Och det handlar inte bara om din mun.

Frigör dig själv

Om jag skulle ge dig ett enda råd om hur du skapar ett liv med mer lust och lycka, så måste det bli det här: Frigör dig! Vi kvinnor är så otroligt plikttrogna, ordentliga, uthålliga, starka, smarta och härliga människor. Det är fantastiskt. Men nackdelen är också att många av oss är riktigt bra på att fastna i allt vi kan förbättra och allt som vi misslyckas med. Släpp det!

Lust är också förmågan att frigöra sig själv och bara göra det man känner för att göra. Svårt? Kanske. Men jag tror att du kan. Jag VET att du kan!

LÄS ÄVEN: Drabbas du ofta av urinvägsinfektion? Så kan du förebygga besvären